FRKA PETEŠIĆ

‘Da se država nije uključila u obnovu stana u kojem živim, usporila bi se obnova cijele zgrade‘

‘Stan u kojem živim kao najmoprimac nije prvi obnovljen jer ja u njemu živim‘, kaže predstojnik Ureda premijera

Zvonimir Frka Petešić

 Damjan Tadić/Cropix

Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda premijera, održao je kratku press konferenciju povodom teksta u novom broju Nacionala, a u kojem piše da je država u rekordnom roku obnovila stan u Zagrebu oštećen u potresu, a u kojem on živi sa svojom obitelji. Podsjetimo, drugi stanovnici grada Zagreba kojima su domovi oštećeni u potresu na obnovu još čekaju, a isto se događa i stanovnicima s područja Banije na kojoj država ni godinu dana nakon razornog potresa nije izgradila niti jednu kuću.

Naime, Frka-Petešić već neko vrijeme koristi državni stan od 96 kvadrata na trećem katu zgrade u samom centru Zagreba. Stanom upravlja tvrtka Državne nekretnine. Kad je Zagreb 22. ožujka 2020. pogodio snažan potres, u većem dijelu stana koji koristi nije se moglo živjeti zbog oštećenja.

- Stan u kojem živim kao najmoprimac nije prvi obnovljen jer ja u njemu živim. Nakon potresa od 22. ožujka u zgradi u kojoj ja živim suvlasnici stanova su se okupili, među njima Viktorija i Luka Čurić, koji je građevinar, i odlučili su da krenu u konstrukcijsku obnovu, rekao je Frka Petešić.

- Od osam stanova, jedan je u vlasništvu Državnih nekretnina te je i on uključen kako bi oni mogli krenuti u cjelovitu obnovu zgrade. Oni su zapravo najzaslužniji što je to pokrenuto tako brzo. Ja nisam vlasnika stana, nisam u tome sudjelovao, niti sam u tome mogao sudjelovati.

Mediji su dosta pisali o pothvatu bračnog para Čurić. Ono što ja razumijem, bez uključivanja Državnih nekretnina kao jednog od suvlasnika, obnova zgrade ne bi bila moguća, ali ja u to nisam bio uključen, rekao je Frka Petešić.

Na pitanje je li stan koji on koristi prvi obnovljen i je li se ugovor o njegovoj obnovi sklopio mjesec dana nakon potresa, Frka Petešić je rekao da to ne zna.

- Znam da su neki stanovi krenuli u obnovu prije ovoga u kojem ja živim, a znam da su Državne nekretnine za obnovu stana angažirale podizvođača. Ja nisam urgirao na Državne nekretnine da se prvo krene u obnovu stana u kojem ja živim, rekao je Frka Petešić na pitanje novinara.

Upitan tko je odobrio da se njegov stan prvi obnovi, Frka Petešić rekao je da to nije pitanje za njega, nego za Državne nekretnine.

- Ja sam samo najmoprimac stana, ja nisam vlasnik.

Na pitanje po kojem pravnom okviru su Državne nekretnine krenule u obnovu stana u kojem on živi, predstojnik Ureda premijera rekao je da ne zna detalje.

Upitan nije li mu bilo neobično da se državni stan obnavlja prije nego je donesen Zakon o obnovi potresa, Frka Petešić opet je rekao da je to pitanje za Državne nekretnine.

- Da se Državne nekretnine nisu uključile, to bi usporilo obnovu zgrade u kojoj su se suvlasnici složili da ne čekaju zakon, nego da krenu prije. Nisu htjeli čekati, rekao je Frka Petešić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 02:05