NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Da se sutra održavaju izbori, samo bi ove tri stranke ušle u Sabor...

Rad Vlade podupire svega 13,7% ispitanika, uz tri četvrtine onih koji ne podržavaju njezinu politiku. To je druga najmanja podrška Vladi od početka mjerenja
 Damjan Tadić/CROPIX

ZAGREB Kukuriku koalicija zadržala je veću prednost u odnosu na vladajuću stranku, a Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji političar u Hrvatskoj, govori mjesečno istraživanje Cro-Demoscopa.

Da se sutra održavaju izbori, SDP bi osvojio 29% glasova, a HDZ 18%. Na nacionalnoj bi razini izborni prag prešao samo HNS s 5,9%.

Četvrta stranka po popularnosti je HSS, ali s podrškom birača ispod izbornog praga – 4,5 posto. Slijede HSP (3,6%), HSU (3,1%), Laburisti (2,9%) i HSLS (2,6%).

I dalje se bilježi puno neodlučnih birača, te apstinenata – zajedno čine oko 50% ispitanika.

U utvrđivanju preferencija koalicija stranaka i samostalnih lista zabilježen je vrlo zanimljiv trend. Lijeva koalicija bilježi izbor od 39,8% (prema prošlomjesečnih 40,4%), a sada vladajuća 19,9% (prema 21,2% prije mjesec dana). U pola godine lijeva je koalicija izgubila 1,7 postotnih poena, a vladajuća 7,6 postotaka.

Odmah iza Josipovića (43,6%), na isti najpozitivnijih, je Željko Rohatinski , guverner HNB-a (13%). Zoran Milanović nešto je poželjniji biračima (5,1%) od premijerke Jadranke Kosor (4,6%).

Rad Vlade podupire svega 13,7% ispitanika, uz tri četvrtine onih koji ne podržavaju njezinu politiku. To je druga najmanja podrška Vladi od početka mjerenja, odnosno od siječnja 2004.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 02:08