NOVI CROBAROMETAR

Da su danas izbori, HDZ bi uvjerljivo pobijedio, SDP se ‘odlijepio‘ s povijesnog dna, evo kako stoje ostali

SDP se pomaknuo s povijesnog minimuma od prošloga mjeseca i povjerenje bi mu dalo 13,9 posto građana

Andrej Plenković; Zoran Milanović; Peđa Grbin; Tomislav Tomašević

 CROPIX

Dnevnik Nove TV donosi mjesečno istraživanje Crobarometar za srpanj 2022. Mjesec za nama definitivno je obilježio odlazak ministra Zdravka Marića, ali i službena potvrda da Hrvatska ulazi u eurozonu. Jedan pak drugi bivši ministar, Tomislav Tolušić, uhićen je. U fokusu je bila i turistička sezona te neminovno - inflacija i rast cijena.

HDZ i dalje najjači

Kad je o rejtingu stranaka riječ - iznenađenja nema. Da su danas izbori, HDZ bi osvojio 29,1 posto. SDP se pomaknuo s povijesnog minimuma od prošloga mjeseca i povjerenje bi mu dalo 13,9 posto građana.

Politička platforma Možemo! ovoga mjeseca vratila se na treće mjesto s 9,9 posto, a Most je četvrti s 8,2 posto. Prag bi prošao još i Domovinski pokret s 5,1 posto.

Od ostalih stranaka spomenimo da je Hrvatska stranka umirovljenika na 2,1 posto, slijedi Hrvatska seljačka stranka s 1,9 posto. IDS s 1,8 posto, a Centar je na 1,6 posto.

Fokus je na 1,5 posto, Hrvatska demokršćanska stranka na 1,2 posto, a Hrvatski suverenisti na 1,1 posto. Ostale stranke su ispod 1 posto, a zajedno imaju potporu 5,8 posto birača.

I ovoga mjeseca mnogo je neodlučnih. Njih čak 16,8 posto. Dodajmo još da je početkom mjeseca osnovana nova stranka - Socijaldemokrati, koju čine pretežno bivši članovi SDP-a, ali osnovani su kad se istraživanje već provodilo pa za srpanj nije zabilježen njezin rejting.

Raste nezadovoljstvo radom Vlade

I dok zbog rejtinga svoje stranke premijer Andrej Plenković može biti zadovoljan, zbog percepcije građana o smjeru kojim ide zemlja svakako to ne bi trebao biti.

Naime, 79 posto građana smatra da zemlja ne ide u dobrom smjeru. Njih16 posto misli da ide u dobrom smjeru, a 5 posto ne zna.

Kad je riječ o podršci radu Vlade, nema velikih promjena u odnosu na prošli mjesec. Tako ga 69 posto građana uglavnom ne odobrava, uglavnom ga odobrava 26 posto, a 5 posto ne zna.

Predsjednik države po tom pitanju stoji malo bolje, ali također više od polovice ispitanih uglavnom ne odobrava rad Zorana Milanovića, točnije njih 55 posto. Njegov rad odobrava 39 posto građana, a ne zna 6 posto, donosi Dnevnik Nove TV.

Milanović i dalje najpopularniji

Zoran Milanović ipak je i dalje najpopularniji političar. O predsjedniku pozitivno misli 48 posto građana. Slijedi ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević o kojemu pozitivan dojam ima 41 posto ispitanih, dok predsjednika Mosta Božu Petrova pozitivnim smatra 40 posto ispitanika.

O premijeru Andreju Plenkoviću pozitivno mišljenje ima 35 posto, a o njegovom bivšem stranačkom kolegi Ivanu Penavi, čelniku Domovinskog pokreta, također 35 posto birača misli pozitivno.

Iako je školska godina završila, za najvažnije institucije u zemlji ocjene zaključujemo svakoga mjeseca. Labavu trojku uspio je navući jedino predsjednik - 2,68. Vlada u srpnju ima prosjek 2,31, a Sabor koji je trenutačno, školskim rječnikom rečeno, na ljetnim praznicima 1,97.

Napomena: Istraživanje je provela agencija IPSOS od 1. do 20. u mjesecu metodom osobnog intervjua na uzorku 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/- 3,6%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 12:44