POŽAR U PSIHIJATRIJSKOJ BOLNICI

'DA SU VATROGASCI DOŠLI SAMO 15 MINUTA KASNIJE, DANAS NE BISMO BILI ŽIVI' Priče liječnika i sestara koji su herojski izvukli ljude iz bolnice

 
Neven Ivanović, ravnatelj Psihijatrijske bolnica Lopača (u sredini) i prizori izgorene bolnice
 CROPIX

Da su vatrogasci došli samo 15 minuta kasnije, danas ne bismo bili živi. Ne mogu vam opisati kakav je to osjećaj kada se gušiš...tako nešto u životu nisam doživjela. Sutra imam rođendan i slavit ću što sam ostala živa, kazala nam je hrabra medicinska sestra Mihaela Kaiser Brnetić koja je u petak popodne iz goruće psihijatrijske bolnice Lopača izvlačila nepokretne štićenike zajedno sa svojom kolegicom Andreom Nasić. Zatekli smo je jučer prijepodne u dvorištu bolnice u kojoj je jedan stariji štićenik iz Rijeke u petak izgubio život u stravičnoj vatrenoj stihiji. Ona, ravnatelj bolnice Neven Ivanović i ostali djelatnici bolnice čekali su jučer završetak policijskog očevida kako bi napokon ušli unutra i vidjeli u kakvom je stanju bolnica nakon požara.

- Kolegica se danas ne osjeća baš dobro pa je ostala kod kuće. U petak smo nakon svega otišle na hitnu, no kako se ona osjećala lošije, zadržali su je. Obje smo se nagutale dima. A taj osjećaj se ne zaboravlja. Mi smo s vrha bolnice spašavale nepokretne pacijente s kateterima i trbušnim pojasevima s magnetima. Trebao si brzo reagirati i nositi ih. Nas dvije i dvojica kolega koji su isto danas ostali kod kuće. Oni nisu hospitalizirani jer su se osjećali u redu, priča nam ova hrabra medicinska sestra iz Rijeke koja nije birala sredstva kako da spasi čak 40 štićenika koliko ih je bilo na tom katu. U bolnici radi čak 23 godina, a taj dan nikada neće zaboraviti.

Rijeka, 180818.
Obilazak zgarista Psihijatrijske bolnice Lopaca nakon jucerasnjeg pozara u kojem je smrtno stradala jedna osoba.
Na fotografiji: Neven Ivanovic, Ravnatelj Psihijatrijske bolnica Lopaca
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX
Neven Ivanović, Ravnatelj Psihijatrijske bolnica Lopača

- Mislili smo koristiti čak i lift, ali bolje da nismo jer bi u njemu ostali zarobljeni jer su instalacije već počele gorjeti. Uzeli smo čak i stolice s kotačićima pa smo ih tako vozili do izlaza pa na madracima ih spuštali po stepenicama. Nismo na kraju više znali čime da ih iznosimo van. A štićenici nisu ničeg bili svjesni. Oni su naviknuti na tu svoju okolinu i držali su se za krevete dok smo ih izvlačili. Ja sam čak digla jednu štićenicu koja ima 150 kilograma. Danas osjećam sve ruke kako me bole, ali mi je disanje u redu. Sve sam ih čupala jer nisu shvaćali u kakvoj smo situaciji, opisuje nam dramatičnu situaciju sestra Mihaela. Na kraju su nju i njezinu kolegicu vatrogasci zadnje izvukli. Čak su i vatrogasci povraćali od nagutanog dima.

Vatrogasci spasitelji

- U tom trenutku o ničemu ne razmišljaš. Razmišljali smo samo da ih spasimo i da ih izvučemo van. A onda kada smo shvatile da više ne možemo izaći van, onda nas je uhvatila panika. Čekali smo vatrogasce. Najprije je došao DVD koji nas nije mogao izvući, a potom su došla dvojica njihovih kolega profesionalaca i svaka im čast. A u tom trenu smo već gubile svijest, mislile smo da je gotovo, priča nam medicinska sestra na rubu plača. I vatrogasci su mislili, kaže nam sestra, da se neki neće izvući, ali su bili hrabri i ustrajni sve dok nisu izvukli zadnjeg čovjeka s tog zadnjeg kata koji je bio najzahtjevniji za evakuaciju.

Rijeka, 180818.
Obilazak zgarista Psihijatrijske bolnice Lopaca nakon jucerasnjeg pozara u kojem je smrtno stradala jedna osoba.
Na fotografiji: bolnicke sobe
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX

Beskrajno joj je žao što nisu uspjeli spasiti pacijenta koji je smrtno stradao u požaru. On je bio na katu gdje je izbio požar, i to u neposrednoj blizini. Tamo zbog topline i dima nisu mogli ući.

U akciji spašavanja sudjelovao je i zamjenik ravnatelja doktor Dragan Lovrović koji je i sam u jednom trenutku pomislio da se neće izvući.

Rijeka, 230409.
Psihijatarska bolnica Lopaca smjestena je na Grobniku, osnivac je Grad Rijeka, a pod povecalo javnosti dosla je nakon slucaja Ane Dragicevic koja je u bolnici provela oko 5 godina navodno zbog homoseksualnog opredjeljenja. Sada bivsa ravnateljica Mirjana Vulin podnjela je ostavku u svibnju 2008. godine, a protiv nje je pokrenut istrazni zahtjev zbog osnovanih sumnji da je pocinila kazneno djelo protiv zdravlja ljudi.
Na slici: voditelj zdravstvene sluzbe Dragan Lovrovic Psihijatarske bolnice Lopaca.
Foto: Tea Cimas / Cropix
Tea Cimaš / CROPIX
Voditelj zdravstvene službe Dragan Lovrović Psihijatarske bolnice Lopača.

- Bio sam dežuran to popodne i taman je požar počeo kada sam preuzeo smjenu. Bilo je 16 sati i par minuta. Odmah smo počeli s evakuacijom pacijenata, a požar je počeo na drugom katu u jednoj bolesničkoj sobi. Problem je nastao na tom katu te katu iznad zbog dima, priča nam doktor koji je nosio pacijente iz bolnice. Kazao je da je kat gdje je izbio požar bio problematičan za evakuaciju zbog topline zbog čega nisu mogli izvući pacijenta koji je poginuo. Na početku je pacijente spašavalo 10-tak ljudi i ta se brojka povećavala s ljudima jer su i drugi uskakali u pomoć. Na kraju su došli vatrogasci, a zadnji su u jednoj ambulanti ostali zarobljeni zadnji pacijenti s dvije sestre jer više nisu mogli izaći van.

Velika oštećenja

A požar prema policijskom očevidu nije bio tehničke prirode. Dakle, uzrokovao ga je ljudski faktor.

- Uzrok smrti i identitet stradale osobe bit će utvrđen obdukcijom. Veći broj osoba je zatražio liječničku pomoć nakon čega je konstatirano da je većina lakše ozlijeđena. Uslijed požara stradali su dijelovi drugog i trećeg kata, dok su oštećenja zabilježena na ostalim dijelovima zgrade i krovištu, kazala je jučer glasnogovornica PU Primorsko- goranske, Ankica Kolić. Materijalna šteta će biti utvrđena naknadno.

Rijeka, 180818.
Obilazak zgarista Psihijatrijske bolnice Lopaca nakon jucerasnjeg pozara u kojem je smrtno stradala jedna osoba.
Na fotografiji: Mihaela Keiser Brnetic
Foto: Danijel Bartolic / CROPIX
Danijel Bartolić / CROPIX
Mihaela Keiser Brnetić

Inače, drugi je kat na kojem je izbio požar kompletno izgorio, dok se na katu iznad vide oštećenja od čađe i dima i na podu su se otvorile dvije- tri rupe. Ravnatelj bolnice kaže da će najprije vidjeti što se da spasiti u upravnom dijelu zgrade, dok je 80 štićenika prebačeno u susjedne paviljone. Desetak ih je liječnički zbrinuto na KBC-u Rijeka, a njih još desetak na odjelu psihijatrije u KBC-u Rijeka. Niti jedan pacijent nije išao u druge bolnice.

- Kako imamo konstantne upite obitelji i skrbnika pacijenata o njihovom stanju, a linije nam ne rade, molimo svih da se jave na broj telefona 099/2310-552, kazao je Ivanović koji je pohvalio svo osoblje koje je požrtvovno spašavalo pacijente. I on je sam odmah došao na lice mjesta odmah čim je požar buknuo.

Bolnica će nastaviti funkcionirati normalno, a pacijenti će ostati zbrinuti u paviljonima koji su obnovljeni. Glavna zgrada bolnice sada će čekati obnovu. Inače, osnivač bolnice je Grad Rijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:01