MARTIN PAUK

'DA TE PODSJETIM - JA SAM TE STVORIO!' Splitski gradski vijećnik priznao da je za Most kreirao lažne profile na Facebooku

 
Martin Pauk
 Darko Tomas / CROPIX

Da prvo razjasnimo, ako slučajno ne znate što su to internetski trolovi, a što botovi.

Trolovi su stvarne osobe koje se skrivaju iza izmišljenih profila, jer ne žele na društvenim mrežama komentirati pod svojim imenom. Najčešće namjerno pokreću sukob na mreži ili vrijeđaju druge korisnike kako bi ih zbunili ili odvratili od teme rasprave objavljujući besmislene informacije. Žele izazvati određene emotivne reakcije ili onemogućiti raspravu.

Botovi su pak skrojeni profili stranačkih vojnika kojima je jedini cilj štancanje naručenih komentara. Oni uskaču u teme za koje dobiju naputke svojih stranaka ili šefova. Skrivaju se iza običnih imena, koriste veliki broj profila, a sve kako bi običnom čitatelju izgledalo da je komentare pisalo više stvarnih osoba. Teme koje su im posebno važne komentira čitava mreža botova kojima je naređeno da stvaraju dojam kako javnost nešto podržava iako tome nije tako.

Uoči izbora eksplodiraju botovi koji imaju zadaću promovirati, uništiti ili ismijati određenu ideju ili osobu.

A kako to kod nas izgleda u praksi, u svom šokantnom postu otkrio je splitski gradski vijećnik Martin Pauk, član desničarske stranke Neovisni za Hrvatsku. Ovaj političar, u javnosti poznat po svojim radikalnim i ksenofobnim stavovima, koji su za njega nešto normalno, otvoreno je priznao kako je kreirao lažne profile na Facebooku.

Ispod objave popularne stranice Dnevna doza splitskog nereda o ilegalnoj gradnji na Marjanu, Pauk je tako komentirao kako su "komunisti na Marjanu gradili vile i stanove i to po modelu promjene GUP-a kakvog danas u Zagrebu planira Milan Bandić."

Situacija se zakuhala kad mu je odgovorio profil pod imenom Maja Marić, s porukom kako su “svi ti njegovi drugovi najperfidniji kameleoni baš kao i on, i da nije bilo Mosta ko bi zna za njih, a sad se valjaju u fašistoidnim bljuzgotinama pojedinaca koji su satrali Marjan”.

Pauk je na to uzvratio: "Lažni profilu, samo da te podsjetim – ja sam te stvorio dok sam bio u Mostu. Tebe, “Karlu Tomić” i još more drugih lažnih profila koji su služili za ostvarivanje većeg “reacha” objava Mosta. Danas drugi koriste te profile kako bi lagali i baljezgali o političkim neistomišljenicima. Tebi na čast.”

Autori stranice Dnevna doza odmah su ga pitali je li on to upravo priznao da je obmanjivao građane s lažnih profila, na što je odgovorio: “Nope, ti profili su služili za dodavanje frendova na fejsu kako bi reach objave dijeljenjem skočio s 1000 fanova stranice na 10-20.000 ljudi. Što da kažem, imali su sjajnu PR menadžericu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:06