KORONA KRIZA

‘Da, umrla je jedna osoba, a dan kasnije hitno smo intubirali drugu. Ovo je nepredvidiva bolest‘

Dosad je u Arenu primljeno 30 osoba. Vrlo brzo se može očekivati da će se popuniti prvih sto kreveta
Arena/Arhiva
 Ronald Gorsic/Cropix

U Areni Zagreb u ponedjeljak je zabilježen prvi smrtni slučaj covid pozitivne osobe, a dan kasnije, zbog naglog pogoršanja kliničke slike, jedna je osoba hitno intubirana i vraćena u KB Dubravu.

Ove informacije potvrdio nam je koordinator za Arenu, prof. Davor Vagić iz KBC-a Sestre milosrdnice.

- Informacije kojima raspolažete su točne. Na žalost, imali smo smrtni slučaj. Riječ je o osobi koja je bila u terminalnoj fazi svoje osnovne tumorske bolesti. Iz KBC-a Sestre milosrdnice prebačen je u Arenu zato što se rutinskim testom, koji se radi pacijentima koji ulaze u bolnicu, radi bris. On nije imao simptome covida, ali s obzirom na to da je bio pozitivan, umjesto na palijativu smješten je kod nas - govori Vagić i dodaje da su to, na žalost situacije koje se događaju i koje će se događati.

Što se tiče drugog pacijenta, koji je intubiran, prof. Vagić pojašnjava da je riječ o osobi s drugim bolestima, koji je iz KB-a Dubrava preseljen u Arenu jer mu se stanje bilo popravilo.

- Kao što smo već naveli, Arena je tercijarna ustanova i tu idu osobe koje su pred otpust, odnosno uskoro im neće trebati liječnička pomoć. No, ovo je nepredvidiva bolest i toga smo svjesni. Upravo zato u Areni imamo reanimacijski centar i sve što je potrebno za intubaciju i siguran prijevoz u bolnicu, što je u ovom slučaju i bilo - govori prof. Vagić i dodaje da ovakve situacije nisu neočekivane i to je nešto na što, nažalost, uvijek mogu računati da će se dogoditi.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare komentirao je smrtni slučaj u Areni rekavši kako u medicini uvijek postoji mogućnost da se zdravstveno stanje nekog pacijenta pogorša te da je zagrebačka Arena na to spremna. Kazao je i kako nema informaciju o preminuloj osobi u zagrebačkoj Areni te da će se raspitati o tome.

Inače, dosad je u Arenu primljeno više od 30 pacijenata, a njih pet ili šest otpušteno je kući. Taj broj će evidentno rasti, i vrlo brzo se može očekivati da će se popuniti prvih sto kreveta.

- Imamo velike brojeve oboljelih što znači da će se bolnice i dalje puniti, a samim time će i u Areni biti sve više popunjenih kreveta. Moramo se kao društvo više paziti i na taj pomoći sebi i svojim bližnjima - naglašava Vagić.

Vagić je jučer obišao pacijente i porazgovarao s njima. Kaže nam kako je tamo bračni par, koji su u Arenu došli s danom razlike, jedan iz jedne, a drugi iz druge bolnice. Sada su smješteni jedno do drugoga.

- Imamo osobu s Downovim sindromom, kojoj je potreban dulji nadzor. Imamo i jednu osobu koja je pozitivna, a imala je transplantaciju bubrega - govori Vagić.

Kako doznajemo, i Osijek se priprema za otvaranje dvorane Gradski vrt, zbog čega je prije nekoliko dana ravnatelj osječkog KBC-a sa suradnicima bio u zagrebačkoj Areni kako bi se upoznali s funkcioniranjem i načinom rada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:09