UZBURKANI DUHOVI

'DA ŽUPANIJA GRADI SPORTSKU DVORANU U MOJOJ OPĆINI DOZNAO SAM S CRKVENOG RAZGLASA!' Dugoočekivani projekt posvađao načelnika općine i HDZ-ovog župana

 
lijevo: Damir Mateljan; desno: Damir Jelić

Otkad se prije 15 godina odcijepila od tradicionalno HDZ-ova Žakanja, Kamanje je najmlađa i najmanja općina Karlovačke županije koju od osnutka vodi SDP-ov Damir Mateljan (u međuvremenu i saborski zastupnik) u kojoj žive mirni i gospodarski vrlo agilni ljudi.

No, u nedjelju su se tamo prilično uzburkali duhovi, i to zbog vijesti kojoj je zapravo teško pronaći manu - da će se uskoro početi graditi njihova prva sportska dvorana. Informaciju je prvi objavio mjesni župnik Stjepan Jakov, i to župljanima nakon nedjeljne mise. Njegove riječi u “izravnom prijenosu” preko crkvenog razglasa čuo je načelnik Damir Mateljan i to zato što stanuje tik do crkve. Čini se da je to shvatio kao zavjeru mrske stranke protiv svoje općine, dalo bi se lako zaključiti po žestini otvorenog pisma koje je odmah poslao županu Damiru Jeliću (HDZ) pitajući ga: “Tko je tu lud?” i nazivajući ga provincijskim diktatorom. Kaže da “ne ide na mise, ali zbog razglasa čuje kad ima volju” pa je tako čuo kad je “domaći župnik objavio nazočnim vjernicima da će Županija s “lokalnim biznismenom iz Beča graditi školsku sportsku dvoranu u Kamanju”, nazivajući to najbizarnijim što mu se dogodilo u političkoj karijeri.

Čekaju od 2007.

“Poštovani gospodine župane, vjerujem da imate sve kontakte naše Općine, mailove, adresu, brojeve telefona i mobitela. Vjerujem (ako to sami niste zapamtili) da vas je vaša zamjenica zadužena za školstvo izvijestila o planovima razvoja općine Kamanje vezanim uz školstvo koji još od 2007. godine predviđaju gradnju ŠSD-a u Kamanju na način na koji je i dosad bila praksa u ovoj županiji, a to je da dio (projektnu dokumentaciju) financira lokalna samouprava, a gradnju država (ministarstvo) i Županija. Od 2007. godine općina Kamanje u proračunu predviđa sredstva za projektnu dokumentaciju, ali, nažalost, zbog nedostatka udjela ni Ministarstvo ni Županija nisu nikada (od 2007. godine) pokazali interes”, piše ljutiti Mateljan Jeliću, napominjući mu da “takav način komunikacije i obmanjivanje dobronamjerne javnosti općine Kamanje ne služi na čast ni županu ni župniku”.

- Ako su vama, župane, legitimniji zastupnici interesa stanovnika općine Kamanje ‘poduzetnici iz Beča’ nego legitimno izabrano vodstvo Općine, onda vi niste ni župan ni župnik, nego obični, mali provincijski diktator. Ako imate želju sagraditi ŠSD u Kamanju, vjerujte i uz vaše preuzvišeno ignoriranje, Općina vam neće stajati na putu, samo naprijed, čekamo 14 godina, čekat ćemo još i ovih 2,5 godina do lokalnih izbora - kaže Mateljan.

Župna najava

Za razliku od župana, župnik Stjepan Jakov zna da bi se dvorana trebala graditi na mjestu stare škole i da bi trebala biti gotova za oko dvije godine, tako su mu rekli iz Inicijativnog odbora koji vodi Stjepan Kolenac, “župljanin koji živi u Austriji, ali rado pomaže rodnom kraju”.

CROPIX
Stjepan Jakov

- Mene su zamolili da to oglasim na misi, što sam i učinio. Koliko znam, sve troškove snosit će Županija, Stjepan je išao k županu na razgovor i on mu je to ponudio. Ne miješam se u politiku, samo sam pročitao što su mi rekli - kaže mjesni župnik. Jedino s čime se župan Jelić slaže s Mateljanom jest da “desetak godina Karlovačka županija i Općina Kamanje bezuspješno grade školsku dvoranu, o čemu ne postoji nikakva dokumentacija”.

- Na kolegiju župana u Općini Kamanje načelnik uopće nije spomenuo taj projekt među referentnim točkama Općine. Županu se osobno obratio ugledni biznismen i donator iz Beča g. Stjepan Kolenac s idejom gradnje dvorane. Gospodin Kolenac s prijateljima i poznanicima izražava želju da i materijalno sudjeluju u tom projektu - kažu u Županiji, navodeći da se župan načelno slaže i upućuje ih na načelnika Općine Kamanje te stanovnike u općini kako bi opravdali nužnost projekta te Inicijativni odbor i Kolenac to prihvaćaju.

- Osim spomenute usmene komunikacije, pisana korespondencija ne postoji. Karlovačka županija i dalje će biti na usluzi svim stanovnicima naše županije pa tako i svim Kamanjčankama i Kamanjčanima - poručio je župan Jelić.

“Podrška je načelna”

Mateljanov istup ogorčio je Stjepana Kolenca koji nudi svoj slijed događanja, nazivajući Mateljana lašcem.

- Pokrenuo sam s Inicijativnim odborom, ozbiljnom grupom ljudi koji su nezadovoljni, ne samo radom, nego i općom kulturom gospodina Mateljana projekt gradnje školske dvorane u Kamanju. U tom projektu, kao i uvijek, osobno ću financijski sudjelovati, kao i moji prijatelji. Zamolili smo župana s obzirom na to da je Županija osnivač škole, da zajednički krenemo u taj projekt. Župan nas je uputio na načelnika i na građane. Već nekoliko godina bezuspješno pokušavamo organizirati zbor građana koji odbija načelnik. Tako smo ga čekali i u petak 14. rujna kako bismo mu predstavili ideju projekta dvorane koju je župan podržao načelno. Sastanak se održao nakon tri sata jer se načelnik na prvom dogovorenom terminu nije pojavio. Načelnik je odlučio podržati inicijativu, ali je ne želi potpisati. Licemjerno je od njega što tvrdi da je prvi put čuo za projekt s razglasa svete mise - navodi Kolenac, pitajući se: “Što se kasnije dogodilo u njegovoj glavi, meni nije znano, možda od zračenja mobitela koji sam mu osobno darovao, nešto zuji”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 13:46