DAN POSLIJE

Đaci se ne žale, učitelji se znoje pod maskama: ‘Sigurno ću se dobro isplakati, ali bitno da smo tu‘

Učitelje muče još brojna pitanja, nejasno je smiju li skinuti masku ako su za katedrom dovoljno udaljeni od prvog reda učenika
Makarska
 Ivo Ravlic/Cropix

Vruće je, učionica bez klime. Otvorena vrata, otvoreni prozori. Tri sata pod maskom, a morate govoriti. Bilo je vrlo “zabavno”. Sve se pod maskom znoji, vruće ti je, ali stisneš zube i trpiš. Razmišljam što će tek biti kada budem imao pet sati zaredom.
Učenici? Začuđujuće, došli kao da je sve normalno, vidi se da su ih roditelji dobro pripremili. Imali su maske, ali nisu ništa pretjerano komentirali. Bilo im je vruće kao i meni. Ali, mora se.

Bolje nego online

Priča nam to Sebastijan Troskot, učitelj povijesti u OŠ Bijaći iz Kaštel Novoga, koji se, kao i većina njegovih kolega i učenika, u ponedjeljak vratio u učionice te novu školsku godinu počeo prema novim koronapravilima. Malo je toga u “novom normalnom” u školama bilo identično prijašnjem stanju, pa smo kod učitelja, nastavnika i ravnatelja provjerili kako su ‘odradili’ prvi radni dan i kako je, uopće, raditi pod maskama i prema novim smjernicama koje zahtijevaju održavanje distance, nemiješanje grupa djece, neprestano čišćenje, provjetravanje… Mišljenja su (donekle) podijeljena, ali svi se uglavnom slažu kako je nastava uživo nemjerljivo bolja nego online, pa dokle ide... U ponedjeljak su u većini škola učenici i nastavnici imali sat razrednika, podijeljene su knjige, a negdje se već počelo prema novom rasporedu.

- Prvi dan je relativno dobro prošao, koliko je to moguće. Naša se škola opredijelila za A model, djeca su u učionicama, a u višim razredima gdje nije moguće održavati distancu od 1,5 metara, svi nose maske. Radimo u dvije smjene, školski je sat skraćen na 40 minuta, svi satovi uglavnom su u bloku, a učenici su i u vrijeme velikog odmora, koji je skraćen na 15 minuta, u učionicama - ispričao je Troskot. Učitelje, kaže, muče još brojna pitanja, nejasno je smiju li skinuti masku ako su za katedrom dovoljno udaljeni od prvog reda učenika, a napominje i da u razredu u jednom trenutku maske ipak ‘moraju pasti’, na primjer kada djeca jedu u učionicama.

- Neke će situacije još trebati pojasniti. Ali, pristajem na ovaj model A, svakako prije nego na model B (mješoviti) koji bi od učitelja zahtijevao da rade po cijele dane - zaključuje Troskot.

Drže preko nosa

- Ništa od te socijalne distance u srednjim školama. Učenici su bili disciplinirani u početku, a onda su se za pet minuta bacali jedni drugima oko vrata. Ja sam imala vizir jer sam udaljena od učenika oko tri metra, imamo velike učionice. Ali, kad sam došla među njih stavila sam masku. Primijetila sam da me učenici jako slabo čuju kad govorim s maskom, a i ja njih. Svaka čast kirurzima, blagajnicama, ali mi moramo neprestano govoriti - iskustvo je koje je podijelila Tamara Šoić, profesorica hrvatskog jezika u Tehničkoj školi u Rijeci i utemeljiteljica nastavničke grupe 45 minuta.

Njezina kolegica Žana iz jedne zagrebačke strukovne škole, koja je također izabrala A model nastave, ističe:

- Uopće nisam imala nikakvih problema raditi pod maskom, a i učenici se ozbiljno pridržavaju svih uputa. Čak drže maske preko nosa, ne spuštaju ih. Imala sam jučer tri sata, odradila bez problema. Već sam se priviknula na masku.

Učiteljicu matematike iz OŠ Brestje iz Sesveta kraj Zagreba, Arianu Bogner Boroš, ‘ulovili’ smo neposredno prije odlaska na nastavu u poslijepodnevnoj smjeni u utorak.

- Imam pet sati nastave danas, pod maskom. Već sam se dobrano naznojila na sindikalnom sastanku koji je trajao sat i pol, a što će tek biti pet sati! Sigurna sam da ću nakon toga sjesti van i dobro se isplakati. Ali, reći ću vam ovako: sigurna sam da ne bih mogla ‘izgurati’ devet mjeseci online nastave. Radije i ovaj model u školi pod maskama pa koliko ide. Bitno da mi učitelji ostanemo na nogama i da pred djecu dolazimo s dozom optimizma - poručuje Ariana Bogner Boroš.

Sve u redu

Da je u njegovoj školi sve prošlo u najboljem redu potvrdio je i Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole Šibenik, ujedno predsjednik Udruge srednjoškolskih ravnatelja Šibensko-kninske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:51