PORUKA ZAGREBU

Dačić: 'Spreman sam za sastanak s Milanovićem. Odnose Srbije i Hrvatske treba odlediti, resetirati i početi iznova!'

Beograd, 230310.Ministarstvo unutrasnjih poslova.Ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX

BEOGRAD - Odnose Srbije i Hrvatske treba "odlediti, resetirati i početi iznova", izjavio je u ponedjeljak srbijanski premijer Ivica Dačić za agenciju Beta i izjavio da je spreman za susret predsjednikom hrvatske Vlade Zoranom Milanovićem.

Dačić je istaknuo kako ne bi bilo dobro dopustiti da odnosi Beograda i Zagreba uđu u još lošiju fazu iz koje bi povratak bio teži i rekao da je upravo zato spreman sastati se s Milanovićem.

"Nije dobro da postoje dvije zemlje gdje politička komunikacija nije na najvišoj razini, zato mislim da je važno sada resetirati te odnose i početi iznova", kazao je Dačić.

Dačić poručio: 'Dobro surađujemo sa svim susjedima. Jedino s Hrvatima imamo problem!'

Srbijanski premijer smatra da bi procesom "odleđivanja" odnosa Srbije i Hrvatske bila zaokružena atmosfera dobre regionalne suradnje.

"Srbija želi promicati dobru suradnju i odnose sa svim državama u našem okruženju. Moramo biti svjesni da se ne možemo oko svega slagati, ali moramo tražiti točke koje će nas vući naprijed”, istaknuo je Dačić u intervjuu.

Dačićevo je stajalište da se odnosima Srbije i Hrvatske treba biti veoma praktičan.

"To znači da mi ne moramo pokazivati bilo kakvu ljubav, ali da politička suradnja i politički odnosi između Srbije i Hrvatske moraju postojati", istaknuo je Dačić.

Srbijanski premijer ne dijeli dojmove da su se nakon izbora u Srbiji u svibnju 2012. pogoršali odnosi Beograda sa zemljama regije, navodeći da su najviši dužnosnici Srbije posjetili Sloveniju, BiH, Makedoniju, Grčku i Mađarsku, te najavljujući nove bilateralne susrete, među ostalima sa Slovenijom, BiH, Bugarskom i Crnom Gorom.

Govoreći o odnosima sa Crnom Gorom, Dačić je rekao da se očekuju politički kontakti s novom vladom u Podgorici i nazvao "pogrešnim" dojmove da Srbija ima nešto protiv crnogorske neovisnosti.

"Srbija poštuje odluku građana Crne Gore, a nas u Crnoj Gori interesira položaj Srba koji tamo žive i njihova prava", naglasio je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:36