PREVARE NA KREDITIMA

'DAJEM SVOJ MANDAT NA RASPOLAGANJE' Šef zagrebačke policije nakon otkrića skandala u koji je umiješan njegov sin

Učinio sam to zbog moralne odgovornosti prema građanima i kolegama, priopćio je Burušić
Zagreb, 230113.Maticina ulica.Nacelnik policijske uprave zagrebacke, Goran Burusic odrzao je press konferenciju u vezi eksplozije bombe na trgu Bana Jelacica.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Vidno iscrpljen i s podočnjacima doslovce do poda, prvi čovjek zagrebačke policije Goran Burušić pojavio se u srijedu rano ujutro na svom radnom mjestu te mu je jutro počelo “radnim” sastankom kriminalista iz Ravnateljstva policije, pod čijom se palicom, a u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom, vodi istraga nad njegovim sinom Sašom (26) te još nekolicinom osoba.

Svjestan ljage koju je aktivnostima s druge strane zakona Saša nanio cijeloj obitelji, čelni čovjek zagrebačke policije stavio je na raspolaganje svoj mandat.

SIN ŠEFA ZAGREBAČKE POLICIJE POD ISTRAGOM Lažnim žigom ovjeravali kredite, a jamci su bile osobe iz državne uprave?

- Nakon saznanja da je jedan od osumnjičenih za kaznena djela prijevare i krivotvorenja isprave član moje najuže obitelji, unatoč činjenici da nisam znao niti na bilo koji način utjecao na kriminalističko istraživanje, svoj sam mandat, zbog moralne odgovornosti prema građanima i kolegama, dao na raspolaganje glavnom ravnatelju policije i ministru unutarnjih poslova - poručio je u kratkom priopćenju Goran Burušić, čiji će memorandum s prijedlogom ostavke tek u četvrtak vidjeti ravnatelj policije Vlado Dominić, s obzirom na to da se nalazi na putu.

Lažni papiri za kredite

Nakon toga će uslijediti konzultacije s najbližim suradnicima i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem, koji će donijeti odluku hoće li zadržati Burušića u fotelji načelnika PU zagrebačke, ili će unutar sustava potražiti novog čelnika koji će voditi najveću policijsku upravu u državi.

Burušićev, pak, sin noć je proveo u policiji, zajedno s prijateljem i prijateljicom, a s kojima je, prema sumnjama istražitelja, počinio više kaznenih djela prijevare i krivotvorenja isprava “teških” više desetaka tisuća kuna. Sin načelnika policije za odrađeni sklopljeni ugovor s kreditno (ne)sposobnom osobom i pronađenim jamcem dobivao je novčanu naknadu, no koliko je ona iznosila, zasad nije poznato.

Oglasi sa stupova

Uvelike mu je pomoglo i to što mu je otac šef policije u Zagrebu pa je ta činjenica ulijevala povjerenje i u tražitelje kredita koji su se javljali na oglase sa stupova, kao i u jamce. Privedenoj ekipi zasigurno ne ide u prilog pronađena i zaplijenjena dokumentacija do koje su došli istražitelji pretresom prostorija koje je koristila kreditna zadruga. Hoće li nakon ispitivanja Općinsko državno odvjetništvo za sve osumnjičenike, dakle i za Sašu Burušića, zatražiti određivanje istražnoga zatvora još se ne zna, budući da se zagrebačko tužiteljstvo još nije oglasilo o ovome slučaju.

Zaprešićki kraj i dan poslije uhićenja svog, kako su ga nazvali, miljenika svih mještana, u šoku je zbog spoznaje da se sin šefa policije uopće okuražio prekršiti zakon. Ako im se u predstojećem kaznenom postupku dokaže krivnja, Saša Burušić te njegovi kompanjoni, iza zatvorskih rešetaka mogli bi provesti između jedne i osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 02:19