SPORNI TUNEL

'DAJTE VIŠE PROBUŠITE TO BRDO!' Čelnici najjužnije općine Splitsko-dalmatinske županije pozivaju svoje stanovnike na veliki prosvjed

Načelnik općine Gradac Matko Burić
 Ivo Ravlić / CROPIX

"Sljedeću subotu svi na prosvjed! Ovo nije prosvjed 'protiv' ovo je prosvjed ZA! Za napredak, za povezivanje, za razvoj, za probijanje! Pokaži da ti je stalo do tvog kraja!" stoji u Facebook objavi Općine Gradac, najjužnije u Splitsko-dalmatinskoj županiji, čije vodstvo svoje stanovnike proziva da iduću subotu, 26. siječnja u 11 sati dođu na prosvjed, na kojem će tražiti da se konačno sagradi tunel koji spaja taj dio Dalmatinske zagore s morem, odnosno grad Vrgorac i mjesto Drvenik.

Prosvjed zajednički organiziraju općina Gradac, grad Vrgorac i Jelsa (Hvar), čijem je stanovništvu dosta dugogodišnjeg odgađanja. Njihova zajednička poruka je jasna: dajte konačno više probušite to brdo.

- Iskreno, više nam je dosta zanemarivanja ovog tunela. Puno puta je obećano da će se graditi, a ništa nije učinjeno. Ima sve dozvole, ali čini se kako županija opet gura izgradnju tunel Vučevica, kroz Kozjak, protiv kojeg mi nemamo apsolutno ništa, dapače - kaže Matko Burić, načelnik općine Gradac.

Tunel Ravča ima i lokacijsku dozvolu, u tijeku je dobivanje građevinske dozvole, a ima i procjenu utjecaja na okoliš. Sve to Vučevica, pojašnjava Burić, nema. Taj tunel nije u koliziji s Ravčom, dodaje, jer bi se potonji mogao izgraditi dok se prikuplja dokumentacija za tunel kroz Kozjak. Dakle, nema niti jednog jedinog razloga zašto se ne bi počelo raditi.

- Ravča je puno prioritetnija, što su pokazale raznorazne studije. S tim tunelom potičemo gospodarski razvoj gornjeg Makarskog primorja, prvenstveno otoka Hvara i Korčule, rasterećenje Splita zato što će luka koju imamo u Drveniku više služiti za Korčulu i Hvar, a rasterećuje se i grad Makarska. Da ne govorim o gospodarskom razvoju cijele Vrgoračke krajine, kao i turistički te gospodarski razvoj okolice Ploča te južnog, odnosno istočnog dijela otoka Hvara - zaključuje Burić koji poziva sve stanovnike da se priključe prosvjedu i iduću subotu ukrcaju u besplatan autobus, koji će ih dovesti do mjesta prosvjeda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 07:22