TKO IDE NA TVRĐAVU?

Đakić: Čovjek poput Milanovića nema koga primati, neću mu doći; Miljavac: Ja dolazim, nema bojkota

‘Rojs ima problema oko nekih počasnih činova koji su odgođeni pa je revoltiran time rekao da se neki generali neće odazvati‘, tvrdi Miljavac
Josip Đakić i Pavao Miljavac
 Željko Puhovski/Tomislav Krišto/Cropix

Saborski zastupnik HDZ-a i predsjednik HVIDR-e Josip Đakić, na N1 televiziji komentirao je zašto neće doći na primanje kod predsjednika države Zorana Milanovića ma Kninskoj tvrđavi u srijedu navečer.

- Neću prisustvovati s obzirom na sve što se događalo i ono što ne priliči predsjedniku države. Mislim da su to one notorne gluposti koje se valjaju na javnoj sceni, apsolutno nedopustive, takav čovjek nema koga primati”, rekao je na početku i dodao da demokracija dozvoljava i takve nastupe i “njemu da bude takav”.

Na pitanje znači li to da nema dobro mišljenje o njemu, odgovorio je potvrdno.

- Kao predsjednik Odbora za ratne veterane trebao sam biti tamo. Dobio sam pozivnicu predsjednika države i ministra branitelja. Mislim da nemam tamo što tražiti, rekao je i dodao kako ne može govoriti u ime drugih zapovjednika koji su dobili pozivnicu, ali da oni koji neće doći vjerojatno imaju iste razloge kao i on.

- Nitko ne može shvatiti što je čovjeku na toj funkciji, što se događa i što to čovjek priča, kaže. Ističe i kako misli da iza nedolazaka ne stoji premijer Andrej Plenković, već da je to slobodna volja zapovjednika.

'Rojs ima pravo na svoje mišljenje'

Komentirao je i primjedbu Ljube Ćesića Rojsa kako je predsjednik institucija te da bi se zbog toga zapovjednici trebali pojaviti:

- Rojs ima pravo na svoje mišljenje kao i general Dečak, ja ne branim nikome, ali ja neću doći, kaže.

Na opasku da je nekima sporan Danijel Rehak (predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora), odgovorio je:

- Mislim da je Rehak također čovjek koji predstavlja logoraše i koji je predsjednik Zajednice logoraša i mislim da ima legitimno pravo da se i on obrati iako nije sudionik Oluje, ali predstavlja zajednicu koja je teško stradala u ratu.

Komentirao je i to što Boris Milošević neće doći na obilježavanje obljetnice Oluje ove godine:

- Ja sam i lani rekao da je dolazak gospodina Miloševića, kao potpredsjednika Vlade, jedan civilizacijski napredak i mislim da bi to trebao biti kontinuitet, ne vidim u tome nikakav problem. Svima koji smatraju Oluju legitimnom operacijom hrvatske vojske i policije ne bi trebao biti nikakav problem pokloniti se poginulima i onima koji su učinili taj veliki podvig, kaže Đakić.

O tome zašto Milošević neće doći, kaže da treba pitati njega, ali da je njegovo mišljenje da je trebao doći tamo i ove godine.

Govorio je i o prepirci sa zastupnikom Domovinskog pokreta Stipom Mlinarićem Ćipom.

- Kada ja poštujem njega kao stradalnika Domovinskog rata i logoraša i branitelja, zašto on ne poštuje mene i Medveda? Zašto nas naziva izdajicama nacionalnog interesa? Da smo mi izdajnici, onda bih ja mogao reći da ste vi cinkali svoje kolege. Ja nisam stradalnik Domovinskog rata? Zašto sam ja za njega izdajnik? Ponovio je sto puta moje prezime. Išao je direktno na mene, na Deura i Tomu Medveda. To nije u redu. Je li u redu da nas zove izdajnicima?, poručio je Đakić.

Naposljetku je rekao i da je apsolutno došlo vrijeme da ne bude takvih prijepora, ali da uvrede trebaju dobiti odgovor.

Miljavac: 'Nema riječi o bojkotu'

O primanju generala kod predsjednika Zorana Milanovića za N1 govorio je i predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac - on tvrdi da nema riječi o bojkotu.

- Ja mogu reći kao predsjednik Hrvatskog generalskog zbora da mi o tome niti smo raspravljali niti postoji kakva ideja za to. Nema razloga da bi bojkotirali. On je vrhovni zapovjednik. Legitimno i legalno izabran na tu funkciju i mi to poštujemo kao hrvatski generali, rekao je Miljavac.

Kaže da misli da se general Rojs malo zatrčao s izjavom o bojkotu prijema.

- Ima nekih problema oko nekih počasnih činova koji su odgođeni pa je jasno revoltiran time rekao da se neki generali neće odazvati, tvrdi Miljavac.

Kaže kako on u srijedu također dolazi na prijem generala. Na pitanje je li to i prvotno bio plan, odgovara:

- Imam nekih obaveza pa sam pokušao na neki način to malo promijeniti da bih išao možda dan kasnije, međutim kolege generali koji su dobili visoka odličja, s obzirom na to da sam im ja bio i načelnik Stožera i ministar obrane, za to vrijeme su oni na neki način i zaslužili ta odličja i oni su željeli da budem s njima pa sam onda odlučio da idem. Inače nije bilo nikakvih posebnih pritisaka da idem. Idem svake godine pa sam mislio, ne moram možda baš i ove. Svake godine vam je to tako. Puno ljudi se prijavi dva mjeseca unaprijed pa vam je onda tu problem sa smještajem, sa spavanjem prije svega. Za visoke časnike se uvijek nađe neko rješenje.

Kako kaže, smještaj organizira Ministarstvo hrvatskih branitelja, dijelom MORH, a nešto se i organizira individualno.

- Mislim da bi ipak trebalo napraviti neki protokol, neki pravilnik po kojem bi se svake godine išlo jednako, zaključuje Miljavac u izjavi za N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:54