PODRŽAVA CELIBAT

Đakon Sikavica: Imam ženu i sina, ali mogu činiti sve kao pravi svećenik

Više od 40 godina nakon Drugog vatikanskog sabora Rijeka dobila prvog oženjenog đakona
 Tea Cimaš/CROPIX

RIJEKA - Iako je tu opciju još 1965. omogućio Drugi vatikanski sabor, Rijeka je tek ove godine dobila svojeg prvog oženjenog trajnog đakona. Riječ je o 35-godišnjem Tomislavu Sikavici, Riječaninu oženjenom za Silviju Sikavicu i ocu petomjesečnog sina Samuela. Sikavica predaje vjeronauk u jednoj riječkoj osnovnoj školi, radi u Ordinarijatu Riječke nadbiskupije te nedjeljom pomaže u župi na Drenovi.

Supruga ostala trudna

Biti u isto vrijeme oženjen i na službi klera za njega nije bila stvar kompromisa, nego, kako kaže, Božji poziv.

- Rođen sam u vjerskoj obitelji i odmalena sam ministrirao i bio aktivan u crkvenoj zajednici. Oženio sam se sa 24 godine i nakon toga prestao ministrirati. No, u braku nismo imali djece i razmišljao sam što Bog od mene traži. Došao sam do saznanja staviti se u službu Crkve kao oženjeni čovjek. Raspitao sam se i upoznao nadbiskupa koji je izrazio pozitivan stav - rekao je Sikavica, koji je u 30. godini upisao Teologiju. No, na zadnjoj godini studija supruga mu je zatrudnjela i dobili su sina.

- Pitanje je bih li imao vremena za posao, studij i ostalu formaciju uz brojniju djecu u obitelji. Zato se u pravilu za đakone rede stariji, već situirani muževi koji su pokazali sposobnost brige za ženu i djecu - kaže Sikavica.

Podržava celibat

Privremeni đakonat prolaze svi svećenici i to je neka vrsta stažiranja, no trajni đakon ne može postati pravi svećenik, iako, uz svećenikovu dozvolu, može krstiti, pričestiti, sudjelovati u sakramentu vjenčanja, čitati evanđelje i držati propovijed. Sikavica kaže da mu nije krivo što nikada neće biti svećenik.Ističe da potpuno podržava celibat jer se time svećenicima omogućuje bolje služenje. No, Sikavici je obitelj ipak na prvom mjestu.

- Nije to zabrana, to je pomoć. Ako se u svećeništvo uđe s ispravnim motivima, celibat je jako dobar - zaključio je riječki trajni đakon. Inače, Sikavica je već 12. oženjeni đakon u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 09:46