BIZARNO PRAVILO

Đakovčanin nije znao da se može besplatno voziti vlakom, 15 dana kupovao karte, a onda je uslijedio hladan tuš!

Umirovljenici i osobe starije od 65 godina cijele ove godine odlukom Vlade RH imaju neograničen besplatan prijevoz vlakovima

Ilustrativna fotografija

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix

Hrvatski umirovljenici i sve osobe starije od 65 godina od 1. siječnja, pa sve do kraja 2024. godine imaju pravo na besplatan i neograničeni prijevoz vlakovima Hrvatskih željeznica. No, sudeći prema jednom rješenju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Ispostava Đakovo, jedan umirovljenik iz Đakova, koji je za putovanja vlakom na zdravstvene terapije iz Đakova u Bizovac uredno plaćao prijevoznu kartu, ostao je bez prava na naknadu troškova javnog prijevoza, jer prijevoznu kartu nije ni trebao plaćati.

Njemu je, naime, HZZO odbio pokriti troškove prijevoza vlakom do Bizovca i nazad, uz obrazloženje da ‘‘osigurana osoba nema pravo na naknadu troškova javnog prijevoza ako je prema posebnim propisima odnosno drugim aktima nadležnih tijela u cijelosti oslobođena njihova plaćanja (npr. priznato pravo na besplatan prijevoz: djece do određene dobi, učenika, osoba starijih od 65 godina i sl.)".

U rješenju se pritom posebno navodi kako umirovljenici i osobe starije od 65 godina cijele ove godine odlukom Vlade RH imaju neograničen besplatan prijevoz vlakovima. Muškarac iz Đakova, na čiji su slučaj upozorili iz đakovačkog SDP-a i koji želi ostati anoniman, nije znao da ima pravo na besplatan prijevoz, jer da je znao, sasvim sigurno ne bi 15 dana putovao i plaćao kartu, i sada će biti kažnjen zbog neznanja, odnosno neće mu biti isplaćen novac za putne troškove. Da nema ovog pilot-projekta, novac bi mu bio isplaćen.

image
SDP OBŽ

Predizborna mjera

‘‘Prošlog prosinca puna su usta AP-u bila samohvale vezano uz donošenje Zaključka o prihvaćanju pilot-projekta besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina što bi podrazumijevalo i besplatno putovanje umirovljenika pri odlasku liječniku. Bila je to najava u kojoj premijer deklarativno izražava brigu za poboljšanje kvalitete života umirovljenika i smanjenje njihovih životnih troškova. Nije prošlo dugo, Vlada je pokazala da joj u obmanama nema ravne,‘‘ napisali su u svom priopćenju Sanja Bježančević, predsjednica SDP-a Osječko-baranjske županije, i Danko Kočiš, predsjednik đakovačkog SDP-a, dodavši kako je u ovom slučaju ‘‘pravna norma podređena nekakvoj ad hoc predizbornoj mjeri za koju osiguranik ne mora niti znati‘‘.

Upozorili su pritom i na drugi dio problema, a to je da ‘‘putovanje vlakom na relaciji Đakovo - Bizovac traje 3,5 sati i to uz nevjerojatna tri presjedanja.

image
SDP OBŽ

‘‘Kako su Plenković i njegova Vlada zamislili da umirovljenik koji treba liječenje izvan mjesta svog prebivališta izdrži ovako nemilosrdan put? Ili je cilj ovog poteza jedino i isključivo ušteda preko leđa umirovljenika i oboljelih? Ovakva nebriga i nepoštivanje ovih skupina u našoj zemlji užasavajući su. Ovakav tretman bolesnika previše je i za HDZ koji samo nastavlja svoju predstavu obmane pred kampanju", poručili su iz SDP-a.

Nitko ga nije upozorio

U cijeloj priči dodatno je bizarno što čovjeka, kojemu je inače 70 godina, u tih 15 dana koliko je putovao od Đakova do Osijeka, pa od Osijeka do Bizovca, nijedan kondukter u vlakovima nije našao za shodno upitati zašto plaća kartu kada je ona za umirovljenike i starije od 65 godina besplatna. Naime, kondukteri bi trebali biti upoznati s tim pravom putnika.

image
SDP OBŽ

Inače, da bi se ono ostvarilo, osoba mora imati pametnu karticu HŽ-a i prijevoznu kartu koju može dobiti na željezničkom kolodvoru ili kod konduktera u vlaku. Iznimno, a zbog velikog interesa, sve do 31. ožujka ove godine za besplatan se prijevoz prihvaća i predočenje rješenja HZMO-a o mirovini ili odreska mirovine i identifikacijskog dokumenta, a za osobe starije od 65 godina dovoljno je predočenje identifikacijskog dokumenta. Od 1. travnja svi će morati imati pametnu karticu s kupljenim profilom. Naravno, ako su s time upoznati. Ako nisu, onda će plaćati kartu kao i svi drugi putnici i pri tome ih vjerojatno nitko neće upozoriti da plaćaju nešto što nisu obavezni plaćati.

A HZZO im neće priznati troškove prijevoza, jer su nam iz ove državne ustanove odgovorili kako ‘‘Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osigurana osoba nema pravo na naknadu troškova javnog prijevoza ako je prema posebnim propisima oslobođena njihova plaćanja, primjerice priznato pravo na besplatan prijevoz djece do određene dobi, učenika ili osoba starijih od 65 godina. Navedeno je upravo slučaj osobe koju spominjete u upitu te stoga možemo reći da je odluka Ispostave HZZO-a u Đakovu ispravna‘‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:38