NOVI ŠEF STRANKE

Dalibor Paus: ‘Ne želim biti faraon. IDS je stranka istarskog čovika i njemu se mora vratiti‘

Siguran sam da s novim ljudima i novim idejama mogu s punim pokrićem zatražiti povjerenje građana Pazina, tvrdi novi predsjednik IDS-a
Dalibor Paus
 Goran Šebelić/Cropix

Borisa Miletića u subotu je na čelnom mjestu IDS-a zamijenio Dalibor Paus iz Barbana, načelnik te općine. Paus je praktički novo ime na političkoj sceni, i kada se počelo spekulirati tko bi mogao zamijeniti Miletića njegovo ime nije bilo "u igri". Kandidirao ga je IDS Puljštine, a potom ga je poduprla čitava stranaka. Nije imao protukandidata.

Preuzimate stranku u dosta izazovnom vremenu kada je podrška IDS-u u Istri poprilično pala. Kako vratiti to povjerenje?

- Naši birači prema nama imaju velika očekivanja. Nismo izgubili te ljude. U nekim smo sredinama izgubili izbore, to je točno, ali nismo izgubili svoju biračku bazu. Oni su tu i sad trebamo reći kojim ćemo putem nastaviti. Ono što me dodatno motivira jest činjenica da je iza nas jedan vrlo uspješan Sabor, na kojem smo izabrali novo vodstvo i postavili temelje za novo razdoblje IDS-a. U potpunosti smo svjesni da su nam rezultati lokalnih izbora dali motiv i nametnuli obavezu ozbiljnog rebrandinga stranke.

To ćemo postići tako što ćemo zadržati ono dobro iz prethodnog razdoblja, ali ćemo uvesti nov načina upravljanja koji će se temeljiti na inovativnim politikama, transparentnosti, snažnoj unutarstranačkoj komunikaciji i kvalitetnim dijalogom s našim članovima i simpatizerima. Krajnji cilj naše stranke ostaje isti - da Istra bude još jača i razvijenija regija, ali na tom putu vodit će nas vrlo jasni kriteriji transparentnog upravljanja i izvrsnosti u svemu što radimo.

Zašto je došlo do takvog rezultata na zadnjim lokalnim izborima kada je IDS "izgubio" Pazin, Buzet, Pulu i Vodnjan?

- Rezultat posljednjih lokalnih izbora bila je kombinacija vanjskih i unutarnjih faktora. Ne želim se posebno osvrnuti na vanjske, u njima ne smijemo tražiti alibi. Moramo se fokusirati na svoje greške i slabosti. Građani su nam uskratili povjerenje u četiri grada i nekoliko općina. Svaka sredina u kojoj nismo dobili povjerenje birača priča je za sebe.

Građani su očito ocijenili da su u nekim sredinama promjene nužne ili da druge opcije mogu ponuditi više. Kako god, građani su rekli što misle, a mi imamo cijeli jedan mandat da im dokažemo kako našim politikama i programima dobivaju puno više.

Što očekujete od ponovljenih izbora u Pazinu?

- Jako dobro znam da je IDS u Pazinu ozbiljno prionuo poslu. U vrlo kratkom roku uspjeli su sastaviti novu i vrlo kvalitetnu listu za Gradsko vijeće. Siguran sam da s novim ljudima i novim idejama mogu s punim pokrićem zatražiti povjerenje građana Pazina. Očekujem jako dobar rezultat 3. listopada te da već u ovom mandatu budu u mogućnosti realizirati njihov program.

Na koji način namjeravate voditi stranku? Na što ćete se najviše fokusirati?

- Lider danas ne znači sâm donositi odluke, reći drugima što da rade i misle, nego imati sposobnost okupljati ljude, pokrenuti sve raspoložive resurse i staviti ih u funkciju napretka i uvijek gledati naprijed. Zato će se moj stil upravljanja u mnogim segmentima razlikovati od ostalih stranaka. Ne želim biti nikakav faraon i o svemu odlučivati. Timski sam igrač. Ne smijemo se otuđiti od ljudi. IDS je stranka istarskog čovika i njemu se mora vratiti.

Dosad niste bili značajnije uključeni u županijsku i državnu politiku. Koji će biti tu izazovi za vas osobno?

- Ne bih se kandidirao za predsjednika IDS-a i pred 220 fiducijara zatražio povjerenje da predvodim najjaču regionalnu stranku u Europi, da nisam 100% siguran i spreman odgovoriti na sve izazove. Županijsku politiku poznajem jako dobro, uostalom, kao načelnik Općine Barban praktički svakodnevno surađujem sa županijom. Kad govorimo o državnoj politici, siguran da ću se u vrlo kratkom roku uključiti i tu razinu. IDS je važna stranka na nacionalnoj političkoj sceni i zahvaljujući našim predstavnicima u Saboru nama su sva vrata otvorena.

Što Istri u ovom trenutku najviše treba? Koje ćete projekte gurati na nacionalnoj razini?

- Ova Vlada ima brojnih mana, ali je pokazala razumijevanje i dobro volju da realizira projekte u Istri koji su godinama bili blokirani ili su negdje 'zapeli', poput Istarskog Y, Opće bolnice ili Sveučilišta u Puli. To treba pozdraviti. U politici, kao i u svemu, treba biti korektan. No, daleko smo od toga da su tim projektima riješeni svi problemi naše regije i ispunjeni svi prioriteti. Istra ima sve preduvjete da svoj razvoj koncipira na modernoj industriji temeljenoj na znanju i inovacijama.

Tu nam središnja vlast može itekako pomoći. Razvijanjem Istre kao regije informatičko-komunikacijskih tehnologija podići ćemo konkurentnost gospodarstva, otvoriti nova i složenija radna mjesta. A to je ono što Istri, pa i cijeloj Hrvatskoj treba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 09:53