ENERGETSKI PROBLEM

Dalibor Pudić: ‘Uvođenje embarga dovelo bi do veće potražnje i povećanja cijena‘

Potrošačima bi poskupili ne samo energenti, nego i drugi proizvodi vezani uz njih, kaže predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin

Dalibor Pudić

 Darko Tomas/CROPIX

- Da Europa može u kratkom roku zamijeniti količine uvoznog ruskog plina s drugim izvorima, to bi već i učinila, ali prema situaciji na tržištu, mnoge države članice nemaju alternativu u odnosu na ruski plin, neke imaju i zbog toga i dolazi do razdora i različitih razmišljanja oko uvođenja embarga - izjavio je za Dnevnik HTV-a Dalibor Pudić, predsjednik Hrvatske stručne udruge za plin.

Kad je riječ o cijenama, uvođenje embarga, kaže, zasigurno bi dovelo do veće potražnje i naravno do povećanja cijena. Krajnjim potrošačima poskupili bi ne samo energenti, nego i drugi proizvodi vezani uz njih.

- Sve to utječe na potrošače kojima je prirodni plin sirovina, kod nas je takva Petrokemija, utječe i na druge veće potrošače poput proizvođača električne energije i u tom bi slučaju neki od njih još mogli raditi pod nekim određenim cijenama, ovisno o potražnji za robom koju prodaju. Ako ne mogu prodavati svoje proizvode po većim cijenama, morat će zaustaviti proizvodnju - naglasio je Pudić.

Energetska neovisnost

Iako bi se barem u Europi trebala voditi jedinstvena politika u kojoj bi se procijenilo koje bi najmanje štete nastupile za europske države članice, to se, kaže Pudić, nažalost nije dogodilo.

Ipak, smatra kako nije moguće da neke države članice imaju plin, a druge nemaju. Objašnjava da kad bi došlo do takvog razdora - da svaka država vodi računa o sebi - Hrvatska bi sigurno mogla reći da plin koji dođe u LNG terminal na Omišalj možemo i potrošiti, odnosno nametnuti obveze zakupcima da jedino mogu prodati plin u Hrvatskoj i ne izvoziti ga van.

Međutim, ako dođe do smanjenja potrošnje od 30 posto, onda bi svaka država članica EU treba smanjiti najmanje 30 posto svoju potrošnju na razini države.

Podzemno skladište - tko ga treba napuniti

- Država je odgovorna za sigurnost opskrbe plinom u RH, u ovom slučaju zakupci skladišta nemaju obvezu puniti skladišta plina ako bi ostvarili gubitak u svom poslovanju. Danas bi potrošili nekoliko puta više novca, a nema ekonomskog opravdanja.

Međutim, država mora preuzeti ulogu za sebe i ukoliko nitko ne želi kupiti plin, mora to država napraviti jer cijena po kojoj će se osigurati sigurnost opskrbe sigurno je manja nego da tog plina nema - zaključio je Pudić u Dnevniku HTV-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:19