AGROKOR

Dalić: Izvanredna Uprava spriječila je nekontrolirani stečaj koncerna, danas vidimo da je poslovanje stabilizirano

 Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić u utorak je u Celju ocijenila kako dosadašnji rezultati poslovanja Agrokora pokazuju da je izvanredna Uprava spriječila njegov nekontrolirani stečaj, a time i velike rizike za hrvatsko gospodarstvo te gospodarstva država u kojima Agrokor ima svoje tvrtke.

"Danas vidimo da je poslovanje stabilizirano", rekla je Dalić novinarima na 50. Međunarodnom sajmu obrtništva i poduzetništva (MOS) u Celju.

Izrazila je zadovoljstvo što je i član Uprave u Mercatoru kojeg je postavila slovenska Vlada potvrdio da nije bilo nikakvih transakcija izvan kupoprodajnih ugovora. Istaknula je kako je to još jedan dokaz koji povećava povjerenje u izvanrednu upravu i u to da ona pridonosi i vodi računa i o stabilnosti Mercatora.

Krajem prošlog tjedna izvanredni član Mercatorove uprave Gregor Planteu u svom prvom izvješću o transakcijama i poslovima između tog trgovačkog lanca i matične kompanije konstatirao je kako u odnosu između Mercatora i koncerna Agrokor do sada nije bilo nikakvih poslova u kojima bi slovenski trgovački lanac bio oštećen u korist većinskog vlasnika.

"Kvaliteti i tijeku izvanredne uprave svakako je pridonijela i odluka kojim je 'lex Agrokor', odnosno zakon o izvanrednoj upravi priznat ovdje u Sloveniji kao insolvencijski postupak. Također, tome procesu će sigurno u značajnoj mjeri pridonijeti ukoliko ova odluka postane pravomoćna", istaknula je Dalić.

U najnovijem izvješću izvanredne uprave Agrokora, za razdoblje od 11. kolovoza do 10. rujna, navodi se da nastavak financijskog i operativnog restrukturiranja vodi poboljšanjima sveukupnog stanja grupe, posebice u pogledu stabilizacije poslovanja kompanija u maloprodaji te kako je od prethodnog izvješća ostvaren značajan napredak na polju plana održivosti grupe.

Prema procijenjenim podacima, pet kompanija iz poslovne grupe maloprodaja i veleprodaja - Konzum, Tisak, Konzum BiH, Velpro centar i Velpro BiH u prvih su sedam mjeseci ove godine ostvarile kumulativni prihod od 8,79 milijardi kuna, uz negativnu EBITDA od 203 milijuna kuna.

Devet kompanija iz poslovne grupe prehrana - Jamnica, Sarajevski kiseljak, Roto Dinamic, Ledo, Frikom, Ledo Čitluk, Zvijezda, Dijamant te PIK Vrbovec u prvih sedam mjeseci ostvarilo je kumulativni prihod nešto veći od 5 milijardi kuna uz EBITDA od 757 milijuna kuna.

Četiri kompanije iz poslovne grupe poljoprivreda - Belje, PIK Vinkovci, Vupik i Agrokor trgovina su u sedam mjeseci ostvarile kumulativni prihod od 1,59 milijardi kuna, uz operativnu dobit od 184 milijuna kuna.

Na celjskom MOS-u, koji se održava od 12. do 17. rujna, predstavlja se 1.478 izlagača iz 30 zemalja, među njima 50 izlagača iz Hrvatske. Sajam po prvi put ima zemlju partnera, i to Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:32