SUČELJAVANJE

Orešković i Bošnjaković žestoko o pokliču ZDS, ministar: ‘Oštra zabrana bila bi problematična‘

Kandidatkinja Stranke s imenom i prezimenom i HDZ-ov ministar pravosuđa debatirali su o pravosudnim temama na N1
Dalija Orešković i Dražen Bošnjaković

U emisiji Pressing televizije N1, sučelili su se aktualni ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iz HDZ-a i Dalija Orešković iz Stranke s Imenom i Prezimenom te, između ostalog, razgovarali o stanju u pravosuđu te se dotaknuli nedavne presude oko izvikivanja "Za dom spremni" u pjesmi "Bojna Čavoglave".

Podsjećamo, Visoki prekršajni sud prije nekoliko je tjedana presudio da je dozvoljeno izvikivati ustaški poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" pjevača Marka Perkovića Thompsona.

Dalija Orešković i Dražen Bošnjaković upustili su se u žestoku raspravu o tome kako u praksi primijeniti tu odluku te kako se odnositi prema drugim pjesmama koje eventualno spominju sporni pozdrav.

"Sud će odlučivati od slučaja do slučaja. Odlučivat će se različito. Negdje je to bio poziv na mržnju i nasilje, a negdje je to bilo u komemorativnom obliku, sud će odlučiti. Naša povijest nije jednaka kao u Austriji. Taj pozdrav imamo u grbu HOS-a, ne možemo prebrisati dio naše povijesti, da su ti dečki bili dio obrane RH", rekao je Bošnjaković i dodao:

"Što se tiče NDH, naš Ustav je jasan. Ovo je situacija gdje bi oštra zabrana bila problematična."

S druge strane Orešković smatra da su to dvostruka mjerila i da je sama rasprava o ispravnosti odluke zapravo odvlačenje pažnje od važnijih i ozbiljnijih tema:

"Kad pravna država nije pravna država, onda ima dvostruka mjerila. Nije stvar prošlosti nego sadašnjosti. Svi koji su proteklih nekoliko godina napustili ovu državu, napustili je upravo zbog ovih tema koje se posebno nameću u predizborno vrijeme. Ovo asocira na ubijanje na temelju rasnog zakona", rekla je i dodala:

"Nepojmljivo mi je da fokus stavljamo na to je li sud trebao presuditi ovako ili onako, a nećemo se zapitati što je s uhljebljivanjem političkih kadrova."

Potom je prozvala ministra pravosuđa:

"Vaš sin je sa 25 godina postao predsjednik Nadzornog odbora Komunalnog trgovačkog društva Javna d.o.o u gradu u kojem je HDZ na vlasti. Vaš izborni uspjeh je u tome što ste svu svoju djecu, kumove, rođake zaposlili u državnim tvrtkama."

Bošnjaković je nju pak prozvao da toliko priča o korupciji, a nije podnijela nijednu kaznenu prijavu:

"Koliko ste podnijeli kaznenih prijava kad vidite toliko korupcije? Toliko pričate o tome, a ništa niste podnijeli. Bili ste na takvoj poziciji. To je vaš zadatak kao građanina. Mogli ste podnositi kaznene prijave, a niste. Naši zakoni omogućuju da Hrvatska postane članica Europske Unije."

"Ako jednu podnesem, vi gubite vlast", rekla je Dalija Orešković.

Orešković i Bošnjaković su, osim o ustaškom pozdravu, raspravljali i o Vjetroelektranama te uhićenju Josipe Rimac, dotaknuli su se raznih slučajeva uhićenja političara te iznijeli svoje mišljenje o tome zašto suđenja političarima tako dugo traju te kako stati na kraj sveopćoj korupciji u Hrvatskoj.

Poveo se razgovor i o ratnim zločinima, osobama nestalima u ratu te odnosima sa Srbijom.

Čitavu raspravu možete pročitati na ovom linku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:14