NEDJELJOM U DVA

DALIJA OREŠKOVIĆ U NEDJELJOM U 2 Ulazim u politiku i to na lijevi centar. Plenkoviću i svima koji ga podržavaju dajem palac dolje, a predsjednici nulu

Dalija Orešković
 Damjan Tadic / CROPIX

Tijekom gostovanja u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković najavila je da će ući u politiku te da će tamo djelovati na spektru "od centra prema lijevici".

"Sve ono što mi je kao čovjeku svetinja, na dnevnoj razini gledam kako se omalovažava. Ulazak u politiku je moja obveza i odgovornost", rekla je Orešković u razgovoru s voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem.

Kaže da će oko sebe okupiti ljude koji razmišljaju slično. Hrvatsku doživljava kao otetu državu. Kaže da su je oteli oni koji monopoliziraju domoljublje, koji su sve sustave proželi koruptivnim i klijentelističkim mrežama, a svima drugima oduzeli pravo na dostojanstven život. "Za sada je to pokret ili inicijativa, a sve se svodi na sadržaj: obranimo Hrvatsku i ustavne vrijednosti, ponovno izgradimo institucije koje smo u 25 godina propustili izgraditi", objasnila je.

Na kritiku da to sve izgleda kao skup lijepih želja, rekla je da smišlja način kako će postići svoje ciljeve. "Jasno joj je da je ključ političkog uspjeha rad na terenu", kazala je i istaknula da je za to spremna.

"Živimo u doba društvenih mreža. Postoje politike "od vrata do vrata" i ja ću pronaći svoj put da dođem izravno do građana, ali ne metodama i s ljudima kao što su Vaso Brkić," kazala je Orešković. Na pitanje s kime "misli ići", nije željela iznositi konkretna imena.

Želi novi pristup uključivanja građana, ne samo kroz stranačke skupove i programe. Svojim biračima smatra "sve koji žele pravedno i pošteno društvo u kojem se poštuje Ustav, u kojem se zakon primjenjuje podjednako na sve, u službi građana - a ne pojedinih skupina".

Istaknula je da se u odnosu na Živi zid razlikuje u sadržaju. Misli da nemaju kadrovski potencijal te da nemaju programski sadržaj koji Hrvatsku vodi naprijed. Ne podržava niti njihove ideje o izlasku iz EU-a, NATO-a, protivljenja cijepljenju. "Djelomično su dobri u postavljanju dijagnoze i isticanju jednog od osnovnih problema u ovome društvu, ali ne nude sveobuhvatna rješenja", kazala je Orešković.

Podržava prosvjed protiv mirovinske reforme. Kaže da je potrebno istaknuti da Vlada nije uvažila niti osnovne primjedbe članova radne skupine koji su sudjelovali u izradi prijedloga te činjenica da se nije diralo pitanje povlaštenih mirovina, među ostalim i braniteljskih. Penalizaciju prijevremenog umirovljenja smatra izrazito lošom.

Na pitanje o biskupskom pismu školama po pitanju vjeronauka, rekla je da kao pravnik vjeruje u Ustav, a da je Hrvatska sekularna država. Protiv toga je da vjeronauk u školama bude izborni predmet pod ovakvim uvjetima kako se provodi danas. "Postoji samo katolički vjeronauk, a alternative tome nema", rekla je.

Kao vjernik, želi da djeca uče o vjeri, ali u sakralnom objektu. "Mlade treba učiti toleranciji, prihvaćanju različitosti, a mi ih učimo netoleranciji i segregaciji. Djeca koja ne idu na vjeronauk tretiraju se kao da su manje važna", rekla je. Protiv toga je da vjeronauk postane obvezni predmet. Djecu treba učiti o vjerama, o vrijednosti koje vjera može unijeti u nečiji život, ali na temelju osobnog odabira. Religije trebaju služiti povezivanju ljudi, istaknula je.

Orešković je tijekom gostovanja pitana i o svojem viđenju antifašizma. "Kakve su moje pozicije vezane za antifašizam? Iste onakve kakve su u cijelom civiliziranom svijetu - pobjeda dobra nad zlom u 2. svjetskom ratu. Kao takvog trebamo ga slaviti. Na kraju krajeva antifašizam je jedna od tekovina na kojoj je krojem naš postojeći ustav", rekla je između ostalog tijekom gostovanja.

Govoreći o "fenomenu Milana Bandića" kazala je da danas on diktira i uvjetuje parlamentarnu većinu, a time utječe i na brojne političke procese u Republici Hrvatskoj.

Komentirajući prelaske iz stranke u stranku, pita se bi li ijedan zakon, kako god da se kroji, mogao biti i u skladu s Ustavom i da postigne cilj da se s time prestane. Orešković smatra da to zapravo govori o dramatično niskoj kulturi političke vjerodostojnosti i integriteta, to govori o našim biračima.

Na pitanje može li ona to promijeniti jer je tako već 25 godina, odgovara protupitanjem - koliko tako još može ići? Rekla je da nikada nismo imali ovako otvorenu i beskrupuloznu situaciju bez elementarne razine pristojnosti. "Previše bode u oči", dodaje. Kazala je da su nekad takve radnje obavljali poskrivećki ispod stola po tajnim restoranima, a danas se to radi za stolom, u institucijama Vlade i premijera.

Govoreći o Lexu Agrokor, kaže: "Nitko nikada nije dobio niti jedan izračun na uvid, niti jedan jedini obrazloženi dokument koji bi potvrdio da je isključivo ovakav način rješavanja krize u Agrokoru moguć", rekla je Orešković. Tvrdi da je Agrokorovu krizu određena grupa ljudi iskoristila.

Smatra da je USKOK trebao ispitati kako je došlo do reorganizacije vlasničkog udjela. "Imamo situaciju da su predsjednik Vlade i članovi Vlade posegnuli za postupkom koji je izravno suprotan odredbama zakona o Vladi. Da se dogodilo samo to i ništa više, takva Vlada ne može više upravljati ovom državom, sada ni ikada više", kazala je Orešković.

Andreju Plenkoviću i svima koji ga podržavaju Orešković daje 'palac dolje'. On je, kaže, došao na vlast nakon afere 'Konzultantica' kada je osuđen Tomislav Karamarko. Plenković prema njenim riječima djeluje simpatičnije, naočitije, govori pet stranih jezika, no njegov krimen je da ne može politička stranka biti talac jednog čovjeka, a Orešković se pita "može li cijela država biti talac jedne klijentelističke interesne skupine, a to je danas HDZ".

Predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović je dala ocjenu 0, smatra da joj "nešto magli pogled na stvarno stanje u državi u smislu kako građani žive".

- Ne znam je li to zbog umjetnih trepavica ili je potkapacitirana, ali nešto joj magli pogled na stvarni život hrvatskih građana - oštra je Orešković.

Kada vidi neprimjerene pojave, trebala bi reagirati, kaže Orešković. Tu daje primjer kiretaže na živo, nije čula da je predsjednica o tome išta rekla. "Čini se da je izolirana i odsječena od procesa kojima bi se trebala baviti, a dominantan fokus joj je na osobnoj promociji", komentirala je Orešković. Najviše joj zamjera odnos prema institucijama države, primjerice načina na koji je došlo do Lozančićeve smjene jer do danas, kaže, "nismo dobili niti jedan konkretan razlog što je on napravio; nismo dobili ni odgovor o njezinom putu u SAD 2017.", kazala je Orešković.

Govoreći o predsjedničinom odlasku u Rusiju, Orešković kaže da se "brendiranje ne treba asocirati uz nekontrolirano padanje u zagrljaj i ljubljenje pobjedničkog pehara ekipe koja nije njezina".

Orešković se u emisiji dotakla i pitanja legalizacije marihuane. "Nisam je probala, ali činjenica je da postoji potencijal za korištenje marihuane u farmaceutskoj industriji. Izgleda da tu može pomoći u smanjivanju bolova ljudima koji između ostalog imaju problema s karcinomom", rekla je. "Ako je to tako, onda bih voljela da napravimo dobar normativni okvir koji će zaštititi mladost da se uporabom lakih droga ne stekne ovisnost, a s druge strane - onim pacijentima kojima uporaba kanabisa i kanabisovog ulja može olakšati bolove, da ta ljekovita svojstva i koriste."

Kazala je da to kako će društvo u konačnici izgledati ne ovisi samo o kvaliteti pravnih pravila. "Kada govorimo o kontrolnim mehanizmima korupcije, oni su danas krajnje neadekvatni, no to ovisi i o društvenoj klimi. Čini mi se da su, zbog vladavine HDZ-a posljednjih 25 godina, svi ti standardi debelo pali - danas imamo obeshrabrene građane među kojima vlada apatija", dodala je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. kolovoz 2022 20:27