‘SITUACIJA TRAŽI NAJBOLJE‘

Dalmatinski HDZ-ovci u nevjerici nakon Milanovićeve objave: ‘Trebat će nam Thompson ili Dalić!‘

Već prije 16 sati nitko od utjecajnijih članova stranke, od Dubrovnika do Zagreba, nije odgovarao na pozive

Andrej Plenković

 Ranko Šuvar/Cropix

Nakon što je Zoran Milanović objavio da se povlači s mjesta predsjednika države i da će stati na čelo široke oporbene fronte kao kandidat za premijera, u HDZ-u je zavladao prvotni šok, a onda su proradili telefoni, piše Slobodna Dalmacija.

Već prije 16 sati nitko od utjecajnijih članova stranke, od Dubrovnika do Zagreba, nije odgovarao na pozive. A pokušali smo barem na 5-6 brojeva.

- Što bi pokojni Ćiro Blažević rekao, nastupila je galvanizacija – rekao je Slobodnoj Dalmaciji jedan dalmatinski HDZ-ovac sa skoro 35-godišnjim stažom u stranci.

I dok su prethodnom Milanovićevom odlukom da se na izbore ide 17. travnja bili i zadovoljni, novi potez dojučerašnjeg predsjednika tražit će posve drugačiju strategiju od one koju su pripremali mjesecima i zapravo bili oni koji su diktirali tempo (pred)izborne utrke.

- Situacija je ozbiljna, ali me više od svega, kao i mnoge HDZ-ovce, interesira kako će reagirati Most. Nije nemoguće da se oni nađu u toj širokoj fronti, što bi za nas mogao biti dodatni problem – rekao je sugovornik, dok su razgovor prekidali uzastopni pozivi na njegov mobitel.

- Ako su liste već i bile pripremljene i mislilo ih se u nedjelju odnijeti Plenkoviću na sabor, sada ćemo o njima morati dobro razmisliti. Situacija traži najbolje ljude. Nema više šlepanja. Nama treba Thompson, možda čak i izbornik Dalić, jer će biti situacija ‘mi ili oni‘ – veli.

Ako se već može nazrijeti, onda je strategija HDZ-a da se izravno sučeli Plankovića i Milanovića kao premijera. A u toj situaciji, vjeruju, Plenković ima puno više šansi.

- Andrej je puno bolji premijer nego Milanović. Birači su Milanovića zapamtili kao neradnika, čovjeka koji je vrijeme provodio u nekakvim japanskim restoranima. Imao je puno lakšu situaciju od Plenkovića, HDZ na koljenima nakon Ive Sanadera, i što je učinio? Ništa. Zato sam optimističan - još dodaje ovaj HDZ-ovac.

Podsjeća i da je Plenković dva puta dobijao Milanovića u izravnim okršajima. Na kraju se ponovno vratio na Most.

- Lako bi se moglo desiti da oni opet budu ta prevaga, bez obzira uđu li sada u Milanovićevu koaliciju ili odlučuju na čijoj je strani većina. Oni će morati nešto pitati Crkvu i kler, jer su zapravo vjerska sekta, nešto kao neokatekumenska zajednica. Osim toga, ni među njima ne cvjetaju ruže. Sve govori da je nedavno puklo između Bulja i ostatka ekipe na čelu s Petrovom i Grmojom – bila je prva reakcija jednog od HDZ-ovaca u petak poslijepodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:47