USKOK ŠIRI ISTRAGU

Dalmatinski krak afere Ina: Uhićeni su tek počeli razvijati svoj ‘plinski biznis‘, doznajemo detalje akcije

USKOK privedene osobe sumnjiči za zloporabe u sastavu zločinačkog udruženja i za kazneno djelo pranja novca

Vlado Mandić dolazi na ispitivanje

 Ranko Suvar/Cropix

Današnje uhićenje Stjepana Leke, rukovoditelja Prodaje plina i energije Ine, koji je ujedno bio i zamjenik Damira Škugora, direktora u Ini okrivljenog da je s još nekoliko suokrivljenika u tzv. plinskoj aferi teško oštetio tu kompaniju, te Vlade Mandića, direktora tvrtke EVN Croatia Plin, jedne od kompanija kojima je Ina prodavala plin, potvrđuje da se plinska afera širi i dalje.

image

Vlado Mandić dolazi na ispitivanje

Ranko Suvar/Cropix

Nalozi za njihovo uhićenje bili su napisani još u nedjelju i policija je obojici ujutro banula na njihove adrese i na adresu Mandićeve tvrtke, gdje su obavljane pretrage u nazočnosti odvjetnika i svjedoka. Danas su inače u plinskoj aferi, u kojoj je prvookrivljeni Damir Škugor, trebali biti ispitani zadnji svjedoci te se očekivalo da bi on mogao biti pušten iz istražnog zatvora u Remetincu. Međutim, kako smo neslužbeno doznali, USKOK bi već sutra mogao proširiti istragu protiv Škugora i teretiti ga da je prodajom plina EVN Croatia Plinu oštetio Inu za višemilijunski iznos.

Ostaje u Remetincu

- Ja nisam primila nikakvu obavijest i za uhićenja sam doznala iz medija. Za utorak je zakazano ispitivanje svjedoka u predmetu protiv okrivljenog Damira Škugora i očekivali smo da će mu biti ukinut istražni zatvor, ali pretpostavljam da će, ako USKOK proširi istragu protiv njega, podnijeti zahtjev da mu se istražni zatvor odredi također zbog utjecaja na svjedoke vezano uz ovo proširenje - rekla nam je Škugorova odvjetnica Sandra Hančić.

Da su današnja uhićenja samo još jedan krak plinske afere može se vidjeti i iz policijskog priopćenja o uhićenju dviju osoba na zagrebačkom području, u kojem se navodi da je to samo nastavak kriminalističkog istraživanja u kojem je krajem kolovoza uhićeno pet osoba zbog sumnje da su u sastavu zločinačkog udruženja oštetili naftnu kompaniju za više od milijardu kuna.

Danas se oglasila i Ina, koje je priopćila da se "zalaže za utvrđivanje svih činjenica vezanih uz slučaj Škugor" te da surađuje s istražnim tijelima, nakon što su policija i USKOK potvrdili nova uhićenja u nastavku istraživanja nezakonitosti u prodaji plina. "Zbog tajnosti istrage, Ina nije u mogućnosti komentirati detalje slučaja", naveli su u priopćenju.

image

Vlado Mandić dolazi na ispitivanje

Ranko Suvar/Cropix

Prema neslužbenim informacijama, Mandić i Leko tek su počeli razvijati "svoj plinski biznis". Tvrtka EVN Croatia Plin bila je jedna od četiri velika opskrbljivača kojima je Ina prodavala plin, kao što je to bila i Plinara istočne Slavonije, čiju je direktoricu Mariju Ratkić "zakačio" prvi krak istrage plinske afere. Mandićeva tvrtka pokrivala je područje Dalmacije. Leko koji je bio Škugorov zamjenik u rujnu ove godine dobio je otkaz u Ini, a otkaz je dobio i Damir Škugor.

Obrana Damira Škugora isticala je da je Ina sklopila više desetaka ugovora poput onih kakvi su bili navedeni u prvom rješenju o provođenju istrage krajem kolovoza. Zamjenica ravnateljice USKOK-a Danijela Raspović Tomac nakon ročišta održanog 27. rujna nije željela odgovoriti na pitanja o tome možemo li očekivati proširenja istrage te što sadrži dokumentacija koju je USKOK-u dostavila Ina. Ali, još početkom rujna Škugorova odvjetnica Sandra Hančić, nakon što je njezin branjenik iznio obranu, rekla je da je Škugorov zamjenik Leko također potpisivao ugovore, ali on je tada bio predložen kao svjedok, dok je sada u ulozi okrivljenika i uskoro bi se mogao pridružiti svom šefu u zatvoru u Remetincu, ali, naravno, neće smjeti dolaziti u kontakt. Zbog štete Ini od milijardu kuna ranije su uhićeni bivši direktor u toj naftnoj kompaniji Damir Škugor, njegov otac Dane, bivši predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić i bivša direktorica Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić.

Tužiteljstvo je istaknulo da su osumnjičeni kupovali plin od Ine po 19,5 eura, a prodavali i do čak 210 eura po megavatsatu. Sumnjaju da protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca iznosi gotovo pola milijarde kuna, dok je Husić profitirao više od 90 milijuna kuna, a Šurjak 68,9 milijuna kuna. Na računu njihove tvrtke OMS Upravljanje ostalo je još više od 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti. U međuvremenu iz prvog kraka afere u istražnom zatvoru je ostao samo Damir Škugor, dok su Goran Husić, Škugorov otac Dane, direktorica Plinare istočna Slavonija Marija Ratkić i Josip Šurjak, dojučerašnji predsjednik Hrvatske odvjetničke komore, pušteni da se brane sa slobode.

Snimljeni razgovori

U rekonstrukciji prvog kraka plinske afere USKOK tako navodi da iz razgovora Damira Škugora sa svojim zamjenikom Stjepanom Lekom, koji su oni vodili 12. srpnja u 10.14 sati, a tada je Škugor već bio pod tajnim mjerama praćenja, proizlazi da Škugor operativno rješava provedbu "posebnih ugovora" u sustavu Ine, u kojem razgovoru se spominje da će "nešto smuljati". Novim uhićenjima i proširenjem istrage USKOK je očito zaključio i da je prodaja plina Mandićevoj tvrtki EVN Croatia Plin bila "muljaža", zbog čega su sada uhićeni Škugorov zamjenik Leko i relativno novo lice u "plinskom biznisu".

Zasad nema informacija o kolikoj bi se inkriminiranoj šteti u ovom kraku plinske afere moglo raditi, osim da je svakako riječ o milijunskom iznosu. Prema priopćenju USKOK-a, obuhvaćene osobe tereti se za kaznena djela zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju i pomaganja u zloupotrebi povjerenja u gospodarskom poslovanju, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te za kazneno djelo pranja novca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:42