SAVJET PREDSJEDNIKU

Damir Kajin: Ivo budi svoj i nemoj se okruživati uvlakačima!

'Da su Buzećani dali manje od 80 posto, a Istra manje od 70 posto glasova Josipoviću, doživio bi to kao vlastiti neuspjeh', objasnio je Kajin.
 Davor Pongračić/CROPIX

PULA - Izbor Ive Josipovića za predsjednika Hrvatske očekivani je rezultat. Ponosan sam što živim u Istri, Puli koja je u najvećoj mjeri dala podršku Josipoviću, a time i modernoj Hrvatskoj - kazao je na neformalnom druženju s novinarima pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Prilikom susreta Miletića i Josipovića, prije izbora, Miletić je tadašnjem predsjedničkom kandidatu kazao da će zasigurno najveću podršku dobit upravo u Istri, te su se neformalno dogovorili da će, ako se to pokaže točnim, Pula biti prvi grad posjeta novog predsjednika Republike Hrvatske. Miletić priznaje da je i suradnja s Mesićem uvijek bila iznimno dobra i korektna.

Istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, pak, Mesića već cijelo jedno desetljeće doživljava kao nerazdvojnog prijatelja.

- Za razliku od drugih HDZ-ovca Mesić je, za vrijeme kad je bio u toj stranici, bio jedina osoba s kojom se moglo ozbiljno razgovarati - kazao je Jakovčić.

Podrška Istrana Josipoviću za njega je logično očekivana.

- Drugi krug kampanje nametnuo je izbor između građansko liberalne i konzervativno nacionalne opcije, pa je Istranima odluka bila relativno lagana - istaknuo je istarski župan dodajući da je to u Istri kontinuitet rezultata izbora od 90-tih do danas.

O mjestu na Pantovčaku još nije bilo govora, a IDS-u to i nije prioritet. No, ukoliko budući predsjednik zatraži IDS-ov kadar suradnja će se ostvariti. Da su Kajinovi Buzećani dali manje od 80 posto glasova Josipoviću, odnosno Istra manje od 70 posto bio bi to osobni neuspjeh predsjedničkog kandidata IDS-a Damira Kajina.

- Nitko se nije usudio takvo što prognozirat, no ja sam bio uvjeren da će krajnji rezultat bio upravo kakav je i bio. Glasalo se protiv Bandića i protiv ljudi kojima se okružio i mislim da građani nisu pogriješili - smatra Kajin.

Kako će se Josipović snaći u 2010. godini, godini gospodarskog kolapsa, socijalne pustoši i političkog raspleta, moguće i prijevremenih izbora, pita je Kajin, svjestan da su građani već umorni od gospodarske neizvjesnosti i političkih obračuna.

U svakom slučaju Kajin je Josipoviću dao vrlo pametan savjet: „Ivo budi svoj i nemoj se okruživati uvlakačima“. Dodaje da isti takvi moraju biti i Josipovićevi suradnici - pametni, sposobni i s hrabrošću da kažu kad nešto ne valja, kad potezi predsjednika nisu u skladu sa željama naroda.

Volio bi Kajin da novoizabrani predsjednik Hrvatske pokuša provesti reviziju pretvorbe i privatizacije i da se na „prikladno izolirano mjesto“ smjeste svi koji su se tada nepošteno okoristili i obogatili. Hrvatska budućnost u očima Kajina i Josipovića, prema onome što obojica zagovaraju, nije crno-bijela svijet, dapače vrlo su sličnih ideja, ali Kajin smatra da tužba protiv Srbije nema nikakve šanse i da bi Hrvatska trebala pokazati civiliziranu gestu, odustati od tužbe i zatvoriti ta poglavlja.

I na kraju Mesićevih predsjedničkih dana, za njega Kajin kaže da je dobar tranzicijski predsjednik, faktor stabilnosti iako je možda trebao biti agilniji kada je riječ o gospodarskoj zbilji. Mesić je, dodaje Kajin, upozoravao na loše gospodarsko stanje, katastrofalno loš izvoz i stagnirajuću industriju, ali ga u vladi nitko nije slušao.

- Kad uspoređujemo 2000. i 2010. godinu, sada nam je puno gore, pa tako i novoizabranom predsjedniku. Ta činjenica poražavajuća je i ide na dušu svima koji su sudjelovali u vođenju Hrvatske - zaključio je Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:29