BIVŠI MINISTAR

Damir Krstičević obišao rodni kraj pogođen poplavom: ‘Ne sjećam se ovakvih prizora‘

‘Najbitnije je do Božića što prije da se sve osuši, a onda kasnije treba napraviti kvalitetne programe, i kratkoročne i dugoročne‘
Damir Krstičević i Ante Pranić
 Ante Cizmic/Cropix

Bivši ministar obrane Damir Krstičević obišao je područje Vrgorca koje je zahvaćeno nezapamćenim poplavama nakon obilnih kiša, javlja N1.

'Ovo je moj rodni kraj. Ovo su vrijedni ljudi, u par dana se sve uništilo, to nije lako. Štete su ogromne, na kućama, nasadima jagoda, trebat će sad pomoć od države da se ovo sanira. Drago mi je da su se uključili i županija i grad i Vlada, s premijerom sam u kontaktu, sutra dolazi ministrica poljoprivrede. Vidjet će se kroz koje mjere i kako pristupiti pomoći. Najbitnije je do Božića što prije da se sve osuši, a onda kasnije treba napraviti kvalitetne programe, i kratkoročne i dugoročne', rekao je Krstičević i dodao:

'Tu sam završio osnovnu i srednju školu, bilo je poplava, ali ne sjećam se ovakvih. Nekoliko je dana bilo kiše, radila se cesta, tuneli, ne znam što je uzrok, treba sagledati kako dugoročno to sve riješiti.'

image
Poplave u vrgoračkom kraju
Ante Cizmic/Cropix

Župan Boban najavio proglašenje elementarne nepogode u Vrgoračkog kraju

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban najavio je u četvrtak proglašenje elementarne nepogode u Vrgoračkom kraju zbog poplave u naselju Kokorići, dodavši da sada ondje neće biti potreban angažman Hrvatske vojske.

'Vidljivo je i golim okom da će biti proglašena elementarna nepogoda - to će biti učinjeno sutra tijekom dana', rekao je župan Boban prilikom današnjeg posjeta poplavljenom Vrgoračkom području. Naglasio je kako je poplavu strašna.

Župan je izvijestio i da je o poplavi u vrgoračkom kraju razgovarao s premijerom Andreom Plenkovićem i ministrom obrane Mariom Banožićem. 'Za sad neće biti potrebna pomoć Oružanih snaga', dodao je Boban.

Rekao je i da će vatrogasci postaviti šatore za prihvat i rukovođenje daljnjim radom jer je lokalna škola već pod vodom.

'Crveni križ Splitsko-dalmatinske županije osigurao je nešto isušivača, međutim potrebno ih je još dodatnih 30-ak i to ćemo zatražiti od ministra Banožića i mislim da neće biti problema', kazao je župan Boban.

Kako je ranije danas izvijestio vrgorački gradonačelnik Ante Pranić, vodostaj u naselju Kokorići pored Vrgorca i dalje raste, poplava je izolirala dodatnih 14 domaćinstava. Zato je uputio Splitsko-dalmatinskoj županiji zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

Kroz prvih devet dana prosinca na vrgoračkom području palo je 463 litre kiše po četvornom metru, odnosno količina koja inače padne u dvomjesečnom razdoblju.

U posljednja 24 sata u Vrgorcu je palo 42 litre kiše po četvornom metru.

Voda je ušla u nekoliko obiteljskih kuća, a do 26 domaćinstava se može jedino čamcima HGSS-a koji su jutros dobili dodatna pojačanja, a tijekom dana dolaze dodatni timovi.

image
Poplave u vrgoračkom kraju
Ante Cizmic/Cropix
image
Poplave u vrgoračkom kraju
Ante Cizmic/Cropix
image
Poplave u vrgoračkom kraju
Ante Cizmic/Cropix
image
Poplave u vrgoračkom kraju
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 14:29