ANALITIČAR GODINE

DAMIR NOVOTNY 'Ljudi još dugo neće kupovati automobile ili stanove. Milanović je u krivu ako misli da je zaslužan za izlazak iz krize

 Ranko Šuvar/CROPIX

Damir Novotny dobio je nagradu 'Gorazd Nikić' za ekonomskog analitičara 2015. godine, u konkurenciji 49 ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj, javlja N1.

Po primitku nagrade, ocijenio je da ekonomisti u Hrvatskoj nemaju puno razloga za smijeh.

- Nedvojbeno je da smo izašli iz krize, a Milanović je u krivu ako misli da je to rezultat njegove Vlade. To je posljedica inercije jer se privatni sektor izborio za svoju poziciju. Ulazak u EU je otvorio granice i ojačao tržište - komentirao je odluku Europske komisije koja je povećala procjenu rasta BDP-a i najavila da bi zaposlenost trebala padati.

Optimizam s europskog tržišta prelio se i na ovo hrvatsko, smatra.

- Španjolska je, primjerice, stvorila 300 tisuća novih radnih mjesta. Dakle, hrvatska ekonomija jest ušla u novi ciklus, no još stagnira.

- Godinama je vladin sektor štitio svoj položaj, a privatna su se poduzeća restrukturirala. Smanjivala su svoje troškove, a kućanstva razduživala. Počeli su u krizi štediti, i tako je i štednja građana porasla u zadnje dvije godine. Dakle, svi su se prilagodili novim okolnostima na tržištu. Sada vidimo pozitivan trend u kućanstvima jer su se umorili od krize. Međutim, neće još dugo krenuti nove investicije, poput kupovine automobila ili stanova - upozorava Novotny, i dodaje da se stvara snažan pritisak od strane države na poduzeća, i da zbog toga ne možemo idućih godina očekivati brži ekonomski rast.

- Prije svega se moraju u red dovesti javne financije, a da se javni dug smanji država bi morala privatizirati veliki broj poduzeća. Recimo, država je vlasnik više od 400 poduzeća, od kojih su mnoga nebitna.

- Sada nije moguće da će porezni prihodi rasti, upravo suprotno. Dakle, moraju se smanjiti troškovi za 3,5 milijarde kuna, već ove godine. Bio bih sretniji i kada bi se ciljao 0. deficit do 2020. godine - zaključio je Novotny o potrebnim koracima nove Vlade, javlja N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 15:46