POMOĆNIK MINISTRA

DAMIR TRUT 'Da, presica više nema, ali Stožer i dalje funkcionira i sve prati. Javnost možda to ne zna, ali u funkciji je 576 Stožera diljem zemlje'

Damir Trut
 HINA/ POOL/ Edvard Susak / CROPIX

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova i zamjenik načelnika Nacionalnog stožera civilne zaštite Damir Trut u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" na HRT-u komentirao je aktualno stanje oko koronavirusa i podsjetio koje su mjere još na snazi.

Osvrnuo se na izjavu Davora Božinovića koji je jučer kazao da ne zna kada će biti iduća konferencija za medije Stožera.

- Konferencije za novinare su jedan segment vođenja krize, stožer je dosad imao 95 konferencija kako bi sve ono što se događalo prenio javnosti, informacije, mjere. Stožer i dalje funkcionira i prati situaciju, ali možda javnost ni ne zna, u funkciji je 576 stožera civilne zaštite diljem zemlje.

Svi imaju svoje zone u svojim općinama i gradovima te provode sve mjere i aktivnosti koje je Nacionalni stožer nalagao. U stožerima je oko 4500 ljudi, mobilizirali smo oko 18 tisuća pripadnika Civilne zaštite - otkrio je Trut te dodao kako je diljem Hrvatske bilo mobilizirano 50 karantena, a sada ih je samo šest.

Kazao je i kako je na snazi mjera samoizolacije samo za one koji su bili u kontaktu s oboljelom osobom, dok je mjera samoizolacije koja se tiče ulazaka u Hrvatsku ukinuta.

Komentirao je i situaciju na Braču te ustvrdio kako je tamo stanje dobro.

- Teče onih 14 dana u kojima smo ograničili kretanje, što je temeljna mjera koja nas brani od virusa. Dosad je 400 i nešto testiranih, 40-ak je zaraženih.

I jučer je testirano oko 150 osoba, rezultate ćemo znati danas, nadamo se da neće biti zaraženih. Epidemiolozi su pohvatali sve što su trebali i nadam se da će uskoro sve i završiti - kazao je Trut.

Kazao je i da se prilikom putovanja javnim prijevozom treba pridržavati mjera jer ništa nije kako je bilo prije.

- Kad se putuje treba paziti na razmak, ne dirati svašta, prati ruke - kazao je Trut.

Po pitanju okupljanja istaknuo je da se ne može okupljati više od 40 osoba na jednom prostoru, mora se držati razmak.

Trut je odgovorio i na pitanje jesu li djeca sigurna u školama.

- Djeca, kao i svi mi, sigurna su koliko mogu biti sigurna u ovom trenutku. Ako se drži socijalna distanca nema problema što se tiče prenošenja virusa ili ponovnog bujanja.

HZJZ zajedno s Ministarstvom napravio protokol, preporuke, kako se ponašati u školi, ako se svi ponašanju sukladno svim preporukama, apsolutno su sigurni - kazao je Trut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 11:59