ŠEF FONDA

Damir Vanđelić: ‘Moguće je povećanje cijena radova, zbog obnove ćemo morati i uvoziti radnike‘

‘Rekao je i da je postupak obnove vrlo kompliciran jer obuhvaća nekoliko zakona i poznavanje pravne i građevinske struke‘
Damir Vanđelić
 Goran Sebelic/Cropix

Ravnatelj Fonda za obnovu, Damir Vanđelić, govoreći za HTV o obnovi Zagreba nakon potresa, rekao je kako je moguće da će doći do povećanja cijene radova, ali da je to briga koja nas tek čeka.

- Moguće je da će doći do povećanja cijena radova. Doći će i do uvoza radne snage da bismo popunili neophodni fundus radnika koji će izvoditi te radove. Međutim, mislim da je to briga koja nas tek čeka. Sad nas čeka početak obnove i mislim da je zaista manja briga nedostatak radne snage jer su naši građevinski poduzetnici pokazali, recimo, od 2008. naovamo da su u stanju već sa svojim inženjeringom raditi dvostruko veće prihode nego što su ih, recimo, ostvarivali u 2019. godini, rekao je Vanđelić.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je da je potpisao 88 odluka za privatne kuće u Zagrebu, a u Fond još ništa nije stiglo. Vanđelić je objasnio o čemu se radi.

- U upravnom postupku, kad ministar potpiše odluku, ona prvo ide građanima preporučenom poštom i nakon toga se vraća u Ministarstvo s povratnicom, i kada to Ministarstvo dobije, tek onda šalje odluke u Fond. Zbog toga je taj nesrazmjer, zbog ovih sedam-osam dana dok ta pošta putuje, rekao je Vanđelić.

Na pitanje koliko bi mogao trajati postupak za izgradnju zamjenske kuće Vanđelić je odgovorio da to ovisi o veličini kuće. Za kuću do 500-600 tisuća kuna ukupnih troškova takva bi obnova išla nešto brže i trajala bi unutar godinu dana, dok bi za veće kuće to trajalo oko tri i pol mjeseca duže.

Javna nabava ići će po modelu dražbe. Vanđelić je rekao da se radi o novom modelu koji Europa dosta promovira - u drugom stupnju elektronskim putem ljudi nude ponude, bilo tko se može javiti u zadnjem trenutku ako ispunjava kvalifikacije i nazočiti elektronskoj dražbi koja se odvija putem Narodnih novina.

- Proći ćemo i nešto povoljnije, ali ono što je također bitno je da osoblje u Fondu nema nikakav utjecaj na ishod dražbe, istaknuo je Vanđelić.

"Postupak je vrlo kompliciran"

Vanđelić je također rekao da je postupak obnove vrlo kompliciran jer obuhvaća nekoliko zakona i poznavanje pravne i građevinske struke.

- Ja smatram da je kompleksan, međutim, samo predavanje zahtjeva je zaista sad pojednostavljeno, rekao je Vanđelić.

- Vi danas kad predate osobnu praktički zbog povezivanja svih državnih registara možete vrlo brzo predati zahtjev. Međutim, proces koji se odvija negdje u pozadini zapravo je vrlo kompleksan, dodao je za HTV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:50