PRAVORIJEK

Dan D za Ivicu Todorića: U srijedu u 13 sati čut će presudu u slučaju ‘mali Agrokor‘

Presudu čekaju Ivica Todorića i njegovi suradnici Ante Huljeve, Piruška Canjuga i bivša švicarska bankarica Nicole de Rossi
Ivica Todorić
 Ronald Gorsic/Cropix

U srijedu u 13 sati Maja Štampar Stipić, sutkinja zagrebačkog Županijskog suda objavit će presudu prvookrivljenom Ivici Todoriću, bivšem vlasniku koncerna Agrokor i njegovim suradnicima Anti Huljevu, Piruški Canjugi i bivšoj švicarskoj bankarici Nicole de Rossi.

Riječ je o postupku nazvanom tzv. "mali Agrokor" u kojem su Todorić i suoptuženici optuženi za zlouporabe na štetu te tvrtke 'teške' 1,25 milijuna eura koliko je za savjetodavne usluge plaćeno švicarskoj tvrtki "Siggman Invest AG".

Zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Karolina Dragičević istaknula je u završnom govoru da posao između Agrokora i švicarske tvrtke Siggman Invest AG nije realiziran te da je riječ o fiktivnom poslu kojim je iz Agrokora izvučeno 1,25 milijuna eura. Stoga je tužiteljica predložila sudskom vijeću da se četvero optuženih proglasi krivim i osudi po zakonu, a tvrtki Siggman AG oduzme novac.

Tužiteljica Dragičević oko sat i pol iznosila je završnu riječ i predala je predsjednici vijeća u pisanoj formi u spis.

- Ne postoji nijedna isprava o savjetodavnoj usluzi, a više puta je ponovljeno da su savjetodavne usluge u poslovnom svijetu uobičajene, što je u ovom slučaju bila samo parola. Laički rečeno, ovim je ugovorom bilo omogućeno izvlačenje novca. Obrana optuženih je bez smisla i u kontradikciji s ispravama u spisu. Obrane optuženih nisu bile uvjerljive i predlažem sudu da ih proglasi krivim i osudi po zakonu, te da naloži plaćanje 1,25 milijuna eura na račun Agrokora - rekla je tužiteljica o savjetodavnom ugovoru između Agrokora i švicarskog Siggman Investa.

Ljiljana Planinić, odvjetnica koja po službenoj dužnosti brani Ivicu Todorića, iako je on cijelo vrijeme odbijao suradnju s njom, rekla je kako je ova optužnica po njoj besmislica i tražila je da sud donese oslobađajuću presudu.

Isto je zatražio i odvjetnik Anto Nobilo, koji brani Pirušku Canjugu koji je u završnoj riječi naglasio kako ne postoji niti jedan jedini dokaz da je Piruška Canjuga potaknula švicarsku bankaricu Nicole der Rossi na slanje fakture od 1,25 milijuna eura Agrokoru. Ustvrdio je kao Canjuga nije potaknula ni Ivicu Todorića na kazneno djelo, te da je svjedok Valentin Vičić potvrdio da je savjetodavni posao za Agrokor doista i obavljen.

Oslobađajuće presude traže i braniteljice Ante Huljeva i Nicole de Rossi.

Suđenje je počelo 27. rujna, a na samom početku Ivica Todorić je rekao:

- Poštovana predsjednice sudskog vijeća, neću iznositi obranu. Ispričavam se vama, ali to je moj stav prema ovom postupku - naveo je bivši vlasnik Agrokora smatrajući optužbe apsurdnim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:08