OBLJETNICA

DAN KADA SU AVIONI JNA POKUŠALI UBITI TUĐMANA Prošlo je 28 godina od raketiranja Banskih dvora

 
Posljedice raketiranja Banskih dvora 1991.
 Arhiva / HANZA MEDIA

Prije 28 godina, u poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije (JNA) raketirali su i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada.

Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, srušen je dio krova Banskih dvora, oštećeno pročelje i gotovo sve prostorije. Banski su dvori raketirani oko 15 sati, dva jugoslavenska borbena zrakoplova ispalila su na zgradu šest raketa, jedna je pogodila palaču, ostale su pale na susjedne zgrade.

U trenutku napada, predsjednik Tuđman razgovarao je u zgradi sa Stipom Mesićem i Antom Markovićem, predsjednicima jugoslavenskog Predsjedništva i vlade.

Nekadašnji general Jugoslavenske narodne armije (JNA) i bivši zapovjednik Ratnog zrakoplovstva u 5. armijskoj oblasti Ljubomir Bajić potvrdio je krajem 2017. srbijanskim medijima da je upravo on zapovjedio bombardiranje Banskih dvora 1991. zbog čega ga je hrvatska policija kazneno prijavila za ratni zločin i ubojstvo u pokušaju državnih dužnosnika 26 godina nakon napada.

"Ja sam prisegnuo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i onaj koji se drznuo da to naruši, ja sam osobno smatrao da imam prava uraditi šta sam uradio", rekao je Bajić tada za N1.

Početkom listopada 1991. agresija JNA i pobunjenih lokalnih Srba zahvatila je gotovo cijelu Hrvatsku, napadnuti su Vukovar, Osijek, Karlovac, Gospić, Dubrovnik te brojna druga manja mjesta. U to je vrijeme istjecao tromjesečni moratorij Europske zajednice na lipanjsku odluku Hrvatskog sabora o samostalnosti i suverenosti. EZ vjerovala je da se jugoslavenska kriza i srpska agresija mogu riješiti mirnim putem, pa je od Hrvatske tražila da privremeno odgodi svoju odluku o neovisnosti.

Dan nakon napada na Banske dvore, 8. listopada 1991, prvi saziv Hrvatskog sabora donio je povijesnu odluku o neovisnosti Hrvatske, taj se datum danas slavi kao Dan neovisnosti. Zbog sigurnosnih razloga, Sabor je, umjesto u svom povijesnom zdanju na Markovu trgu, tu odluku donio na sjednici u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:06