IZVORI IZ HDZ-A

‘Dan raspuštanja Sabora već je fiksiran! Najveća je vjerojatnost da će izbori biti održani točno na ovaj datum...‘

U HDZ-u misle da će predsjednik Milanović "preskočiti" nedjelju 5. svibnja kada pravoslavni vjernici slave Uskrs, te izbore zakazati za 12. svibnja.

Andrej Plenković 

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Ono o čemu politički kuloari već tjednima bruje, i o čemu je Jutarnji list u nekoliko navrata već pisao, danas je postalo i službeno - Sabor će biti raspušten, kako je najavio šef Vlade i HDZ-a, "najkasnije do 22. ožujka".

Iako si je Andrej Plenković takvom formulacijom ostavio manevarski prostor i za nešto ranije raspuštanje parlamenta, dva izvora iz vrha vladajuće stranke večeras su nam potvrdila kako će Sabor biti raspušten upravo u petak 22. ožujka, kada je ionako trebala započeti još u siječnju najavljena jednotjedna uskršnja saborska stanka.

- Datum raspuštanja je fiksiran, to će se dogoditi 22. ožujka - tvrde naši izvori iz HDZ-a.

A to znači da će parlamentarni izbori biti održani ili zadnje nedjelje u travnju ili u prve tri nedjelje svibnja. Naime, nakon odluke o raspuštanju Sabora predsjednik Republike Zoran Milanović izbore mora raspisati u roku ne kraćem od 30 dana ni duljem od 60 dana.

Iako točan datum izbora određuje predsjednik države, sugovornici iz vladajuće stranke smatraju da će Milanović "preskočiti" nedjelju 5. svibnja kada pravoslavni vjernici slave Uskrs, te pretpostavljaju kako je najveća vjerojatnost da izbori budu zakazani za 12. svibnja.

- Zadnja moguća nedjelja pada 19. svibnja, ali to mi se čini preblizu europskim izborima (9. lipnja). Uostalom, predsjednik Milanović je još lani rekao kako neće dopustiti grupiranje parlamentarnih i europskih izbora - kaže naš sugovornik.

Iako je naravno još uvijek moguće da se vodstvo HDZ-a predomisli i da Sabor raspusti tjedan ili barem nekoliko dana ranije, mnogo informacija sugerira kako će parlament raditi sve do petka 22. ožujka.

Tako nešto se dalo pročitati između redaka i iz današnjeg obraćanja premijera Plenkovića koji je rekao kako saborski zastupnici "ovaj tjedan moraju raspraviti još nekoliko važnih zakona, a idućeg tjedna i zakon o (uvećanim, nap. a.) plaćama sudaca i državnih odvjetnika".

Jedan od tih, kako je Plenković rekao, važnih zakona jest i konačni prijedlog Zakona o načinu izvršenja presuda Europskog suda za ljudska prava u skupini predmeta Statileo protiv Hrvatske i odluke Ustavnog suda RH (kolokvijalno: Zakon o zaštićenim najmoprimcima) o kojem će zastupnici raspravljati sutra, te konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona (famozni ‘lex AP‘) o kojemu će zastupnici raspravljati u srijedu.

Kako u objavljenom saborskom dnevnom redu glasanje o raspravljenim prijedlozima ovog tjedna nije predviđeno, sasvim je sigurno da će parlament raditi i idućeg tjedna.

Kada u "jednadžbu" uvrstimo i Plenkovićevu najavu kako je Vladin paket mjera "koji će ostaviti stabilnim cijene plina, struje i naftnih derivata" još u pripremi i kako će biti "donesen u sljedeća dva tjedna", dolazimo do računice kako je 22. ožujka doista najizgledniji datum raspuštanja Sabora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:06