ŽUPANIJSKI PRAZNIK

DAN SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE U ZNAKU KAMPANJE Božinović: 'Vlada ima pokriće za sva obećanja' BELJAK 'Ovo nije Hrvatska braće Radić'

Davor Božinović i Krešo Beljak
 Bruno Konjevic, Goran Mehkek / CROPIX

Uz Dan Sisačko-moslavačke županije, koji se obilježava 11. lipnja, na rođendan Antuna i Stjepana Radića, Davor Božinović poručio je da ova Vlada ima pokriće za sva obećanja, a Krešo Beljak ustvrdio je da ovo nije Hrvatska kakvu su zamišljala braća Radić.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je pozdravio nazočne i čestitao im županijski praznik na svečanoj sjednici Županijske skupštine, rekao je da život braće Radić zrcali dio hrvatske povijesti.

"Braća Radić su nas zadužila svojim radom i borbom za interese hrvatskog naroda. Važno je da se vraćamo izvorištu njihove političke misli, jer su oni imali sveobuhvatni pristup hrvatskom nacionalnom pitanju te spoznaji kako jedan narod da opstane u okruženju koje mu nije bilo sklono. Njihov život zrcali dio hrvatske povijesti", rekao je Božinović.

Novinarima je izjavio kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji nužno učiniti inventuru odnosa Vlade, te gradova i općina s tog područja koja je bila intenzivnija i sadržajnija nego ikada ranije.

Rekao je da u toj županiji Vlada investirala 616 milijuna kuna vlastitog i europskog novca te da je dosad ostvareni gospodarski rast nužno još unaprijediti.

Dodao je i kako je Sisačko-moslavačka županija u protekloj krizi dala puni doprinos očuvanju zdravlja i života.

Božinović: Radnici Ine ne moraju brinuti za svoju budućnost

Ministar Božinović je također istaknuo da je Vlada kroz međunarodni angažman uspostavila važnu poziciju Hrvatske, što će rezultirati inputom od 20 milijardi eura.

Govorio je i o odnosima s Inom te rekao da radnici Ine ne moraju brinuti za svoju budućnost. Premijer Plenković i ministar Ćorić, kako je napomenuo, zadovoljni su prvom analizama stanja, a predstoje daljnji razgovori.

Kritizirao je izjave oporbe, za čije je predstavnike rekao da ne znaju voditi takve procese.

"Naša vlada je prva koja je riješila sve što je našla u ormarima i ladicama. Ona je neusporediva s predhodnim vladama. Za sve što smo rekli imamo pokriće. I novac koji je na raspolaganju Republici Hrvatskoj je priznanje Vladi. Njihova je Vlada priskrbila samo devet posto od raspoloživih sredstava europskih fondova, a mi smo ugovorili 94 posto. Isto tako, u mandatu ove Vlade obračun s kriminalom je neusporediv s radom ranije vlade", rekao je, uz ostalo, ministar Božinović.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak, koji je predvodio izaslanstvo stranke na polaganju vijenaca braći Radić, naglasio je kako je Stjepan Radić bio jedinstvena pojava na hrvatskoj političkoj sceni, "kakvog nismo imali" i koji je dao život za svoje ideale.

Beljak: U Hrvatskoj su prazna i zapuštena sela, jad i čemer

"I danas bi mogao biti uzor za mnoge političare. Nažalost, 30 godina nakon samostalnosti u Hrvatskoj je jad, tuga, čemer, zapuštena i prazna sela, a to nije Hrvatska kakvu je zamišljao Stjepan Radić", rekao je Beljak.

Na pitanje novinara je li HSS jedinstven, jer je, na primjer, bivša stranačka čelnica Marijana Petir polagala vijenac u sastavu izaslanstva općine Sunja, Beljak je odgovorio da su oni koji idu s HDZ-om - HDZ-ovci.

"HSS je jedinstvena stranka, a gospođa je pokazala gdje pripada. Oni koji idu na liste HDZ-a su HDZ-ovci", rekao je.

Za izostanak procjene vrijednosti Ine rekao je da mu nije jasno kako netko najavljuje kupovinu nečega što prodavač ne želi prodati.

"Vlasnici su nažalost Mađari. Hrvatska nafta hrvatskim naftovodom ide u mađarske rafinerije, dok istovremeno naši radnici dobivaju otkaze u Ini i firmama koje su uz nju vezane. Riječ je o veleizdaji i prodaji strateškog energetskog resursa Mađarima. To je razlog izostanka državne reakcije na Orbanove eskapade i svojatanje Hrvatske, čemu će biti kraj 5. srpnja ove godine", rekao je Beljak.

Žinić: Domoljublje je život u domovini i za domovinu

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je za braću Radić rekao kako su to velikani hrvatskog naroda čiji nauk i danas živi.

"Književnik i prosvjetitelj Antun i pisac i političar Stjepan mnogo su značili za Hrvatsku. Oni su mnogo značili i za hrvatski narod kojem su bili privrženi", rekao je Žinić.

Osvrnuo se i na odlazak velikog broja mladih u inozemstvo. "Mnogi danas odlaze, zaboravljajući što je to domoljublje. Nije domoljublje nošenje nošenje barjaka i busanje u prsa, nego život za domovinu i u domovini", rekao je Žinić.

Na svečanoj sjednici uručena su i županijska javna priznanja najistaknutijim pojedincima i organizacijama.

Za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju, posebno je priznanje dodijeljeno Odjelu za infektivne bolesti sisačke Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ s voditeljicom Tonkom Jozić Novinc.

Nagradu za životno djelo primio je sportski djelatnik Nikola Perković. Priznanja za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije dodijeljena su Kulturno-umjetničkom društvu „Repušnica“, novinarki Karmen Valenta i paraolimpijcu Matiji Sloupu. Priznanje za iznimno postignuće u jednogodišnjem razdoblju dodijeljeno je gospodarstveniku Darku Sertiću.

Veliki broj izaslanstava u Desnom Trebarjevu, rodnom mjestu braće Radić, uz spomenik na mjestu njihove rodne kuće, položila su vijence i zapalila svijeće. Uz vijenac Vlade koji je položio ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, Sisačko-moslavačke županije s Ivom Žinićem, i HSS-a, počast narodnim tribunima odala su i izaslanstva jedinica lokalne samouprave, te institucija, udruga i političkih stranaka.

U sklopu svečanosti otvorena je izložba „Antun i Stjepan Radić sinovi Trebarjeva“, u crkvi sv. Martina biskupa u Martinskoj Vesi sisački biskup Vlado Košić služio je svetu misu, a vijenci su položeni i svijeće zapaljene uz središnji križ sisačkog gradskog groblja Viktorovac, te uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu Franje Tuđmana u Sisku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 11:39