UTRKA S VREMENOM

DANAS ISTJEČE ULTIMATUM 'Njegova Nataša ni jedne sekunde nije dvojila treba li za njim krenuti u opasnu zonu. Tomo joj je sve u životu...'

Obitelji otetoga sumnjiv je vozač auta u kojem je Salopek otet, a kojeg su teroristi ostavili na slobodi
 SITE Intel Group, Facebook

Kad točno istječe rok od 48 sati koji su dali vojnici Sinajske provincije za razmjenu otetog Tomislava Salopeka s muslimankama po egipatskim zatvorima teško je doznati, no prema nekim procjenama, rok bi mogao isteći danas u podne.

Vapaj zabrinutog oca

- Molim ljude koji su oteli mojeg sina da ga puste da se vrati svojoj obitelji. Jedini razlog zbog kojega je on otišao u vašu zemlju bio je da zaradi kruh za svoju obitelj, rekao je jučer za AFP Zlatko Salopek, otac otetog Tomislava. Objasnio je da Tomislav radi za francusku kompaniju i posebno istaknuo nadu da će francuski predsjednik François Hollande pomoći u oslobađanju njegovog sina.

- Zahvaljujem francuskim vlastima na svemu što su dosad napravile i molim ih da surađuju s egipatskim vlastima da spase mog sina - zavapio je Zlatko Salopek. Članovi njegove šire obitelji jučer su za Jutarnji list izrazili svoje nade i strahove.

- Nakon objave snimke i dvotjedne neizvjesnosti, zvala nas je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Izrazila je žaljenje, volju da pomogne kako god može, da je tu uz nas cijelo vrijeme i da ne odustanem od nade u pozitivan ishod. A nama samo teku suze od silne nemoći. Mi samo želimo da se Tomo vrati živ i nastavi ostvarivati svoje planove - govori nam jedan od članova obitelj Salopek koji je u rano jutro u četvrtak Tomislavovu suprugu Natašu i sestru Zdenku ispratio na put. U pratnji su s tajnim agentom otputovale u Zagreb na temelju dogovora s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić. Za putovanje najvjerojatnije Vladinim zrakoplovom trebalo je i odobrenje za slijetanje u Kairo, a vize za sve putnike odmah su dobivene.

- Službe su na nogama. Dali su nam to do znanja i stalno nam ponavljaju. S Natašom je otišla Tomislavova sestra jer joj treba obiteljska podrška. Ali što reći na činjenicu da su čelni ljudi Tomislavove tvrtke poludjeli kad je egipatska policija izvijestila o otmici? Uvjeravali su sve da se obitelj nije trebala miješati u to jer da se radi o običnoj kriminalnoj bandi dječaka starih od 15 do 18 godina koja će tražiti otkupninu od tvrtke u zamjenu za Tomislava - dodaje član obitelji Salopek.

Tomislav sa suprugom Natašom

Nitko ništa ne zna

Na pitanje smatra li da su službe dale sve od sebe od prvog dana otmice, uvjerava nas da jesu. Ostavlja međutim otvorenu mogućnost za “rupu” u sustavu i propuste u Tomislavovu radnom okruženju. Od samog početka, naime, svima je sumnjiv vozač s egipatskim putovnicom koji je bio prisutan tijekom otmice i kojeg su otmičari ostavili nasred pustinje.

- Tomislavova supruga Nataša ni jedne sekunde nije dvojila treba li za njim krenuti u tu opasnu zonu. Tomo je njoj oduvijek bio sve u životu. On i djeca, naravno. U ovom očaju izgubila je sedam kilograma. O dječici sada skrbimo mi. Nema dana da nije nazvao netko iz Tomislavove firme. Ondje je jedan radnik koji govori i hrvatski i arapski. Kontakti su neprekidni, ali vrijeme curi, nitko ništa ne zna. Petak u podne već je tu. Nadam se samo da reakcija i pomoć nisu stigli prekasno - kaže ogorčeni rođak Salopekovih.

Pozivi iz inozemstva

Od trenutka kad je u medije “procurila” stravična snimka ispaćenog Salopeka dok vapi za pomoći spominjući imena svoje djece i supruge, cijelo Vrpolje obavijeno je tugom. Puni strepnje gledaju prema kućnom broju 90 Radićeve ulice ne bi li ugledali Natašu i Tomislavove roditelje. Žele ih vidjeti i utješiti ih, a opet ni sami ne znaju što da im kažu jer riječi utjehe nema.

- S Tomislavom sam odrasla. Odlučio je krenuti trbuhom za kruhom baš kao i moj suprug. Kod nas u njihovoj branši nema posla. I evo, sad mu život visi o niti, o volji tuđinaca kojima ljudski život, prema dosadašnjem iskustvu, ne vrijedi baš ništa. Sve do objave snimke mi mještani smo se organizirali da nekako pomognemo novčano. Svako je voljan pomoći koliko može ako zatraže otkupninu. Neka Nataša i njezina obitelj znaju da na nas mogu računati u bilo kojem pogledu. Njihovo dvoje dječice štitimo koliko možemo. Nitko im ništa ne spominje niti ih ispituje o njihovu ocu, a ako sedmogodišnja kćerkica Sara kroz razgovor spomene tatu, odmah promijenimo temu - govori za Jutarnji list Tomislavova školska prijateljica, ujedno i susjeda, kojoj videosnimak s Tomislavovom molbom da mu se pomogne ne izlazi iz glave.

Tomislav je radio i u Libiji

Nataša je za video doznala od svoje sestre, na putu prema groblju gdje odlazi svaki dan već puna dva tjedna s Tomislavovom majkom. Sestra joj je samo rekla: “Nataša, nazovi agenta, možda ima nešto novo” nakon čega je zavapila: “Pa moj Tomo je ubijen”.

Na tragediju nisu ostali ravnodušni ni Tomislavovi prijatelji i poznanici iz cijelog svijeta, okupljeni u grupi Uzgajivači malih životinja.

- Da samo znate koliko ptica i kokoši ima Tomo! Zvali su me njegovi poznanici iz Mađarske i Kalifornije, također uzgajivači, pa pitaju kako pomoći i ima li što novo. Nadam se samo da će se slučaj završiti sretno i da ćemo Tomicu ponovno vidjeti sretnog kako hoda ulicom i igra se s djecom. Njegov pak sinčić u njemu vidi uzor - zaključuje Tomislavova prijateljica, koja je već desetke puta pregledala dramatičnu snimku ne bi li uočila detalj koji otkriva neki trag.

Tomislavov kolega pak kaže da se moglo očekivati da će iduća meta teroristima biti netko iz male zemlje u kojoj je svaki ljudski život bitan.

- Velesile nemaju afiniteta pregovarati s teroristima niti su ikad pokazale želju da udovolje njihovim zahtjevima kad su u pitanju tuđi životi. Hrvatska ima srce i dušu. To znaju svi, pa i oni u Egiptu. Ne bih se iznenadio da je netko sugerirao džihadistima da će zemlje Balkana dati sve od sebe da spase nekoga svoga i ispuniti njihove zahtjeve - smatra Tomislavov kolega iz francuske tvrtke CGG Veritas (Company General Geoscience) koja se bavi geološkim i geofizičkim ispitivanjima.

Salopek je radio u više afričkih zemalja gdje je surađivao s lokalnim stanovništvom

Kratki prepad i otmica

Podsjetimo, Salopek, topograf po zanimanju, posljednjih je osam mjeseci radio za tu francusku tvrtku koja se osim ispitivanjima bavi i procjenom zaliha nafte, a njihove usluge koriste vodeći svjetski proizvođači nafte. Otet je 22. srpnja usred pustinje u rano jutro, dan prije povratka u Hrvatsku, nakon čega je s obitelji trebao otići na godišnji odmor. Umjesto toga, šok i istraga koja je pokazala da je otet u službenom automobilu dok se vozio iz Kaira prema bazi. S njim je bio lokalni egipatski vozač koji i inače obavlja poslove vozača, tj. uvijek je na dispoziciji radnicima CGG-a. Tijekom vožnje Salopekovo vozilo presreo je džip i prepriječio mu put. Iz džipa su izašla četiri naoružana muškarca prekrivenih lica odjevena u crno. U rukama su imali strojnice. Govorili su malo na arapskom, malo na engleskom. Navodno su ih i tukli. Potom su Egipćanina ostavili nasred pustinje, a Salopeka su utrpali natrag u CGG-ov automobil i odvezli u nepoznato.

Vidno mršaviji

Nekoliko kilometara dalje od mjesta otmice pronađeno je napušteno vozilo CGG-a kojim su otmičari odvezli Tomislava. Još kilometar dalje pronađena je odbačena njegova torba, a nešto dalje od torbe i mobitel te komad odjeće za koji se pretpostavlja da mu pripada.

Na videosnimci za koju se ne zna kojeg je dana snimljena Salopek je u blijedocrvenom odijelu i vidno je mršaviji nego ineče. Pročitao je poruku egipatskim vlastima kojom njegovi otmičari zahtijevaju oslobađanje muslimanki iz egipatskih zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 23:46