VREMENSKA PROGNOZA

Danas iznadprosječne temperature, a od sutra preokret i prava zima! Stiže snijeg, ne samo u gorju

Najviša dnevna temperatura bit će iznadprosječna i kretat će se od 10 do 15

Arhivska fotografija

 Ranko Šuvar/Cropix

Hrvatsku danas očekuje promjenljivo oblačno vrijeme s povremenom kišom, uglavnom na Jadranu gdje kiša može biti i obilnija praćena grmljavinom, a u gorskim će područjima biti susnježice i snijega, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

O vremenskim prilikama koje nas čekaju u srijedu, ali i u ostatku tjedna na HRT-u je detaljnije govorio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a. "Od četvrtka za sve zimoljupce povoljnije - hladnije i za siječanj normalnije vrijeme, na Jadranu uz često jaku buru, osobito podno Velebita i olujnu, pri čemu će na Jadranu dani biti uglavnom bez oborine, a u kopnenom području raste vjerojatnost za povremenu susnježicu i snijeg, ne samo u gorju, nego i u nizinama. Naravno, uz osjetan sjeverni i sjeveroistočni vjetar", rekao je Kozarić te objavio pojedinosti za srijedu.

"U srijedu u istočnoj Hrvatskoj iznadprosječno toplo, danju i do 14 °C, uz i dulja sunčana razdoblja. Kiše će biti uglavnom u noći i ujutro, te ponovno krajem dana. Umjeren jugozapadnjak u drugom dijelu dana će slabjeti.

U središnjoj Hrvatskoj promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura uglavnom od 1 do 4 °C, a poslijepodne malo viša nego u utorak.

Srijeda će najoblačnija biti u gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu. Povremeno kiša, a u višim predjelima Gorskoga kotara i malo susnježice i snijega. Puhat će umjeren do jak jugozapadnjak. Najviša temperatura do 2 °C u gorju te do 12 °C otocima.

U Dalmaciji promjenjivo i pretežno oblačno, povremeno s kišom, pa i u obliku mjestimice obilnijih pljuskova s grmljavinom. Umjeren i jak jugozapadnjak i južni vjetar. More umjereno valovito i valovito.

I na jugu Hrvatske relativno toplo, čak i oko 15 °C. Povremeno kiša i grmljavina, ponegdje i izraženija, a sunčana razdoblja vjerojatnija prijepodne. Jak južni vjetar na otvorenom će okrenuti na jugozapadnjak. More valovito i jače valovitio, u početku moguće i uzburkano."

"U nastavku tjedna u unutrašnjosti pretežno oblačno uz zahladnjenje i sve češću povremenu susnježicu i snijeg i u nizinama. Zapuhat će sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni.

Na Jadranu umjereno do pretežno oblačno i postupno hladnije. Do petka povremeno s kišom, na sjeveru moguće i snijegom, a u subotu više suha vremena. Umjeren do jak jugozapadnjak, u okretanju na buru", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:44