GLASNI AKTUALAC

Danas je bio posebno buran dan u Saboru, izdvojili smo najveće okršaje: ‘Ne samo da lažete, nego nemate pojma!‘

Aktualac je protekao bez potresa sve dok nisu došli na red Petrov i Dalija Orešković. Jandroković je dijelio opomene šakom i kapom

Andrej Plenkovć i Gordan Jandroković

 Damjan Tadic/Cropix

Iako je oporba inzistirala da se aktualac odgodi dok premijer Andrej Plenković ne ozdravi, danas ga njihova pitanja nisu uspjela "izuti iz cipela"; s tek nekoliko iskrica na početku, izbacivanja Karoline Vidović Krišto te komentara Mostova Zvonimira Troskota da se premijer ponaša u stilu "država to sam ja", premijer po običaju nije odgovarao na pitanja.

Sve dok nisu došli na red Božo Petrov i Dalija Orešković, aktualac je protekao bez potresa. HDZ-ovci kao da su se natjecali tko će više braniti premijera: kad bi pitanje postalo iole škakljivo, redom su tražili povredu Poslovnika, pri čemu su se posebno isticali Mario Kapulica, Goran Ivanović, Josip Borić, Damir Habijan i Nada Murganić.

Kragujevačka škola

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković dijelio je opomene šakom i kapom; bez prava glasa ostali su Miro Bulj koji je poručio "džaba krečimo", nakon pljačke u Ini treba raspustiti Sabor", Bauk, Petrov, Bačić...

Dalija Orešković, Centar: "Sudjelujete li vi osobno u raspodjeli plijena javnih tvrtki?

Premijer Andrej Plenković: "Malo sam guglao, i inače ono što izgovarate nije baš pametno, ali ovo je strašno. Što se to vama dogodilo? I mostovac vam je rekao da ste posao predsjednice Povjerenstva dobili na intervenciju pokojnog oca bivšeg muža, a mene prozivate da sam na vrhu korupcijske piramide?! Kako vas nije sram? Stvarate mržnju."

Siniša Hajdaš Dončić, SDP: "Svjedoci smo krađa, malverzacija, Ina, HAMAG, ministarstava i uvijek se radi o članu HDZ-a. Kako?"

Premijer: "Danas ste vrlo fini. Stranka ste koja vodi više računa o partneru nego o sebi. Vi niste tirani, vi ste demokrati, završili škole u Kragujevcu. Ne vodimo računa da zovemo na briefing ravnatelja policije, ministra, državnu odvjetnicu da vidimo što se događa u tajnim izvidima kao što ste to vi činili."

Zvonimir Troskot, Most: "Što ćete učiniti da zaštitite građane od uhljebarija i sebe samog?"

Premijer: "Rekli ste da sam ja najopasniji u Hrvatskoj. Otkako sam ja najopasniji, digli smo minimalac, osnovicu za izračun plaća u državnim službama, dočekalo nas je 226.000 nezaposlenih, od nas opasnih sad ih je malo više od 109 tisuća, blokiranih je bilo preko 300.000, sad ih je za sto tisuća manje, imamo najbolji investicijski kreditni rejting... Vjerujem da kad čujete sve ovo da nas se jako bojite."

Zatvaranje rafinerije

Mirela Ahmetović, SDP: "Po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatsku naftu i plin MOL-u, a po kojoj drugim poduzećima?

Davor Filipović, ministar gospodarstva: "Cijena nafte za prva tri mjeseca ove godine je sukladna tržišnim cijenama. Znam, ali vam ne mogu reći jer je to poslovna tajna."

Sandra Benčić, ZLB: "Jeste li o zatvaranju rafinerije razgovarali s nekim iz Mađarske?"

Premijer: "Privatizacija Ine krenula je u SDP-ovoj Vladi koju je vodio gospodin Račan. Drugi dio se napravio u vrijeme Vlade Ive Sanadera. Netko drugi nekada davno odlučio je kako se upravlja u Ini".

Božo Petrov, Most: "Jeste li se vi dogovarali sa Schmidtom oko izmjena izbornog zakona? Ako niste, onda ste javno lagali, ako jeste, onda ste omogućili Bošnjacima da pogoršaju status Hrvata u BiH."

Premijer: "Vi ste jatak Milanovića. Ne samo da lažete, nego nemate pojma o stanju u BiH. Hrvati u BiH su prioritet moje Vlade od prvog dana. Trudili smo se i kao europski zastupnici, i oko pregovora i modela... Povećali smo više nego duplo sredstva koja idu baš na dobrobit Hrvata u BiH."

Davorko Vidović, KS: "Zašto ste donijeli odluku o zatvaranju sisačke rafinerije?"

Premijer: "Tko se sjetio da se ide u privatizaciju Ine? Mislim da ste vi bili ministar u Račanovoj Vladi. Da sam bio u poziciji predsjednika Vlade, nikad ne bih ovakvu gigantsku energetsku kompaniju privatizirao. Nema nikakve strateške odluke moje Vlade. Svi ti koji to govore lažu."

"Umjesto premijera neka dođe Google"

SDP-ovac Arsen Bauk lansirao je magičnu riječ: Google. Nezadovoljan što premijer ne odgovara na pitanja, predložio je da "idući put umjesto premijera dođe Google ili neka pošalje video i nastavi u Vladi raditi svoj težak posao", ustvrdivši da premijer kad vidi tko će mu sljedeći postaviti pitanje ode na Google, vidi što je zastupnik govorio i onda priča u tom smjeru. Nakon toga su se gotovo svi svako malo referirali na Google.

Plenković je Emilu Dausu iz IDS-a rekao da je "prateći Google anticipirao da će spomenuti pitanje Državnog inspektorata", i s Matkom Kuzmanićem je bilo isto, a za Antu Prkačina (DP) "mislio je da će na Googleu izaći nešto o budućnosti". Katici Glamuzini (KS) rekao je da ni "Google nije mogao anticipirati njezine retoričke domete".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 21:47