ZNATE LI ŠTO SLAVIMO?

DANAS JE DAN DRŽAVNOSTI Sabor je prije 22 godine donio povijesnu odluku

 Igor Sambolec/CROPIX

ZAGREB - Republika Hrvatska slavi Dan državnosti, blagdan kojim se obilježava povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991.

Toj odluci predhodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana, (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Na temelju takvog očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske.

Njome se utvrđuje da tim činom Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje. Na istoj je sjednici Sabor Republike Hrvatske donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredovanjem međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, te je istekom moratorija, 8. listopada 1991. Hrvatska raskinula državno-pravne sveze s ostalim jugoslavenskim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:53