NJIHOVA VRIJEDNOST JE VELIKA

DANAS JE MEĐUNARODNI DAN VJEROJATNO NAJOMRAŽENIJE ŽIVOTINJSKE VRSTE Zbog pandemije koronavirusa postali su nepotrebno stigmatizirani u dijelu javnosti

 

Zbog pandemije koronavirusa koja je proteklih mjeseci doslovno paralizirala svijet, šišmiši su postali omražena životinjska vrsta. Danas je Međunarodni dan uvažavanja šišmiša, a povodom toga je na pročelju suvenirnice Parka prirode Lonjsko polje u Krapju izgrađena ljetna rezidencija za šišmiše.

S lijepim vremenom šišmiši se bude iz zimskog sna te se povećava broj insekata kojima se hrane. Dnevno šišmiš pojede na stotine komaraca i pridonosi ekološkoj ravnoteži. Na svijetu ih ima oko 1400 različitih vrsta, a neke vrste pomažu i u oprašivanju biljaka.

- Zbog pandemije novog koronavirusa šišmiši su nepotrebno stigmatizirani u dijelu javnosti. Šišmiši tim virusom ne mogu zaraziti ljude, a vrijednost šišmiša za ekološki sustav iznimno je velika. U suvenirnici u Krapju obitavale su čak četiri vrste strogo zaštićenih vrsta iz roda patuljastih šišmiša. Sada pratimo kako će šišmiši prihvatiti novu nastambu – kaže Valerija Hima, stručna voditeljica Javne ustanove Park prirode Lonjsko polje.

Stručnjaci Zavoda za zaštitu okoliša i prirode nakon istraživanja u Krapju predložili su uvrštavanje nastambe kao vrijednog nadzemnog lokaliteta na popis Međunarodno važnih skloništa za šišmiše. Nastamba ispunjava kriterije za uvrštavanje na taj popis prema Sporazumu za očuvanje europskih šišmiša organizacije EUROBATS i tim se sporazumom štiti čak 51 europska vrsta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:20