IZNIMNO LOŠ ODAZIV

Danas je počelo cijepljenje djece, provjerili smo situaciju na terenu: ‘Nema nikoga‘

Roditelji izrazito skeptični oko vakcinacije mlađe djece, izostala kampanja struke
 Goran Mehkek/Cropix

Ne, nije se još nitko pojavio. No, to je očekivano budući da je cjepivo za djecu od 5 do 11 godina stiglo tek u ponedjeljak, možda će netko doći u kasnijim poslijepodnevnim satima, kad roditelji završe s poslom. Poslali smo poziv, prve rezultate znat ćemo u petak - rekla nam je Nataša Dragaš Zubalj, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine pri Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u kojoj je jučer popodne u Centru Zamet poseban stručni tim čekao roditelje koji žele cijepiti djecu.

U Hrvatskoj je danas, naime, kao i u dobrom dijelu zemalja EU, počelo cijepljenje djece od pet do 11 godina, no interes roditelja je iznimno malen, pa nije nemoguće da se jučer, prvog dana cijepljenja, nije cijepilo ni jedno dijete iz te dobne skupine. Nikakve kampanje za cijepljenje djece te dobne skupine nema, kao što je nije bilo ni za cijepljenje djece od 12 do 15 godine: Hrvatska je na samom dnu zemalja EU kad se radi o udjelu djece do 14 godina koja su primila cjepivo. Takvih je u Hrvatskoj dva posto, dok ih je u nordijskim državama više od 40 posto.

Pfizer je prvi

Pfizerovo cjepivo protiv covida-19 za djecu u dobi od 5 do 11 godina, koje je Europska agencija za lijekove EMA nedavno odobrila, stiglo je u Hrvatsku početkom tjedna, a sada je na roditeljima da odluče hoće li cijepiti svoje mališane.

Cijepljenje djece protiv koronavirusa je, za razliku od brojnih drugih cjepiva za djecu, dobrovoljno, naglašavaju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji je izradio detaljne upute o vrstama cjepiva koje će se koristiti, kao i preporuke u kojima stoji da se "preporučuje cijepljenje svoj djeci i mladima u dobi od 5 godina i više". Zasad navale nema, ali se dio roditelja ipak raspituje, a liječnici nam kažu da su spremni za cijepljenje. Očekuju da će roditelji još koji dan razmišljati, no ne dvoje da će biti zainteresiranih, i to ne samo za djecu koja imaju neku kroničnu bolest i kojima se preporučuje zaštita ne bi li se smanjila opasnost od komplikacija u slučaju zaraze.

Nova organizacija

- Dio roditelja male djece već se neko vrijeme raspituje o cijepljenju i vjerujem da će dio njih uskoro i odlučiti, a mi pedijatri smo spremni za taj posao. Moje tri kolegice i ja već smo se dogovorile da krećemo čim budemo imale desetoro djece za cijepljenje. Organizirat ćemo se tako da ćemo djecu naručivati da dođu u određeno vrijeme u našu ambulantu koja će služiti samo za cijepljenje. Ako interes bude veći, nas četiri ćemo svaki dan dolaziti sat ranije na posao i cijepiti djecu - kaže samoborska pedijatrica dr. Ilonka Artuković.

Dodaje da je potrebno imati desetoro djece čiji ih roditelje žele cijepiti jer je toliko cjepiva u jednoj bočici. Naglašava da su i pedijatri u ove dvije godine liječili djecu od korone, od kojih su neka imala i teži oblik bolesti, premda se često govori da djeca nisu ugrožena od covida-19.

Potvrđuju to i podaci HZJZ-a prema kojima je od početka pandemije u Hrvatskoj hospitalizirano 1100 djece zbog covida-19, a najviše njih, čak 230, u prvoj godini života. Dio ih je imao i tzv. multisistemski upalni sindrom (MISC) odnosno vrlo teški oblik covida koji može biti i smrtonosan. Samo u prvih deset mjeseci ove godine zbog toga je sindroma liječeno 183 djece.

Djeca liječnika

Splitska liječnica Vikica Krolo, koja među pacijentima ima i onih školske dobi, kaže da zasad nije imala upita roditelja o cijepljenju djece.

- Još se nisu javili roditelji koji bi željeli cijepiti svoju djecu koji su moji pacijenti, ali vjerujem da će zainteresiranih biti. Istina, među mojim malim pacijentima nema onih s kroničnim bolestima, međutim iskustvo mi govori da će neki roditelji htjeti cijepiti djecu, ali će još koji dan pričekati jer je cjepivo tek stiglo - kaže dr. Ines Balint iz Strmeca Samoborskog. Dodaje da je radeći na punktovima za cijepljenje svjedočila cijepljenju djece starije od 12 godina.

- U velikom broju to su bila djeca mojih kolega koji su i sami cijepljeni već trećom dozom. Tako je i moja kolegica svoju osmogodišnju kćer već naručila za cijepljenje sutra na našem cijepnom punktu - kaže dr. Balint.

HZJZ: Svi koji žele cijepiti dijete neka se jave izabranom liječniku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za organizaciju cijepljenja djece od pet do 11 godina u kojima izrijekom piše da se roditelji odnosno skrbnici zainteresirani za cijepljenje trebaju javiti izabranom pedijatru, liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku te da se, osim u njihovim ambulantama, cijepljenje može organizirati i na punktovima. No, za djecu od pet do 11 godina prostor za cijepljenje mora biti odvojen te naglašavaju da je to važno jer su doze za malu djecu drugačije nego za ostale osobe. Također, HZJZ naglašava dobrovoljnost cijepljenja, osobito djece koja zbog kroničnih bolesti ili terapije imaju povećani rizik za teže oblike covida-19. Ista preporuka se odnosi na djecu koji dijele kućanstvo s osobama s kroničnim bolestima te za onu smještenu u domovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:53