OČEKUJE SE SJEDNICA

DANAS KONAČNI OBRAČUN NA IBLERU: PADA LI BERNARDIĆ ILI SLIJEDE SANKCIJE ZA NJEGOVE IZAZIVAČE 'Bero se slomio, ljudski mi je žao što je sve to doživio'

 
Davor Bernardić
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

Članovi Predsjedništva SDP-a koji su Davoru Bernardiću pomogli da pobijedi na unutarstranačkim izborima i postane predsjednik SDP-a sada traže način kako ga najbezbolnije maknuti s te pozicije.

Nadaju se da će se ključ rješenja naći danas na sjednici Predsjedništva.

Zahtjev

Plan je da se aktualni zahtjev za Bernardićevu smjenu stavi na stol, da se raspravi sve što mu se zamjera u vođenju stranke, ali da se jednako tako problematizira i akcija njegove detronizacije koju su pokrenuli Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Mihael Zmajlović, Vedran Babić i drugi koji su počeli skupljati potpise pod zahtjev Bernardiću da odstupi.

Sam Bernardić ne odgovara na pozive i poruke koje mu upućujemo, pa je nemoguće doznati iz prve ruke kako on gleda na ovaj scenarij, te ima li uopće namjeru sazvati sjednicu Predsjedništva. Još je veći upitnik kod pitanja bi li odustupio s funkcije predsjednika SDP-a ako bi to od njega tražila većina članova Predsjedništva.

Nakoliko članova stranačkog vodstva, i to onih bliskih Bernardiću, uvjeravalo nas je da će on sazvati Predsjedništvo, a također su uvjereni da bi bio spreman odstupiti s čela stranke ako bi se dogovorili da vođenje SDP-a do izbora novog predsjednika preuzme Zlatko Komadina. Taj scenarij podržava osam SDP-ovih gradonačelnika koji su istupili prošli tjedan i ogradili se od Hajdaša Dončića, Grbina, Babića, Vojka Obersnela, Kristine Ikić Baniček i drugih.

Potpisi

- Na Predsjedništvu ću se čvrsto zalagati za sankcije onima koji već godinu dana rade na rušenju stranke, onemogućuju da SDP radi ono što je suštinski smisao političke stranke, a to je da kreiramo i promoviramo svoje politike i nudimo rješenja za bolji život građana. One koji destabiliziraju i podrivaju stranku treba sankcionirati - rezolutna je Romana Jerković, jedna od članica Predsjedništva.

Kaže da ona ne dovodi u pitanje rasprave o tome kako se vodi SDP, pa ni pravo da se Bernardića kritizira, ali ne na način na koji to čine spomenuti pobunjenici. R. Jerković pritom naglašava i da po njenom mišljenju nitko od njih ne bi bio dobar novi predsjednik stranke. Na pitanje podržava li i dalje Bernardića na čelu SDP-a, R. Jerković odgovara da “se Bero definitivno slomio pod tom funkcijom”, ali istodobno pita što bi bilo da je imao priliku i da ga se nije od samog starta opstruiralo i tražilo da se povuče s čela stranke.

- Ljudski mi je jako žao što je Bernardić sve ovo doživio - rekla je R. Jerković. Pripadnici stranačke struje koja je pokrenula akciju za promjenu predsjednika SDP-a jučer nije imala informaciju o tome da bi se danas trebalo sastati Predsjedništvo. Razgovarali smo s nekima od njih i pitali kada namjeravaju predati potpise sa zahtjevom da se Bernardić povuče s čela SDP-a, te dobili odgovor da bi to trebalo biti potkraj tjedna.

Čini se da ni jedna od sukobljenih strana nema dovoljnu podršku da provede svoj naum. Struja koja je sve uzdrmala, ako i uspije smijeniti Bernardića, time neće automatski preuzeti kontrolu nad strankom.

Tko je za?

S druge strane, struja koju predvode Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Ivo Jelušić i drugi bit će prisiljena rješavati pitanje predsjednika stranke u vrijeme kada im to ne odgovara, tim prije što nemaju svog kandidata za predsjednika.

S treće strane, nije sigurno ni hoće li podršku dobiti Romana Jerković, Davorko Vidović i svi oni u stranci koji bi, zajedno s Bernardićem, izbacili iz SDP-a sve one koji su zagovarali njegovu smjenu. Premda je od 18 članova Predsjedništva samo njih sedam potpisalo inicijativu Grbina, Hajdaša Dončića, Babića i ostalih, to ne znači da je ostatak Predsjedništva protiv njih.

Prema našim informacijama, ako bi se izbacivanje iz SDP-a stavilo na dnevni red, u Predsjedništvu bi svega četvero članova moglo podržati takvu inicijativu.

Apel Vedrana Babića: “Treba nam hrabrost da riješimo najveći problem - Beru”

Član Predsjedništva SDP-a, Vedran Babić, obratio se gradonačelnicima koji nisu podržali inicijativu za smjenu Bernardića. Iznio im je kronologiju zbivanja u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji i kazao da Bernardić nije želio riješiti skandal s upisivanjem u SDP oko 60 Roma u Grubišnom Polju bez njihova znanja, nego se unatoč tome išlo na izbore županijskog vodstva. Onda im je detaljno opisao manipulacije na unutarstranačkim izborima u Čazmi, iznio kakvim je pritiscima bila izložena izborna komisija, te da je jedna od članica komisije nakon svega izašla iz stranke.

- Promatranjem “sa strane” pod izlikom “da se stvari riješe unutar stranke” ili “ne znamo što će biti poslije” samo se produljava agonija. Mnogi su već dali podršku (Kristina, Vojko, Željko, Dubravko, Nikša...), u Slavoniji i Dalmaciji većina... Pokažite hrabrost koju imate kad se lokalno borite protiv HDZ-a i preuzmite odgovornost za rješavanje trenutno najvećeg problema SDP-a, a to je, nažalost, predsjednik - zaključio je Babić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 15:28