KRIZA U KBC-U

Danas odluka o smjeni Zadravec, ključan će biti stav povjerenice zadužene za mobbing

Još trojica radiologa, kako nam je neslužbeno potvrđeno, namjeravaju napustiti bolnicu u Vinogradskoj ne dođe li do razrješenja situacije
 Goran Mehkek/Cropix

Na stol novog vršitelja dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, prof. dr. Zorana Vatavuka, danas stižu tri izvješća, i to Povjerenstva za unutarnji nadzor, Radničkog vijeća i povjerenice za mobbing.

Sva se izvješća tiču stanja u Kliničkom zavodu za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Kako neslužbeno doznajemo, dva povjerenstva traže smjenu predstojnice Zavoda, prof. dr. Dijane Zadravec, a još nije poznato što je u zaključku napisala osoba zadužena za mobbing. Ovo je, dakle - ako je informacija o izvješćima koja stiže sutra točna - treći put u roku od dvije godine da Povjerenstvo i Radničko vijeće traži smjenu Zadravec.

Krši zabranu istupanja

Nakon što je Vatavuk preuzeo dužnost, zaposlenicima je poslao dopis u kojem traži da se situacija smiri i da se problemi rješavaju unutar kuće te je zabranio bilo kakvo istupanje bez njegova prethodnog odobrenja. Unatoč tome, Zadravec je dala dva intervjua dvama različitim medijima.

Zadravec ostaje pri stajalištu da je riječ o orkestriranom napadu, da su dva člana Povjerenstva za unutarnji nadzor pristrana te da je na piku jer je otkrila veliku korupciju unutar bolnice, o čemu, kaže ima dokaze na 400 stranica, koje je uputila nadležnim institucijama.

Cijela je situacija - iznimno narušeni međuljudski odnosi, žestoke optužbe za krađu, falsificiranje dokumenata i mobbing - od ovog KBC-a učinila "bolnicu slučaj". Kako doznajemo, bolnicu koja kronično pati od manjka radiologa planiraju napustiti sigurno još njih trojica, a njih nekoliko ih intenzivno razmišlja o tome. Naravno, sve to ako ne dođe do razrješenja situacije u bolnici te velikih poboljšanja u organizaciji i atmosferi u Zavodu.

Na prošloj sjednici Upravno vijeće donijelo je odluke o dozvoli zapošljavanja trojice radiologa, uspostavi teleradiologije i ispomoći radiologa iz drugih bolnica, no navodno nitko od kolega iz drugih bolnica ne želi doći raditi u Vinogradsku.

No, kako god da se razriješi ovaj požar, dobro upućeni sugovornici kažu da je radiologija na koljenima. Radiolozi rade na tri različita radilišta, a uskoro počinju i godišnji odmori, tako da je funkcioniranje bolnice upitno čak i u slučaju da radiolozi koji su najavili odlazak ostanu.

Zakonski rok

Koja će odluka biti donesena, saznat ćemo danas, najvjerojatnije službeno od vršitelja dužnosti ravnatelja Vatavuka, a sve su opcije otvorene - od smjene Dijane Zadravec do njezina ostanka na čelnoj poziciji, moguće je i raspuštanje povjerenstava, ali i stavljanje na čekanje cijele priče do izbora novog ravnatelja.

Novi ravnatelj trebao bi biti izabran u roku od oko dva mjeseca, a natječaj će biti raspisan u petak, kada je zadnji zakonski rok za raspisivanje natječaja.

Iako su se tijekom posljednjih mjesec dana u kuloarima spominjala brojna imena potencijalnih kandidata koji će se prijaviti na natječaj, za sada je samo Dijana Zadravec javno potvrdila da će se bez ikakve sumnje prijaviti za poziciju ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, druge najveće bolnice u državi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:26