VREMENSKA PROGNOZA

DANAS OPET PAKLENO VRUĆE, A ONDA NOVI ZAOKRET Već u popodnevnim satima očekuju se pljuskovi i grmljavina, sutra u cijeloj Hrvatskoj

 
 Damjan Tadić/Matija Djanješić / Cropix

Vikend je Hrvatskoj donio blago osvježenje, no i danas će se, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, temperature dizati iznad 30 stupnjeva Celzijusovih. Već za danas najavljuju promjenu vremena, nestabilno na sjevernom dijelu Jadrana, a od utorka pljuskove u cijeloj zemlji.

Danas će u većini krajeva biti pretežno sunčano. Od sredine dana na sjevernom Jadranu i u gorskim predjelima te rijetko u unutrašnjosti Dalmacije moguć je lokalno jači razvoj oblaka, pljuskovi i grmljavina.

Vjetar će biti slab, od sredine dana i umjeren jugozapadni i južni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom će se kretati od 29 do 34 stupnjeva Celzijusovih.

U istočnoj i središnjoj Hrvatskoj bit će pretežno sunčano i vruće. Puhat će umjeren vjetar, a najviša dnevna temperatura kretat će se između 31 i 33 °C.

U suncu će u prvom dijelu dana uživati područje Gorskog Kotara i Like, te Sjevernog Jadrana. Poslijepodne je uz lokalno jači razvoj oblaka mala vjerojatnost za pokoji pljusak praćen grmljavinom. U gorskim dijelovima dnevna temperatura će se kretati od 26 do 30 °C, a na obali između 31 i 34 °C.

Državni hidrometeorološki zavod

Za Istru DHMZ predviđa pretežno sunčano uz malu, ponegdje umjerenu naoblaku. Sredinom dana i poslijepodne postoji mogućnost za lokalni porast naoblake i kratkotrajnu kišu ili pljusak, uglavnom u unutrašnjosti Istre. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 31 i 34 °C.

U Dalmaciji će biti većinom sunčano i vruće. Od sredine dana u unutrašnjosti očekuje se dnevni razvoj oblaka, a tek ponegdje uz mogućnost za kratkotrajni pljusak. Vjetar većinom slab, povremeno i umjeren južni i jugozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od 23 do 26, u unutrašnjosti od 16 do 20, a najviša dnevna između 31 i 34 °C.

U utorak će cijela Hrvatska osjetiti osvježenje. U većini krajeva bit će promjenljivo i nestabilno te manje vruće. Kiše i grmljavine mjestimice će biti već u noći i ujutro na sjevernom Jadranu i u zapadnim kopnenim područjima, a od sredine dana i drugdje.

Mogući su izraženiji pljuskovi praćeni pojačanim vjetrom te obilnije oborine.

Državni hidrometeorološki zavod

Najviše sunčanog vremena bit će na istoku i osobito na krajnjem jugu zemlje. Slab do umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, poslijepodne će okrenuti na sjeverozapadnjak, mjestimice s jakim udarima. Najniža jutarnja temperatura zraka kretat će se od 16 do 20, na Jadranu od 21 do 25, a najviša dnevna od 27 do 32 °C.

Za utorak je za Hrvatsku upaljen žuti meteoalarm, i to za područje regija Gospić, Karlovac, Rijeka i Zagreb.

HAK: Zbog prometne nesreće, umjesto obilaznicom, vozi se kroz Bjelovar

Zbog prometne nesreće, prekinut je promet sjevernom bjelovarskom obilaznicom (DC 28) između naselja Predavac i ulice Miroslava Krleže, pa treba voziti obilazno - gradskim prometnicama, izvijestio je u ponedjeljak ujutro Hrvatski-auto klub (HAK).

Magla smanjuje vidljivost i usporava vožnju mjestimice u Lici te u unutrašnjosti, a ima je i na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca te tunela Mala Kapela i Sveti Rok. Vozače iz HAK-a upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Pojačan promet očekuje se tijekom jutra na gradskim prometnicama i obilaznicama, a tijekom dana i na glavnim cestama u smjeru mora i unutrašnjosti, Istarskom ipsilonu, zagrebačkoj i riječkoj obilaznici, Jadranskoj i Ličkoj magistrali, Krčkom mostu, na prilazima turističkim središtima duž obale, u trajektnim lukama i pristaništima kao i na pojedinim graničnim prijelazima.

Izvanredne situacije i ograničenja su na autocestama: A1 Zagreb-Split-Ploče pa se zbog prometne nesreće vozi usporeno u koloni poslije naplate Lučko, na 5. km u smjeru Karlovca, vozila su na zaustavnom traku, opreznije treba voziti između čvorova Zadar 1 i Zadar 2 u smjeru Splita, zbog vozila u kvaru.

Na A3 Bregana-Lipovac prometna je nesreća između čvora Babina Greda i čvora Županja u smjeru Lipovca pa ih HAK-a korisnike mole za strpljenje.

Pojačan oprez potreban je na A4 Goričan-Zagreb zbog predmeta na kolniku na čvoru Popovec u smjeru Zagreba.

Na riječkoj obilaznici kod čvora Škurinje (na 24.+650 km) u oba smjera vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, zbog sanacije mjesta nakon prometne nesreće.

Zabrana prometa za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 tona na pojedinim cestama u Istri i priobalju bit će zbog blagdana Velike Gospe: u utorak, 14. kolovoza od 15 do 23 sata i u srijeda, 15. kolovoza od 14 do 23 sata. Zabrane nema na autocestama, kao i na državnoj cesti DC1.

Zbog radova vozi se jednom stranom, dvosmjerno, na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Velika Kopanica i Lipovac.

Na graničnom prijelazu Macelj- Gruškovje na ulaz se čeka pola sata, a na drugim prijelazima nema dojava o duljem čekanju.

Zbog povremeno pojačanog priljeva vozila u pojedinim trajektnim lukama moguća su odstupanja od uobičajenog reda plovidbe.

Zbog dužih čekanja za ukrcaj u trajektnim pristaništima Valbiska (Krk) i Merag (Cres) vozačima savjetujemo korištenje trajektne linije Brestova-Porozina, gdje nema čekanja. Katamaran na liniji 9602 u subotu 18. kolovoza isplovit će iz Splita za Vis u 19 umjesto u 18 sati, zbog Viškog plivačkog maratona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:20