RIJEČ SINOPTIČARA

Danas ozbiljno pogoršanje vremena, ponegdje već ima kiše i jakog vjetra, kasnije moguć i snijeg

Meteorolozi su zbog najavljene jake i vrlo jake bure izdali i narančasta upozorenja
Prizor iz Gračaca, arhivska fotografija
 Luka Gerlanc/Cropix

Promjenljivo oblačno, ponegdje uz mogućnost za kratkotrajno malo kiše, popodne jače naoblačenje s kišom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za nedjelju.

Sredinom dana, naime, sa sjeverozapada postupno jače naoblačenje sa čestom kišom, lokalno i obilnom, koja će uz pad temperature u gorju prelaziti u susnježicu i snijeg. Snijega može biti i ponegdje u nizinama na zapadu zemlje te uz obalu sjevernog Jadrana, nošenog burom.

Prve oborine su, inače, tijekom kasnog prijepodneva već zabilježene u dijelovima unutrašnjosti.

Puhat će umjeren i mjestimice jak jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo, a sredinom dana će na kopnu okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni, dok će na sjevernom Jadranu zapuhati jaka bura s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka većinom od 10 do 15 Celzijevih stupnjeva, popodne u sjevernim predjelima hladnije.

U ponedjeljak promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, a još ujutro u Slavoniji i Dalmaciji oblačnije uz mjestimičnu kišu. Sredinom dana i popodne su uz dnevni razvoj oblaka lokalno mogući kratkotrajni pljuskovi kiše, uglavnom u unutrašnjosti, a u gorju i pljuskovi snijega.

Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na istoku i na Jadranu povremeno i jak, uz obalu s olujnim udarima. Vjetar će slabjeti prema kraju dana. Najniža jutarnja temperatura od -2 do 3, na Jadranu od 4 do 8, a najviša dnevna od 7 do 12 na kopnu te od 10 do 14 °C na obali i otocima.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su u sklopu Meteoalarma narančasto upozorenje zbog bure za danas za Velebitski kanal te za sutra za Kvarner i Kvarnerić, Velebitski kanal i Dalmaciju.

Danas u Velebitskom kanalu puše jako jugo u okretanju na jaku i vrlo jaku buru. Očekuju se najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h), a sutra se na području Kvarnera i Kvarnerića, Velebitskog kanala i u Dalmaciji očekuje jaka i vrlo jaka bura, na otvorenom moru i olujni sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h).

- Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu, navodi se u upozorenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:28