FAKE NEWS

Danas popodne se proširila lažna vijest da je umro Stipe Mesić: ‘On je baš ručao u to vrijeme‘

Fake news je objavljen s lažnog profila potpredsjednika Vlade Miloševića, kreirao ga je talijanski novinar Tommaso De Benedetti
Stipe Mesić
 Jure Miskovic/Cropix

Danas oko 15 sati na Twitter profilu potpredsjednika hrvatske Vlade Borisa Miloševića objavljena je vijest da je preminuo bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Vrlo brzo ta je vijest uklonjena, a zamijenila ju je informacija „Ovaj račun je prevara talijanskog novinara Tommasa De Benedettija".

Dakle riječ je o lažnom profilu potpredsjednika hrvatske Vlade koji je kreirao talijanski novinar Tommaso De Benedetti. No i prije negoli je objavljeno kako je riječ o lažnom profilu provjerili smo istinitost objavljene informacije. Mesićevi bliski prijatelji kazali su nam kako je on u trenutku objave te informacije bio s društvom na ručku u jednom restoranu na zagrebačkoj Trešnjevci.

image
Lažna vijest o smrti Stipe Mesića
Screenshot

Talijanski novinar De Benedetti poznat je po objavi lažnih informacija na lažnim twitter nalozima visokih državnih dužnosnika. Njegova posljednja žrtva u veljači ove godine bila je ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković. Naime, na njenom Twitteru objavljena je vijest da je u Haagu umro Ratko Mladić. Vijest su brzinom munje objavili mediji u regiji, a ubrzo je stigao demantij iz Haaga dok je ministrica objavila da ni ne koristi Twitter. Uskoro je na „njenom“ profilu umjesto vijesti o smrti Ratka Mladića objavljeno „"Ovaj račun je prevara talijanskog novinara Tommasa De Benedettija".

Ovaj talijanski novinar još od 2011. godine stvara lažne Twitter račune poznatih svjetskih ličnosti i širi lažne vijesti. Primjerice 2012. godine objavio je da je umro sirijski predsjednik Assad što je odmah povećalo cijenu nafte. Poznat je i po lažnim intervjuima s Johnom Grishamom, Arthurom Millerom, Philipom Rothom Gorbačovom, Dalaj Lamom...

On je tvrdio kako sve to ne radi zbog novca već želi pokazati koliko su mediji slabi i objavljuju informacije bez provjeravanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:56