POVOLJNA SITUACIJA

Danas proglašavaju kraj epidemije: Capak otkrio što se sve ukida i koje preporuke ostaju

‘Imamo veliki pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru‘

Krunoslav Capak

 Zeljko Puhovski/CROPIX

Očekuje se da će Vlada danas, u četvrtak, proglasiti kraj epidemije covida. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak vezano uz to rekao je kako je važno naglasiti da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj relativno povoljna.

“Imamo veliki pad oboljelih, testiranih i hospitaliziranih, a gotovo da i nema osoba na respiratoru. Dakle, stekli su se uvjeti za to da se uputi Ministarstvu zdravstva i Vladi da proglase kraj epidemije”, izjavio je Capak, a prenosi N1.

“Time se ukidaju odluke Kriznog stožera koje su još na snazi, a to su one o nošenju maski u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo donijet će preporuke kako se dalje nositi s covidom-19”, dodao je.

Rekao je kako je preporuka da se i dalje nose maske u zdravstvenim ustanovama i za osoblje i za pacijente, kao i u ustanovama socijalne skrbi.

“Dakle, to više nije obveza, ali mi i dalje preporučujemo jer virus je i dalje među nama i dalje je intenzivno njegovo širenje pa trebamo voditi računa o tim mjerama opreza”, pojasnio je Capak.

‘Nema obaveze za testiranje‘

Dodao je kako nema više obveze zbog koje bi se ljudi trebali testirati, ali naglašava kako je to i dalje dio dijagnostike covida-19 kao i svih drugih zaraznih bolesti.

“No mi i dalje preporučujemo da osobe koje se hospitaliziraju, osobe kod trajnog prijema u ustanovama socijalne skrbi i osobe koje idu na elektivne zahvate u bolnicama, kojima se stvara aerosol, preporuka je da se i dalje testiraju”, rekao je Capak i dodao da je na bolnicama da donesu odluku za svoje bolnice.

Naglasio je da bi se osobe koje su imunokompromitirane, koje imaju kronične i respiratorne bolesti i dalje trebale držati mjera.

“Maske i dalje štite od covida-19 i svih drugih zaraznih bolest”, naglasio je šef HZJZ-a.

Također, rekao je da HZJZ preporučuje da osobe koje leže u bolnicama i ustanovama socijalne skrbi, a kod kojih se potvrdi bolest i dalje idu u izolaciju na pet dana i da se nosi maska do desetog dana.

“Također i osobe koje rade u tim ustanovama i imaju kontakt s imunokompromitiranim i teško bolesnim osobama da odu u izolaciju na pet dana i nose maske do desetog dana. Također i svim drugim osobama koje su pozitivne preporučuje se nošenje maski”, rekao je Capak.

Stižu nove doze cjepiva

Kaže da je i dalje prva mjera cijepljenje. Osobama koje imaju nekakvu kroničnu bolest i onima koji su imunokompromitirani preporučuje i dalje da se cijepe, a na pitanje hoće li cijepljenje preći u sezonsko poput cijepljenja protiv gripe, rekao je da se o tome intenzivno raspravlja.

“Treba pažljivo razmotriti tu situaciju hoće li sezonsko cijepljenje biti dovoljna zaštita”, izjavio je Capak, prenosi N1.

Na pitanje cijepe li se građani, kaže da svaki dan imaju nekoliko prvih doza i docjepljivanja.

“Ali to su male brojke”, rekao je.

Dodao je kako je Hrvatska kupila 12 milijuna doza cjepiva, a potrošila više od 5 milijuna, četiri milijuna doza je donirano bilateralno zemljama kojima je to potrebno.

“Nekim dozama prošao je rok trajanja pa su uništene, a slijedi nam primanje novih doza do kraja 2024. godine. Moram naglasiti kako je važno reći da EU intenzivno pregovara s proizvođačima da se uvjeti ugovora promjene i da se ne prime sve te doze”, kaže Capak.

Rekao je da ih je virus više puta iznenadio, ali i to da cjepivo ne štiti ljude 100 posto protiv covida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:31