MILANOVIĆ S PLENKOVIĆEM

Danas prvi susret premijera i šefa države nakon svađe, razgovarat će o borbenim avionima

‘Naš je stav da pozovemo sve građane da na temelju svoje procjene, svoje savjesti odluče kome će dati povjerenje u drugom krugu u Zagrebu‘, rekao je Plenković
Andrej Plenković; Zoran Milanović
 
 Davor Pongracic/Cropix

Sjednica Vijeća za obranu na kojoj će se razgovarati o nabavci borbenog aviona održat će se u četvrtak u 10 sati i petnaest minuta, saznaje Jutarnji list u Uredu predsjednika. Termin je usuglašen nakon što se premijer u srijedu složio s prijedlogom predsjednika da zajednički sazovu sjednicu. Vijeće će preporučiti Vladi koju od ponuda za kupnju aviona da odaberu, a Vlada će kasnije donijeti konačnu odluku.

Prema neslužbenim informacijama, favoriti su francuska i američka ponuda. Premijer Andrej Plenković u srijedu je najavio da bi odluka mogla bi biti donesena do Dana Oružanih snaga i time je potvrdio pisanje Jutarnjeg lista da je upravo to datum kada će Vlada i službeno odabrati s kojom će državom potpisati ugovor o kupnji aviona. On je odbacio mogućnost da susret s predsjednikom iskoristi i za razgovor o osobnom sukobu. "To neće biti tema sastanka", poručio je.

Šeksova odluka

Predsjednik Milanović u srijedu je bio u Međimurju i kazao je da je zadovoljan ponudama za avione koje su na stolu. "Više puta sam rekao da se donese ta odluka. Neobično mi je da se pola godine o tome, očito, u Vladi nije razgovaralo. Ako je bio potreban briefing i načelnik Glavnog stožera, koji tamo baš i nije imao što raditi, onda znači da o tome nisu dotad razgovarali. Na kraju će odluku donijeti premijer i Šeks", istaknuo je predsjednik.

Osim o avionima, oba su se predsjednika jučer osvrnula i na lokalne izbore. HDZ u drugom krugu zagrebačkih izbora nema kandidata, a svojim biračima neće preporučiti kome da daju svoj glas. "Naš je stav da pozovemo sve građane da na temelju svoje procjene, svoje savjesti odluče kome će dati povjerenje u drugom krugu. Mi nikada nećemo nikome savjetovati da križaju ili poništavaju listić. To nećete čuti ni od mene ni od HDZ-a", poručio je Plenković.

Usprkos porazu Plenković i dalje tvrdi da je Davor Filipović sjajan političar te da ima veliku perspektivu u hrvatskoj politici.

Tetošenje medija

"Ovaj trenutak koji se dogodio u nedjelju dao je većinsko povjerenje platformi Možemo!. Prvo, ovi glasovi Zagrepčana su obračun s naslijeđem bivšeg gradonačelnika, tu nema nikakve sumnje. Drugo, što se tiče lijevog političkog spektra, totalna propast SDP-a, a treće je enormna podrška javnosti i medija. Ne sjećam se da je ikada ijedna opcija u Hrvatskoj imala tetošenje kao što su imali članice i članovi platforme Možemo!, na svim mogućim medijima.To je okej. Netko i to mora reći, da je i to pridonijelo ovim rezultatima", poručio je premijer koji je ponovio da je HDZ pobjednik izbora.

I Milanović smatra da je SDP u Zagrebu doživio debakl, ali ne i u drugim dijelovima zemlje: "Ima interesantnih rezultata. Tu su još neke bitke otvorene u nekim nedodirljivim sredinama, bedemima..."

Potom se osvrnuo, kako je rekao, na sulude tvrdnje nekih da je opcija Možemo! financirana iz inozemstva. "To govore oni kojima se sve vrti oko tantijema, love. To je uvreda i suludo je reći da je financirana iz inozemstva. Plašiti ljude sad Sorosima... Ljudi su ušli u Sabor i iz toga se financiraju", kaže predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:54