PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU

‘Danas sam dobre volje, neću se baviti s basnama pa vam neću reći na koga me ljepotan s Pantovčaka podsjeća‘

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Karlovac gdje se sastao sa zamjenicom župana
 Robert Fajt/Cropix

Premijer Andrej Plenković posjetio je danas Karlovac, gdje se sastao sa zamjenicom župana koja obnaša dužnost županice Karlovačke županije Martinom Furdek Hajdin i gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem.

Prije toga, na Plitvicama je sudjelovao na obilježavanju 30. obljetnice akcije Plitvice. Na Plitvicama je bio i predsjednik Zoran Milanović čije izjave možete pročitati OVDJE.

Što se tiče odvojenog polaganja vijenaca njega i predsjednika Republike, Plenković je rekao da on nije primio nikakav dopis za zajedničko polaganje.

- Koliko znam, nikada nije bilo niti predviđeno zajedničko polaganje vijenaca - kazao je, a onda je komentirao dug prema veledrogerijama.

Dug prema veledrogerijama

- Svaki put dolazimo u istu situaciju, pa se kreira veliki pritisak veledrogerija. Mi smo ove godine, prije tri mjeseca, dali milijardu i 350 milijuna kuna. Ministri Beroš i Marić pronaći će rješenje. Troškovi su veliki, razgovori su u tijeku - komentirao je Plenković.

- Ono što je važno, što je zadaća Beroša, je da dobro pazi i vodi računa o troškovima. To je prvi korak, sve ostalo je dio šire reforme zdravstvenog sustava. Nisam primijetio da je ikome falilo lijekova. Ako se dogodila situacija da je nekom nedostajao neki lijek duže od jednoga dana, volio bih to znati. Dostavljat će oni lijekove, ne brinite se, siguran sam. Svaki put isto završi. Reforma zdravstva traje, siguran sam da ste pratili, uz sve ovo koliko nas je koštala kriza covida, mislim da je trenutačna situacija realna, a da ćemo je unaprijediti, hoćemo - rekao je premijer.

- Rekao sam jučer u Vinkovcima, što se tiče preraspodjele, postoji zakonski okvir i na tom tragu se traži rješenje. Niti jedan pacijent u Hrvatskoj neće ostati bez lijekova. Ne dolazi u obzir isplata u jednom trenutku 3,5 milijarde kuna duga, 3,5 milijarde uopće nisu opcija. U zadnjih 10 godina je situacija ista. Mogu veledrogerije izdržati, snažni su oni, imaju velike zarade, ne vidim da je netko od njih gladan kruha - kazao je Plenković pa se vratio na Milanovića.

'Frustrirani Milanović'

- Nemam uvid u to kako Državno sudbeno vijeće razmišlja i tko se na natječaj javio. Turudića sam možda sreo jednom ili dva put u životu, previše toga se povezuje s HDZ-om. Jako je važno da vidimo jasnu podjelu odgovornosti i nadležnosti. Nije dobro da se nastoji dovesti u pitanje da se suci biraju od strane tijela u kojem je utjecaj politike sveden na minimum - rekao je Plenković koji je dodao da ih za Plitvice nitko nije ni pitao je li predviđen zajednički protokol.

- MUP je bio organizator. Nitko nas nije ni pitao hoće li biti zajednički protokol. Koliko ja znam u cijelom kontekstu oko Vrhovnog suda, trebao je doći na konferenciju oko potresa prije deset dana pa je naglo otkazao, mogli smo se tada vidjeti - rekao je premijer pa se osvrnuo na aktualne istupe predsjednika Republike.

- Svi skupa prolazimo fazu banalizacije, moramo biti na čisto što se više ponavlja ovakav stil u političkom prostoru, ispada da je to normalno. Imamo ponašanje koje je nenormalno, iskompleksirano. Stalno ponavlja broj glasova, nek se prisjeti izbora 2016., ili 2011. A što se prije toga dogodilo, dogodio se Sanader, Bajićeva optužnica protiv stranke... Pobijedio bi bilo tko. Ja čekam već 4,5 godine da mi čestita na pobjedi iz 2016. Otuda ti kompleksi. Teško je izgubiti i stalno ponavljati te frustracije godinama kasnije. Tu su korijeni ovog ponašanja. Što se tiče ljubomore, on bi htio da su predsjedničke ovlasti veće nego što jesu. Htio se kandidirati za predsjednika, nije htio za premijera, sada neka živi u skladu s ovlastima. A laži se odnose na cijeli ovaj proces predlaganja kandidata za predsjednika Vrhovnog suda. Morao bi znati što su propisi koji su na snazi. Je li bio lijen, možda nije znao, to su sve njegovi propusti i zbog toga svjedočimo silovanju procedure, a odmah smo rekli da je protuzakonito. Umjesto da se tada javilo još 5, 10, 30 kandidata, pa da je predsjednik mogao imati niz opcija i razmišljati tko bi bio bolji i mogao je predložiti...

On je taj koji je napravio grešku i što sad, ništa se nije dogodilo, sad se raspisuje novi natječaj. Jedan nepotrebni cirkus garniran divljaštvom i nekulturom. To nije razina kulture političke komunikacije predsjednika Republike. Razumijem da je SDP isfrustriran, ali to su rezultati izbora, neka probaju ponovno 2024. Frustrira ih činjenica da je na vlasti HDZ, a oni su u opoziciji, a zašto, zato što smo ih porazili 5. srpnja. Frustrirani su i onda dolazi do divljaštva. Zar vi mislite da mi ne želimo reformu pravosuđa, je l' ovo što smo napravili dosad nisu reforme? Važno je da javnost razdijeli političke pamflete. Da ovo radi predsjednik koji je iz HDZ-a mi bi imali revoluciju, vilama bi došli na Markov trg jer govore protiv Srba. Meni se čini da nismo svjesni što se ovdje sve zbiva.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu s Plitvica da je on orao, a Plenković nilski konj. Kazao je kako on bira da danas ne uzvraća uvrede.

- Imam malu djecu koja mi daju pozitivnu energiju vezano uz sve krize s kojim se suočavamo. Ja ću danas odlučiti da se ne bavimo basnama, odustat ću od odgovora na koga bi me ljepotan s Pantovčaka mogao podsjećati. Dobre sam volje danas, ne želim mu pogoršati dan, no važno je znati gdje su korijeni - kazao je Plenković i dodao kako misli da ga Milanović ne poznaje dobro.

- Nemam problem s ikim sjesti, ali nemam potrebe sjest s Milanovićem, rekao je da će se konzultirati, a onda je krenuo bez konzultacija i s uvredama. Prošla su vremena za razgovore u četiri oka. Što bi ja sad govorio u četiri oka? - kazao je Plenković i opet istaknuo kako nije bilo u protokolu da se danas susretnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 12:08