SREBRNJAK

DANAS SE BIRA NOVI RAVNATELJ BOLNICE Inspekcija Ministarstva potvrdila da je Nogalo smijenjen nezakonito

Razrješenje koje je provelo Vijeće bolnice pod palicom Ane Stavljenić Rukavine bilo je nezakonito unatoč nastojanju Grada Zagreba da ga opravda
 Neja Markicevic / CROPIX

Danas je u 11 sati “dan D” za Dječju bolnicu Srebrnjak. Bira se novi ravnatelj, a kandidata je čak šestero.

Naravno, posljedica je to nedavne naprasne smjene dugogodišnjeg ravnatelja Bore Nogala koji se ipak ponovno kandidirao. Uz njega je kandidat dr. Dragan Korolija Marinić, kirurg u Institutu za tumore, koji slovi kao najizgledniji da sjedne u ravnateljsku fotelju jer iza njega, kažu, stoji gradonačelnik Milan Bandić, u čijoj je stranci bio do prije mjesec dana.

Izvori iz bolnice pak kažu da je zapravo riječ o “manevru”, odnosno da bi mogao na ovom izboru “figurirati” kao nestranačka osoba.

Kandidati su još v. d. ravnatelja Ivana Đerek Dubravčić, obiteljski liječnik dr. Marko Brkić te liječnice iz bolnice prof. dr. Mirjana Turkalj i doc. dr. Romana Gjergja Juraški. No, upućeni tvrde da je sve već spremno za postavljanje “na tron” Korolije Marinića, odnosno da dugi kandidati nemaju šanse. Kako će to u konačnici završiti teško je reći jer prema nedavnom rješenju zdravstvene inspektorice Upravno vijeće koje je smijenilo Nogala nije bilo zakonito.

- Statut bolnice prema kojem Upravno vijeće ima pet članova nije u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji propisuje sedam članova. Zato se nalaže bolnici da uskladi svoje poslovanje sa zakonom - kaže inspektorica. To bi značilo da je razrješenje koje je provelo Vijeće bolnice pod palicom Ane Stavljenić Rukavine bilo nezakonito unatoč nastojanju Grada Zagreba da ga opravda. Drugim riječima, smjena i sve ono što se iza nje događalo teško se može opravdati na sudskom procesu koji je pokrenuo bivši ravnatelj. Osim toga, i sve kasnije odluke koje je donosio novi UV, nakon što je Grad izmijenio Statut bolnice, bile su nelegalne jer nije održana konstituirajuća sjednica.

Sva ta zbivanja na Srebrnjaku mogla bi, na žalost, ugroziti europski projekt translacijske medicine težak 60 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:06