RIJEČ STRUČNJAKINJE

‘Danas se treslo 60 puta jače od jučer: Ovo nije isto kao ZG potres, u Petrinji se ponovila Banja Luka‘

Dva rasjedna krila pomakla su se horizontalno jedno u odnosu na drugo. To je različito od potresa u Zagrebu 22. ožujka koji je bio reverzni, objasnila nam je dr. Iva Dasović
 Boris Kovačev/Cropix; Privatna arhiva

- Ovaj potres je bio ugrubo oko 60 puta jači nego potres koji je pogodio Petrinju u ponedjeljak ujutro.To je snažan potres koji je izazvao goleme materijalne štete, a nažalost, vidimo već i da je odnio ljudsku žrtvu te ima ozljeđenih – rekla nam je seizmologinja dr. Iva Dasović o potresu magnitude 6.2 prema Richteru koji je danas u 12 sati i 19 minuta pogodio područje oko Petrinje. No, potres, jedan od najsnažnijih zabilježenih u našoj zemlji, osjetio se diljem ne samo Hrvatske nego i šire regije.

- Ono što pokazuju podaci jest da je došlo do pomaka po pružanju što znači da su se dva rasjedna krila pomakla horizontalno jedno u odnosu na drugo. To je različito od potresa u Zagrebu 22. ožujka koji je bio reverzni - pojasnila je Iva Dasović, docentica na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF).

- Na tom području već su se događali jaki potresi, primjerice potres slične magnitude pogodio je Pokupsko 1909. godine zapadno od današnjeg. Naša procjena je bila da bi najjači potres na tom području mogao biti magnitude oko 6.0, no nažalost nismo mogli znati koliko točno i kad bi se mogao dogoditi. Ono što će se sigurno dogoditi i već se događa je niz naknadnih potresa. Oni su slabiji, dakle manje magnitude nego glavni potres. No, kako je potres magnitude 6.2 jak onda i naknadni potresi mogu biti poprilično snažni. Dakle, možemo očekivati i potrese magnitude 5.0 prema Richteru kao što je bilo jučer. Stoga ljudi u epicentralnom području oko Petrinje, Gline, Siska i okolice moraju i dalje biti na oprezu – naglasila je Iva Dasović.

image
Iva Dasović
Privatna arhiva

Mnogi građani Zagreba tvrde da je doživljaj današnjeg potresa bio zastrašujuće iskustvo te im se činilo da potres magnitude 6,2 prema Richteru koji je pogodio okolicu Petrinje, traje vječno. Bili su uvjereni da je potres napravio i golemu materijalnu štetu te odnio brojne ljudske živote u glavnom gradu Hrvatske. No, to se, srećom, nije dogodilo.

- Riječ je o jačem potresu nego što je bio zagrebački u ožujku. Budući da se Zagreb nalazi 50-ak kilometara od epicentra, valovi su po putu izgubili nešto energije. Podrhtavanje je trajalo dulje jer su se seizmički valovi "stigli razvući": najprije su stigli brzi, slabiji P-valovi, zatim sporiji S-valovi s većim amplitudama, a možda su se osjetili još sporiji površinski valovi koji više "ljuljaju" - pojašnjava seizmologinja Dasović.

- Kad je epicentar blizu, onda se valovi "ne stignu razvući", tako da nakon slabih P-valova odmah slijede jaki S-valovi i sve traje kraće. Ali, i sam pomak po rasjedu je trajao dulje u ovom potresu jer je potres relativno veće magnitude. Također, putujući do nas, sredstvo kojim valovi putuju dodatno "oblikuje" valove i može promijeniti valove tako da na drugačijim frekvencijama (periodima) imaju više ili manje energije. Možda ima nešto i u tome da su se neke oštećene građevine ipak dosad popravile ili je onda "palo što je moglo pasti", odnosno one koje su dobro podnijele potres to su podnijele i danas. Također, prijenos energije iz valova preko tla na građevinu ovisi o vlastitim frekvencijama i tla i građevine, pa je i tu dio uzroka u razlici u osjetu - naglasila je Iva Dasović.

Najjači potresi u Hrvatskoj i regiji

- 22. ožujka 2020. u Zagrebu 5,5 prema Richteru

- 5. rujna 1996. pokraj Stona, 6,0 prema Richteru

- 15. travnja 1979. u Crnoj Gori, 7,0 prema Richteru

- 26. srpnja 1963. u Skoplju, 6,1 prema Richteru

- 27. listopada 1969. godine u Banjoj Luci, 6,6 prema Richteru

- 7. siječnja 1962. pokraj Makarske, 5,9 prema Richteru

- 29. prosinca 1942. pokraj Imotskog, 6,2 prema Richteru

- 8. listopada 1909. godine blizu Pokupskog; smatra se da je bio magnitude 6,0 prema Richteru

- 9. studenoga 1880. godine, smatra se da je bio magnitude
6,3 prema Richteru (Tanja Rudež)

Sličan scenarij kao u Banja Luci 1969.

Petrinjski potresi dogodili su se na rasjednom sustavu koji od Jastrebarskog preko Pokupskog nastavlja dalje prema Banja Luci

Zanimljivo je da postoji sličnost između današnjeg potresa magnitude 6.2 prema Richteru i potresa magnitude 6.6 prema Richteru koji je pogodio Banja Luku 27. listopada 1969. godine.

Naime, uoči ta dva razorna potresa prethodila su jaka pomicanja tla dan ranije. Tako je Petrinju jučer ujutro pogodio potres 5.0 prema Richteru, a Banja Luku 26. listopada 1969. godine 16 i 35 potres magnitude 6.0 prema Richteru.

Kao što je u Petrinji uslijedio novi strašni udar tako je Banja Luku 27. listopada u 9 sati I 15 minuta pogodio glavni udar od 6.6 prema Richteru.

Tada je 15 osoba izgubilo život, a oko 1100 ozlijeđeno. Banja Luku su nakon glavnog potresa 27. listopada pogodila još dva jaka, ali ipak ne tako razorna potresa. Slično je i Petrinju danas poslije podne pogodilo nekoliko naknadnih potresa od oko 4.0 prema Richteru. (Tanja Rudež)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 20:30