BORBA ZA PANTOVČAK

DANAS SLUŽBENO POČINJE IZBORNA KAMPANJA Milanović i Škoro već potrošili po milijun, HDZ ne otkriva iznos

Iz stožera Katarine Peović kažu da su potrošili 65 tisuća kuna, Dejan Kovač je utrošio 40 tisuća, a Anto Đapić tvrdi da ukupno planira potrošiti 100-150 tisuća
Zoran Milanović, Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro
 Cropix

Državno izborno povjerenstvo danas će u podne objaviti službeni popis kandidata za predsjednika Republike, nakon čega počinje i služeni dio kampanje.

Kako smo jučer neslužbeno doznali iz DIP-a, od 12 kandidata koji su u utorak do ponoći predali potpise podrške građana, jedino Slobodan Midžić neće biti službeni kandidat. Budući da je DIP-u predao, prema našim informacijama, samo jedan potpis - i to svoj - on se očito ionako samo šalio.

Dakle, više od 10.000 pravovaljanih potpisa DIP-u su predali Kolinda Grabar-Kitarović, Zoran Milanović, Miroslav Škoro, Mislav Kolakušić, Katarina Peović, Dalija Orešković, Dejan Kovač, Ivan Pernar, Dario Juričan (Milan Bandić), Anto Đapić i Nedjeljko Babić.

Najviše novca

Dosad su u kampanji vjerojatno najviše novca potrošili Kolinda Grabar-Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović. No, u HDZ-u nisu željeli otkriti koliko je već utrošila njihova kandidatkinja, kao ni koliko planiraju potrošiti do kraja - zakonski limit je osam milijuna kuna. Iz stožera Grabar-Kitarović poručili su da će preliminarno i završno izvješće objaviti u skladu sa zakonskim rokovima. Dio sredstava, kažu, namjeravaju osigurati donatorskim večerama, a bit će održane četiri - u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, dok će, kažu, ostatak uplatiti HDZ.

Iz Škorina stožera kažu da su dosad potrošili nešto više od milijun kuna. - Dosad je najvećim dijelom sve bilo financirano privatnim novcem Miroslava Škore, ali trebamo vidjeti hoće li biti i nekih donacija - kažu u stožeru. Iz Milanovićeve kampanje poručili su nam da su dosad potrošili oko milijun kuna, a da će do kraja potrošiti “puno manje od zakonskog limita i manje nego u dosadašnjim pobjedničkim kampanjama”. HSLS-ov kandidat Dejan Kovač kaže da je dosad potrošio oko 40 tisuća kuna, a do kraja kampanje će još 100-tinjak.

Lider stranke Desno Anto Đapić kaže da ukupno planira potrošiti između 100 i 150 tisuća kuna. - Oko 80 posto kampanje financiram svojim novcem, ušteđevinom - tvrdi.

Iz stožera Katarine Peović, kandidatkinje Radničke fronte i SRP-a, rekli su da nemaju budžet “kao oni koji su već na početku od medija određeni kao veliki”.

- Ali uspjeli smo prikupiti 150 tisuća kuna za ove izbore, većinom od vijećničkih naknada koje naši vijećnici i vijećnice uglavnom doniraju Radničkoj fronti. Dosad smo potrošili 65 tisuća. Izrazito smo zahvalni našim donatorima, običnim ljudima, od kojih smo dobili 15 tisuća kuna u manjim, pojedinačnim iznosima - kažu.

Nedjeljko Babić, kandidat Hrvatske stranke svih čakavaca, kajkavaca i štokavaca, kaže da još ne zna koliko će utrošiti. Njegova stranka ima 20-ak tisuća članova, a glavni cilj mu je, ističe, priprema za parlamentarne izbore. Planira održati četiri veća skupa - u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci.

Milanovićevo iznenađenje

Grabar Kitarović u još neslužben početak kampanje krenula je sinoć u 23.30 iz Dražica, za vikend će posjetiti Split, Šibenik i Zadar, a završni će kup održati 20. prosinca u Vukovaru.

Škoro će na Sv. Nikolu, 6. prosinca, održati skup u Kistanjama, a dva dana poslije, u nedjelju, predviđen je veliki skup u Zagrebu u dvorani Lisinski. U njegovu stožeru kažu da će, tjedan dana poslije, 14. i 15. prosinca održati skupove u Splitu i Rijeci. - Mi smo u kampanji od 23. lipnja i dosad smo tri puta obišli cijelu zemlju. U planu nam je nekoliko velikih skupova, a opet ćemo obići i one krajeve koje smo posjetili na početku - kažu u stožeru. Dodaju da se bave i edukacijom volontera jer im je cilj na izborima imati vojsku promatrača.

Iz Milanovićeva stožera poručuju da kampanju neće završiti klišejem, tj. velikim završnim skupom u večeri uoči početka izborne šutnje, nego “iznenađenjem”. Prvi veliki skup u službenom dijelu kampanje imat će danas u Koprivnici, a veće u još nekoliko gradova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:26