RIJEČ SINOPTIČARA

Danas stiže ozbiljna promjena vremena, u unutrašnjosti donosi naprasan prekid toplinskog vala, moguće i žestoke oluje

Meteorolozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za cijelu su državu izdali niz upozorenja

Arhivska fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

Treći ovogodišnji toplinski val u subotu završava u središnjoj i gorskoj Hrvatskoj, dok će u istočnoj još postojati umjerena opasnost od utjecaja vrućine na zdravlje, a u unutrašnjosti Istre i Dalmacije te na Jadranu i velika opasnost, koja će u tim krajevima prevladavati i u nedjelju, na srednjem i južnom Jadranu još i u ponedjeljak, prognozirao je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Pritom će pljuskova s grmljavinom - ponegdje i izraženijih - u subotu biti mjestimice u zapadnim krajevima unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a od nedjelje su mogući i drugdje.

Osim pada temperature zraka, ponegdje i kiše, osjećaju svježine do sredine sljedećeg tjedna pridonosit će i povremeno umjeren, gdjekad i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar u unutrašnjosti, a na Jadranu bura, koja će mjestimične olujne udare u subotu imati uglavnom podno Velebita, zatim i još ponegdje.

Promjenjivije razdoblje koje počinje od ponedjeljka samo će djelomično i mjestimično ublažiti sada već višemjesečnu sušu o kojoj je DHMZ objavio i posebno priopćenje u kojem se spominju ne samo različite vrste suše: meteorološka, agronomska, hidrološka i socio-ekonomska, nego prognoza do kraja kolovoza te povezanost suše s klimatskim promjenama, navodi Vakula.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

- U Slavoniji, Baranji i Srijemu subotnje jutro bit će sunčano, zatim dnevni razvoj oblaka, a prema večeri, uglavnom na zapadu Slavonije, može mjestimice biti kiše, pa i u obliku pokojeg pljuska. Sredinom dana zapuhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na udare ponegdje i jak.

Umjerenog sjevernog vjetra bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No, dnevna vrućina bit će manje izražena, osobito na zapadu, gdje će već prijepodne biti oblačnije, uz mogućnost sporadičnih pljuskova, lokalno izraženijih te praćenih grmljavinom.

Unatoč djelomice sunčanom vremenu, kiše i grmljavine može biti i na zapadu zemlje, ponajprije u Istri te Gorskom kotaru, a rjeđe u Lici. Već prijepodne zapuhat će sjeveroistočni vjetar, na sjevernom Jadranu bura, koja će podno Velebita navečer na udare biti i olujna.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano vrijeme, no popodne u unutrašnjosti povremeno umjerena naoblaka. Vjetar veći dio dana slab do umjeren sjeverozapadni, uz obalu i jugozapadni, a u drugom dijelu dana će zapuhati bura, umjerena do jaka.

Najviše sunčana vremena u subotu će biti na krajnjem jugu Hrvatske. Puhat će do umjeren jugozapadni vjetar, prema otvorenom moru i sjeverozapadni, koji će navečer prolazno okrenuti na buru i malo pojačati. Stoga će more biti malo do umjereno valovito.

Nestabilne vremenske prilike u unutrašnjosti Hrvatske nastavit će se i u idućim danima. Kiše, lokalno i u obliku pljuskova bit će većinom na sjeveru unutrašnjosti te u unutrašnjosti Dalmacije, a dodatnom osvježenju pridonijet će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na udare i jak.

I na Jadranu će najviše dnevne vrijednosti temperature biti u padu, ali će se i dalje zadržavati oko ili iznad 30 °C. Bit će barem djelomice sunčano, no jug će biti oblačniji i povremeno će biti pljuskova. Puhat će umjerena do jaka bura, na jugu danju većinom sjeverozapadni i jugozapadni vjetar, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Zbog najavljenog vjetra, mogućih grmljavinskih oluja, ali i dalje vrlo visokih temperatura na krajnjem istoku države i u priobalju, DHMZ je putem Meteoalarma cijelu Hrvatsku stavio pod neku vrstu uzbune. Žuta upozorenja zbog grmljavinskog nevremena proglašena su za sjeverozapadni dio unutrašnjosti, Baniju, Liku, Gorski kotar, Istru i sjeverno primorje. Narančasta upozorenja zbog ekstremno visokih temperatura proglašena su za kompletno priobalje te Dalmatinsku zagoru. Žuta uzbuna zbog visokih temperatura na snazi je za Slavoniju i Baranju. Zbog najavljenog jakog vjetra žuta upozorenja su izdana za Istru i sjeverno primorje te za sve hrvatske otoke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 10:49