EKSKLUZIVNO

DANAS U KRAŠU INICIJALNI SASTANAK NOVOG UDRUŽENJA: Najveći dobavljači osnivaju udrugu koja će imati utjecaj i na vlasničko preslagivanje

 Boris Kovačev / CROPIX

Predstavnici najvećih tvrtki iz Koordinacije dobavljača i proizvođača Agrokora proteklih su tjedana aktivno razgovarali i pregovarali o mogućnostima osnivanja posebnog gospodarskog interesnog udruženja koje bi prvi, inicijalni sastanak trebalo održati ovog ponedjeljka.

U to interesno udruženje moći će, u prvoj fazi, ući svi oni iz Koordinacije dobavljača i proizvođača koji to odluče, a na prvom sastanku glavna će tema biti nacrt statuta i pristupnice. U okviru toga izabrat će se i vodstvo udruge. Prvi sastanak održat će se sutra u Krašu, pozive ostalim tvrtkama formalno je poslao Franck, a pozive su, osim Kraša i Francka, dobili Adris, Alcagroup, Atlantic Grupa, AWT, Badel 1862, BAT, Crosig, Granolio, Saponia.hr, Mepas, Podravka, Sokol-Marić, Vindija, Žito i Mlinar.

Inicijalni sastanak

Kao što smo naveli, prvi sastanak bio bi tek inicijalni, u užem sastavu u odnosu na sastanke kad se inače sastajala Koordinacija dobavljača, a potom bi se postupno krug poduzeća, ako inicijativa uspije, nastavio širiti.

“Mislimo da je potrebno dodatno pravno reguliranje dosadašnje Koordinacije, jer će, kako sada stvari stoje, dobavljači biti jedan od pet razreda vjerovnika u Stalnom vijeću vjerovnika i morat ćemo izabrati jednog našeg predstavnika u Nadzorni odbor. Zbog toga je potrebno utemeljiti poseban pravni subjekt, odnosno udrugu kroz koju ćemo usuglašavati naše stavove. Pokazalo se da smo kroz Koordinaciju i te kako kvalitetno branili naše interese, a sada to sve moramo, u okviru Stalnog vijeća vjerovnika, dodatno pravno učvrstiti i regulirati. Podsjetio bih da su mali dobavljači isplaćeni u punom iznosu, ostali srednji i veliki u iznosu do 40 posto potraživanja, a dogovoreno je i da nam se isplati sto posto takozvanog graničnog duga, onoga koji je ugovoren prije 10. travnja, ali je dospio na naplatu poslije tog datuma”, kazao nam je u neformalnom razgovoru jedan od inicijatora sastanka dodajući kako je skoro već gotova stvar da će dobavljačima roba i usluga biti plaćeno 75 do 85 posto potraživanja u okviru nagodbe vjerovnika, dok će dobavljačima koji su kreditirali Agrokor putem financijskih mjenica biti plaćeno oko 50 posto potraživanja. Najgore će u nagodbi, kako sada stvari stoje, proći ostali financijski vjerovnici koji će, ovisno o osiguranju svojih potraživanja, biti plaćeni u iznosu od 10 do 40 posto. U pozivu se navodi i kako se uskoro očekuje prvi prijedlog Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora, o nagodbi vjerovnika i planu restrukturiranja Agrokora, što je i glavni povod da se formira takvo interesno udruženje.

Međutim, među inicijatorima osnivanja ovog interesnog udruženja ima i onih koji smatraju da bi u njegovu daljnjem djelovanju ono moglo prerasti i u jaču lobističku udrugu.

Koordinacija

“Da, ova udruga izrasta na temeljima Koordinacije dobavljača i proizvođača Agrokora, ali neće biti ništa čudno ako s vremenom preraste u interesnu udrugu koja će zastupati naše interese u svim područjima za koje će naše članice biti zainteresirane”, rekao nam je jedan od vodećih ljudi jedne od kompanija dobavljača Agrokora.

Na ovom mjestu pak treba podsjetiti i na informacije koje su sredinom rujna plasirane iz najvećih kompanija dobavljača Agrokora, kada je bilo govora o tome da Atlantic Grupa i Adris pozivaju ostale kompanije i domaće mirovinske fondove na osnivanje konzorcija koji bi preuzeo dijelove poslovanja Agrokora u budućem vlasničkom restrukturiranju tog koncerna. Kako se ovih dana moglo doznati, ta je ideja još uvijek izgledna, s tim da se traže i jači, međunarodni investicijski igrači za taj pothvat. Uz to, navodno su i domaće banke sklone što boljem položaju domaćih dobavljača u nagodbi, jer su to sve njihovi klijenti. Sasvim je prirodno, međutim, da glavni domaći dobavljači žele i pravno utemeljiti svoje udruženje prije nego što izvanredni povjerenik Agrokora uskoro predloži prvi prijedlog nagodbe vjerovnika. A već ćemo ovog ponedjeljka, ovisno o tome kako će proći inicijalni sastanak, znati koliko je jaka sinergijska motivacija tog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:12