TIJESNO...

Danas u Saboru nova drama? Čačić ne želi glasati protiv Milanovića, vladajući u opasnosti

Čačić je rekao da će biti suzdržan, što je HDZ-u problematično jer u tom slučaju nemaju većinu od 76 ruku
Radimir Čačić
 Bruno Konjević/Cropix

Sabor će danas glasati o odluci Odbora za Ustav koji je dao za pravo predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću koji na dnevni red nije stavio prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se za čelnicu Vrhovnog suda odabere Zlata Đurđević, već je, pozivajući se na kršenje poslovnika, pozvao Milanovića da doradi prijedlog, što on nije napravio smatrajući da prema Ustavu može predložiti kandidata bez da se javio na javni poziv.

Ovo je bila glavna tema na jučerašnjem koalicijskom sastanku, a vladajuća većina danas bi trebala predložiti novi zaključak koji će dati za pravo Jandrokoviću, no, nisu svi složni oko toga. Predsjednik Reformista Radimir Čačić, naime, na sastanku je rekao kako on ne želi sudjelovati u tom prepucavanju i da će biti suzdržan, što je HDZ-u problematično jer u tom slučaju nemaju većinu od 76 ruku, pa je jučer Čačić ostao nasamo s Brankom Bačićem i Jandrokovićem kako bi pokušali naći kompromis.

Čačić je, prepričavaju nam sudionici, svjestan da je današnje glasovanje tehničko i slaže se da treba poštivati proceduru, ali isto tako smatra da u svjetlu događanja oko Đure Sesse i optužbi Zdravka Mamića, da bi ovakav postupak u javnosti bio protumačen kao da vladajući brane Sessu.

Ni ostalim članovima koalicije, kažu nam, Đurđević nije sporna, dapače, glasat će za nju, ali smatraju da mora proći proceduru i javiti se na natječaj, posebice nakon što Ustavni sud da svoje mišljenje o ovom sporu i kaže da je Zakon u skladu s Ustavom.

- Ne može predsjednik kandidata izvlačiti iz šešira. Ako će ići novi javni poziv treba se javiti na poziv i nakon odluke Ustavnog suda odmah povući kandidaturu jer inače ne može očekivati podršku, iako HDZ i sada tumači kako se diskreditirala jer je išla mimo procedure - kaže nam jedan od članova koalicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:00